Andrej Kancelar pobjednik 39. Trke na prstenac

Andrej Kancelar obranio je lanjsku titulu (D. MEMEDOVIĆ)
Andrej Kancelar obranio je lanjsku titulu (D. MEMEDOVIĆ)

Barbanac Andrej Kancelar ponovio je lanjski uspjeh i opet osvojio Trku na prstenac. Tako je postao jedini konjanik kojem je to uspjelo u 21. stoljeću. Ovaj 32-godišnjak jahao je na konju Vitorija, a lani na konju Kalista.

Drugi najbolji konjanik je Goran Špada iz Špadići na konju Atila. Ovogodišnji trijumf barbanskih konjanika zaokružio je Andrejev brat Kristijan koji zajedno s Maksimilijanom Rojnićem iz Petehi dijeli treće mjesto. Kristijan je jahao konja Ramzesa, a Maksimilijan Whiskey. Inače, Kristijan Kancelar je lani bio drugi, a već je jednom bio slavodobitnik.

Epilog je to tri utrke 39. Trke na prstenac. Do treće je bilo neizvjesno tko će trijumfirati jer su čak četiri konjanika imala više od 3,5 boda. No, samo su dva pritom uspjela pogoditi u sridu. Uspjelo je to u drugoj utrci Maksimilijanu Rojniću, a nakon toga i Goranu Galantu iz Rovinja. Na vrhu s najviše bodova bili su tu još Andrej Kancelar i Gorana Špada.

U trećoj utrci Andrej pogađa sridu, ukupno treću na utrci, i broj osvojenih punti podiže na sedam, što se kasnije pokazalo kao nedostižno za sve ostale konjanike. On je lani bio jedini konjanik koji je pogodio sridu. Drugoplasirani Špada zaključuje Trku s pet punti, a s osvojenih 4,5 punata treće mjesto dijele Maksimilijan Rojnić i Kristijan Kancelar.

Subotnji pobjednik Trke na viticu Silvio Učkar iz Barbana zauzeo je peto mjesto s četiri osvojena punta. No, Gradinu nije napustio praznih ruku. Osvojio je priznanje za najbolje držanje, a konj America kojim je to postigao je u dva navrata bio najbrži na 150 metara dugoj stazi. U drugoj utrci je dionicu pretrčao za 9,56 sekundi, a u trećoj za 9,67 sekundi. Učkar je s istim konjem i lani bio najbrži, kada je stazu dugu 150 metara progalopirao za 9,29 sekundi.

Bruno Kožnjan iz Barbana bio je najstariji među konjanicima i ovo mu je bio 32. nastup na Trci.

Prije sportskog natjecanja 39. barbansku smotru otvorio je Mladen Kancelar, predsjednik društva Trka na prstenac. Načelnik Općine Barban Denis Kontošić okupljene je podsjetio da je trka započela davne 1696. godine, obnovljena je 1976. godine te naveo da mu je iznimna čast što svake godine u Barban stižu i hrvatski predsjednici. Tu je tradiciju, podsjetio je, započeo predsjednik Mesić 2009., za čijeg je mandata uvedena nagrada prijelazni štit od predsjednika za slavodobitnika. Načelnik se, kao i lani, ponadao da će se Trka uvrstiti na popis nematerijalne kulturne baštine Hrvatske, a što čekaju godinu dana, kako bi je mogli kandidirati za prestižnu UNESCO-vu listu te na koncu za dobivanje sredstva EU-fondova. Pojasnio je da očekuje i pomoć danas nazočnog europarlamentarca Ivana Jakovčića, čija je bila ideja da se trka kandidira za EU-fondove.

Istarski župan Valter Flego je najavio da će i iduće godine pomagati trku, a predsjednik Ivo Josipović je rekao da je iz Barbana može doživjeti ono o čemu pjeva istarska himna Krasna zemljo. Uz svečanoj loži uz njih su bili bivši predsjednik Stjepan Mesić, potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, načelnik Glavnog stožera oružanih snaga RH Drago Lovrić i drugi.

Velika fešta je nastavljena na barbanskoj placi uz glazbeni program u kojem su bili članovi KUD-a Barban, pjevačica Neda Ukraden i vatromet. (NAPISAO Paulo GREGOROVIĆ)

Nagrade slavodobitniku

Slavodobitnik je za pobjedu nagrađen novčanom nagradom od 30 tisuća kuna, sponzora tvrtke ABS iz Potpićna. Osim toga Flego mu je uručio i Pticu prstenac, rad kipara Josipa Diminić, a predsjednik Josipović prijelazni predsjednički štit. Navedimo da je Hrvatski časnički zbor Istarske županije priznanje uručio konjaniku koji ima najviteškije držanje, a ono je otišlo u ruke Silviju Učkaru.


Podijeli: Facebook Twiter