Andeli i drama odvajanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grožnjanska galerija Fonticus proteklog je vikenda pred mnoštvom publike otvorila dvije samostalne izložbe: onu Azre i Sandija Huszara pod nazivom "Andeli" te "Outside in" Nadije Mustapic. Umjetnike je predstavio voditelj Fonticusa Eugen Borkovsky.

Azra i Sandi Huszar, osim kompozicija kompletnih andela predstavili su i zanimljive dijelove figura koji su karakteristicni za oblik andela, ali pojmovno mogu biti i neke druge figure iz kolekcije misticnih bica. "Autori ovog projekta su dvoje ljudi koji zaista vole i predano vode život posvecen uredivanju i obradi starina, a pred nama je zanimljiva igra nastala na temelju znanstveno-kreativnog posla kojim se bave", kazao je Eugen Borkovsky, voditelj Fonticusa.



Nadija Mustapic ponudila je likovni projekt sastavljen od grafickih otisaka i videoprojekcije. Filmski montiran video, naveo je Borkovsky, prikazuje interijer koji odiše stilom uredenja, oblicima namještaja iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeca koje smo cesto vidali. Izmjenjuju se kadrovi komunikacije starije žene i pasivnijih ukucana s priredivanjem voca za neko jelo te prostorno-vremenske bjeline. Zvuk se neodlucno izmjenjuje s isjeccima razumljivog teksta i brujanjem napona aparata ili krcanjem. Naoko nemušto kruženje kamere kao da priziva sjecanje.

"Rijec je o autoricinom osobnom opterecenju nekom od proživljenih obiteljskih situacija. Ovaj likovni projekt govori o drami odvajanja, odrastanja, odlaska, kratkih vracanja", rekao je Borkovsky. Izložbe se mogu pogledati do 4. prosinca.


Podijeli: Facebook Twiter