Anđelko Laković pobjednik Giostre

(foto: Redbull)
(foto: Redbull)

Središnji događaj 11. povijesnog festivala Giostra u Poreču - viteško nadmetanje naziva Giostra - održano je u subotu navečer na trkalištu u uvali Peškera, a slavio je Anđelko Laković. Sa sedam osvojenih bodova bio je najprecizniji u gađanju mete te zaslužio par kremenjača, glavnu nagradu turnira, koji se odvija prema pravilima iz 1745. godine. Zadatak natjecatelja bio je osvojiti što više bodova gađanjem koplja u metu u liku Saracena.

Brojna se publika okupila na ovom povijesnom viteškom turniru koji se odvijao prema svojim pravilima iz 18. stoljeća. Turnir je započeo prisegom odanosti glavnom sucu, koji se zajedno s pomoćnicima brinuo o tijeku i regularnosti natjecanja. Mastro di Campo Jakov Grgić, povijesnog imena Zuane Sincich, kao glavni sudac, pomno je pratio spretnost i preciznost u gađanju konjanika Fabijana Babića, Milana Jurkovića, Ivana Banića, Zorana Uravića, Danijela Bertoše, Gordana Galanta, Anđelka Lakovića, Antonija Osipa, Marka Cvitića, Franka Štikovića, Ivana Terlevića i Ollea Torstenija kao posebnog gosta - konjanika Prinčevih husara iz Švedske kraljevske garde. Laković je bio najspretniji, proglašen je pobjednikom Giostre i nagrađen parom pištolja kremenjača, koje mu je uručio zamjenik gradonačelnika Poreča Elio Štifanić. Drugo mjesto osvojio je Ivan Banić, a treće Olle Torsteni.

A zadatke je dobila i publika, podijeljena u četiri kontrade – Pusterla, Porta Nova, Marafor i Predol, nazvane prema povijesnim porečkim kvartovima i obilježene različitim bojama. Svaka je kontrada bodrila po tri konjanika. Ivan Banić, Anđelko Laković i Ivan Terlević uvjerljivo su s osvojenih 12 bodova donijeli pobjedu kontradi Marafor. Posebno iznenađenje večeri bio je nagradni wellness vikend kojega je osigurala tvrtka Valamar Riviera, a najviše sreće imao je gledatelj iz Njemačke u kontradi Marafor.

Publiku su u stankama zabavljali članovi porečke udruge USB i dobošari iz talijanskog grada Monselicea, a posebno upečatljiv bio je ples s konjima Lipicanske barokne raskoši iz Zagreba.

Na središnjem gradskom trgu već je u petak ujutro otvoren sajam povijesnog naziva Fiera franca triduana, na kojemu su brojni izlagači do 22 sata nudili široku paletu raznovrsnih, autohtonih i tradicionalnih proizvoda počevši od meda, maslinovog ulja, voća i marmelada, mesnih proizvoda do prirodne kozmetike i proizvoda od ljekovitog bilja, suvenira i predmeta za uspomenu. Uz njih je postavljen sajam antikviteta i starina u organizaciji Hrvatske udruge kolekcionara kulturne baštine iz Rijeke. Osim toga, od petka se u lapidarijumu Zavičajnog muzeja Poreštine moglo kušati posebnu gastronomsku ponudu jela i pića, inspiriranih razdobljem baroka, nabaviti festivalski suvenir ili fotografirati se u posebnom ambijentu najveće porečke barokne palače.

Subotnji jutarnji program nakratko je prekinuo pljusak, ali su se plesne, glazbene i ostale zabavne točke nastavile po planu. Domaći i turisti koje nije omelo nestabilno vrijeme okupili su se u velikom broju i tijekom cijelog su dana mogli pogledati barokne plesove, točke s konjima i druge zabavne točke, nastupe mačevaoca, dobošara i uličnih zabavljača, dok su za najmlađe priređene edukativne radionice i igraonice. Istodobno, u sklopu  srednjovjekovnog tematskog parka posjetitelje su animirali i zabavljali članovi Povijesne udruge Kaštel iz Svetvinčenta s vrlo atraktivnim sadržajima za sve uzraste.

Giostra je ove godine bila tematski posvećena  tekstilima, koji su tako proželi velik broj sadržaja, od sajma do dramske predstave. Pa su tako na Trgu slobode posjetitelji mogli sresti krojača u salonu, ali i pučanke za tkalačkim stanom ili zaposlene ručnim radovima – šivanjem, pletenjem, vezenjem i kukičanjem.

Spomenimo još jednom da su manifestaciju organizirali Društvo prijatelja Giostre i Studio 053, uz pomoć Grada, Turističke zajednice i brojnih sponzora. (Tanja KOCIJANČIĆ, snimio Darko VEKIĆ)

OTKAZANI SVI DANAŠNJI PROGRAMI GIOSTRE

Giostra se trebala održati i danas, ali zbog obilne kiše koja je počela već prijepodne program je u cijelosti otkazan. Zbog nepredviđenih okolnosti otkazana je i dramska predstava "El sarto assasin" se trebala održati večeras u 20 sati u gradskom kazalištu.


Podijeli: Facebook Twiter