Andora više nece biti porezni raj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kneževina Andora, koja je dugo bila izvan dosega europskih i medunarodnih poreznih vlasti, objavila je u ponedjeljak da ce 2012. provesti poreznu reformu i poceti oporezivati ljude, tvrtke i proizvode.

Sicušna država izmedu Španjolske i Francuske jedna je od zemalja koja s Europskom unijom nema potpisan citav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose porezne politike. Otkako je izbila globalna financijska kriza, Andora se našla pod pritiskom da provede poreznu reformu i posebno da ukine politiku bankovnih tajni kako bi se ušlo u trag utajivacima poreza i prevarantima, što je i ucinjeno 2010. godine.

Tijekom posjeta Francuskoj u ponedjeljak i nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, andorski premijer Marti Petit najavio da ce sljedece godine parlamentu podnijeti zakon kojim ce se u kneževinu uvesti porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, korporativni porez i drugi porezi.

Ured francuskog predsjednika objavio je da ce novi zakoni omoguciti "potpunu otvorenost" u pogledu stranih ulaganja u Andori, dodajuci kako pozdravlja andorsko prihvacanje europskih sporazuma o poreznoj politici.

Od 17. stoljeca Andora ima dva ravnopravna titularna šefa države, odnosno dvojicu suknezova - francuskog državnog poglavara i biskupa Urgella u Španjolskoj.


Podijeli: Facebook Twiter