Andreju Kancelaru Trka na prstenac

Andrej Kancelar
Andrej Kancelar

Slavodobitnik 38. Trke na prstenac je 31-godišnji Barbanac Andrej Kancelar. On je u trećoj, završnoj utrci na barbanskom Gradišću, pogodivši dva punta sakupio ukupno pet i pol punti što mu je bio dovoljno da oduzme vodstvo bratu Kristijanu Kancelaru koji je sa četiri i pol punta vodio od polovine zadnje utrke. Pobjednik je jahao na konju Kalista, u vlasništvu Marijana Goldina, dok mu je kopljonoša bio Vedran Batel.

Za razliku od uvodne Trke na viticu, gdje su barbanski vitezovi iz trke u trku bili sve bolji, danas je najviše punti palo upravo u prvoj utrci - čak 20. Sridu su, inače jedini pogodili Andrej Kancelar te ovogodišnji debitant, 18-godišnji Matteo Rojnić. On u drugoj utrci nije ima pogodaka, ali je u trećoj "zadio" punat čime je trku završio s odlična četiri punta, odnosno na trećem mjestu, odmah iza braće Kancelar.

Prošlogodišnji pobjednik Štoković, na konju Šunda Bunda, u prvoj je trci pogodio dva punta, u drugoj jedan, a u trećoj je doista imao peh pogodivši kopljem najmanju moguću rupu na prstencu - onu za koju je on zakačen na špagu. Pola punta više od njega imali su slavodobitnik ovogodišnje Vitice i vođa konjanika Milio Grabrović, na konju Angel, te Mario Učkar koji je trku također završio s tri i pol punta.

Njegov prezimenjak, Silvio Učkar s konjem Amerika opet je bio najbrži te stazu dugu 150 metara progalopirao za 9.29 sekundi, što je za još tri stotinke brže nego na Trci za viticu.

Prije uzbudljivog sportskog natjecanja 38. barbansku Trku na prstanec otvorili su puhački orkestar Lovran, Prve riječke mažoretkinje, gosti s porečke Giostre, KUD Barban i njihovi gosti iz medulinskog KUD-a Mendula. Službeno ju je, u ime organizatora, otvorio Mladen Kancelar, predsjednik Društva "Trke na prstenac". Pozdravio je i uvažene goste koji su došli na trku, predsjednika Ivu Josipovića, bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, potpredsjednika Sabora Nenada Stazića, istarskog župana Valtera Flega te sve saborske zastupnike, gradonačelnike i načelnike. Trci je prisustvovala i delegacije viteškog alkarskog društva te brojni predstavnici, vojske, policije i crkve.

Načelnik Općine Barban Denis Kontošić okupljene je podsjetio da je trka započela davne 1696. godine, obnovljena je 1976. godine te naveo da mu je iznimna čast što svake godine u mali Barban stižu i hrvatski predsjednici. Tu je tradiciju, podsjetio je, započeo predsjednik Mesić, a aktualni je predsjednik na njoj već četvrtu godinu za redom.

Istarski župan Valter Flego naglasio je pak da trka više nije samo barbanska već je ona sveistarska, da ima lijepu prošlost, a da ju sigurno čeka i iznimna budućnost te da će Županija i dalje podupirati ovu hvalevrijednu manifestaciju. Čestitke organizatorima uputio je na kraju i sam predsjednik pohvalivši ih što su obnovili staru tradiciju te ju stavili u funkciju turizma, gospodarstva i napretka.

Recimo i to da je slavodobitnik za svoju pobjedu nagrađen novčanom nagradom od 30 tisuća kuna, sponzora tvrtke ABS iz Potpićna. Osim toga Flego mu je uručio i Pticu prstenac, rad kipara Josipa Diminić, a predsjednik Josipović prijelazni predsjednički štit. Navedimo da je Hrvatski časnički zbor Istarske županije priznanje uručio konjaniku koji ima "najviteškije" držanje, a ono je otišlo u ruke Brunu Kožljanu, inače najstarijem među konjanicima, kojemu je ovo bio 31 nastup na trci.

Velike je fešta nastavljena na barbanskoj placi uz glazbeni program u kojem su nastupali članovi mjesnog KUD-a, ovogodišnji pjevači MIK-a, dok je večer kulminirala uz Jasmina Stavrosa i vatromet. (Borka PETROVIĆ, snimili D. ŠTIFANIĆ, M. MIJOŠEK)

Nekada su SDP-ovci hrlili u Barban

Trka na prstenac više nije zanimljiva političarima kao prijašnjih godina. Jedini iz državnog vrha koji je ostao vjeran Barbanu je predsjednik Ivo Josipović, koji je i jučer, kao i prethodne četiri godine, došao popratiti manifestaciju. Nekada je, pak, na trku dolazio cijeli vrh SDP-a dok su bili u opoziciji, no otkako su na vlasti Barban im nije interesantan. Ove godine, naime, nije se pojavio nitko iz Vlade, a nije bilo, osim Nenada Stazića koji je došao u ulozi potpredsjednika Sabora, ni saborskih zastupnika te stranke čak ni onih iz Istre. Rijetki koji su branili stranačke boje bili su lokalni SDP-ovci te Anton Peruško, svojedobno čelnik istarske organizacije te stranke. (B. Ž.)


Podijeli: Facebook Twiter