Andreis prijavljuje Josipovica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatske odvjetnicke komore Leo Andreis predložit ce Upravnom odboru HOK-a da razmotri hoce li pokrenuti kazneni progon predsjednika Republike Ive Josipovica zbog klevete.

- Upravni odbor Komore razmotrit ce hoce li tužiti predsjednika Republike zbog klevete. Necu dozvoliti politicke obracune preko Komore i preko mene osobno, rekao je Andreis.

Predsjednika Republike, podsjetimo, štiti imunitet nepovredivosti, prema kojem može kazneno odgovarati jedino uz dozvolu Ustavnog suda ili ako ga se zatekne u nedjelu kažnjivom s više od pet godina zatvora. Kazneno djelo klevete kažnjava se novcano, a u dosadašnjoj praksi Ustavni sud je štitio predsjednika od tužbi zbog izjava danih u sklopu obavljanja dužnosti, jednako kao što Sabor štiti zastupnike od takvih tužbi.

Andreis problematicnom ocjenjuje izjavu predsjednika Josipovica o reakciji Komore na politicke poticaje. Josipovic je, naime, kazao da se ne sjeca vremena, "ili je ono bilo jako davno u nekom prošlom sustavu, kada je Odvjetnicka komora ovako promptno reagirala na poticaje iz politike".

Osobito ga je zasmetalo što predsjednik Republike nije uopce uvažio navode iz njegovog odgovora premijerki Kosor u kojem je vidljivo da je prijedlog za pokretanjem disciplinskog postupka potpisao prije nego je primio upit iz Vlade. Za premijerkin upit, pak, smatra da u njemu nema ni natruhe pritiska ili prisile.

- Ako se pošteno procita moj odgovor, vidi se da je oštar, jer apeliram da se ne može govoriti o stegovnoj odgovornosti mog kolege Ante Nobila dok god se ne donese pravomocna odluka, rekao je Andreis, koj je odbacio i sumnje u vlastitu objektivnost prema Nobilu jer je više godina angažiran kao odvjetnik Hrvatske elektroprivrede (HEP).

- Za HEP radim cetrnaest godina. Kad sam poceo, na vlasti je bio HDZ, 2000. došao je SDP, pa nakon cetiri godine opet HDZ. A ja i dalje radim za HEP jer se ne petljam s politikom. K tome, osim mog ureda, HEP je angažirao još nekoliko odvjetnickih kuca, kazao je Andreis.


Podijeli: Facebook Twiter