Andrea Scarcia ponovio prošlogodišnji uspjeh

U Fažani održana manifestacija "More na stolu" (M. ANGELINI)
U Fažani održana manifestacija "More na stolu" (M. ANGELINI)

Mladi tršćanski glazbenik, kantautor Andrea Scarcia s pjesmom "Ciapa fia" pobjednik je ovogodišnjeg glazbenog dijela Festivala istromletačkog narječja – Festival dell'istroveneto. Njemu je žiri petog festivala neizdanih skladbi Dimela cantando (Reci mi to pjevajući) na istromletačkom dijalektu talijanskog jezika, dodijelio najviše ocjene, čime je Scarcia ponovio prošlogodišnji uspjeh i drugi put zaredom dobio prvu nagradu. Drugu nagradu dobila je skladba "Due cuori" koju je napisao, skladao i otpjevao Francesco Squarcia, dok je treće mjesto pripalo mladom pjevaču iz Vižinade Ivanu Bottezaru za pjesmu "Dame la man" za koju je tekst napisala Jessica, a glazbu i aranžman njen otac Edi Acquavita iz Buja.

Le pension

Posjetitelji koji su ispunili bujski Trg sv. Servula do posljednjeg mjesta imali su svoje favorite, pa su najboljom pjesmom ocijenili "Le pension" koju su otpjevale Chiara Bonetti i Dionea Sirotić, uz pratnju autora glazbe Corrada Moratta i orkestar "Vecia Trieste", na tekst Alessandra Anselmija. Drugo mjesto po ocjeni publike pripalo je Stefanu Heringu s pjesmom "Resta" (tekst i glazba Sergio Settomini), dok je Ivan Bottezar bio treći i po glasovima posjetitelja. Posebne nagrade žirija dobili su Bruno Nacinovich za izvedbu pjesme "Non xe bon el maton" i Alida Delcaro za pjesmu "La dela Nina".

Sedamnaest izvođača

Na petom festivalu neizdanih skladbi nastupilo je 17 izvođača s isto toliko pjesama. Od prije dvije godine glazbeni dio festivala se izvodi tri večeri, pa je domaćih prve večeri bila Muggia (Milje) u Italiji, drugu večer pjevači su nastupili u Kopru, a sve je završilo velikim glazbenim spektaklom i podjelom nagrada u Bujama. Osim spomenutih izvođača, na sve tri festivalske večeri još su nastupili Sara Salvi, Davor Hačić, Musicitta, Sergio Preden, Martina Sanković Ivančić, Franco Trisciuzzi, ClanFa#, Alessandro Parlante, Nevia Rigutto i Dino Brozi. Program su vodile Rossana Bubola i Bruna Alessio. Prije završnog dijela glazbenog festivala u Bujama, sve sudionike svojim nastupom za svečarske prigodne pozdravili su u tradicionalnim odorama članovi mletačke počasne postrojbe Milizia Veneta iz Udruge Raixe Venete.

Šesto izdanje Festivala istromletačkog narječja – Festival dell'Istroveneto bilo je ispunjeno brojnim sadržajima. Bila je to svojevrsna smotra kulturnog stvaralaštva pripadnika talijanske nacionalne manjine. Održane su brojne predstave scenskih grupa lokalnih zajednica Talijana, proglašeni su najbolji u literarnom i video-stvaralaštvu, organizirane su rasprave o tom specifičnom dijalektu, predstavljena su djela autora koji pišu na tom dijalektu.

Festival istrovenetskog (istromletačkog) narječja organizirali su Talijanska unija, uz potporu i pod pokroviteljstvom Grada Buje, Istarske županije, Narodnog sveučilišta u Trstu i Regije Veneto s ciljem vrednovanja i zaštite tog narječja koji predstavlja jezik svakodnevne komunikacije, ali i kulture pripadnika talijanske manjine u Istri, Rijeci i Kvarneru, Slovenskom primorju. (Napisao i snimio Luka JELAVIĆ)





Podijeli: Facebook Twiter