Anatomije opreza u poreckom Zuccatu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tradicionalna mala grupica poklonika likovne umjetnosti medu Porecanima okupila se u galeriji Zuccato na otvaranju izložbe «Anatomije opreza» mladog zagrebackog slikara Zlatana Vehabovica. Šest slika u tehnici ulja na platnu velikih formata zauzelo je prizemlje i kat galerije, a postavio ih je povjesnicar umjetnosti Mladen Lucic koji je Vehabovica predstavio i kao jednog od autora ovogodišnjeg netom završenog 49. poreckog annala.

«Anatomijama opreza» autor se predstavio u HDLU-ovoj galeriji Bacva u ožujku. "Live to tell; Drž' se svog prijatelja, Hillary; The Last Minute; Goodbye Desolated Railyard (Mile End); Nafta; Odjednom mi nedostaju svi - naslovi su slika koji odgovaraju njihovoj izrazito narativnoj suštini. Vehaboviceva poetika je složena, uronjena u iskustvo i izvire iz filmske umjetnosti, literature, glazbe, filozofije – on citira ili mu izvori služe kao poticaj za razmišljanje - slikanje. Njegove su slike na prvi pogled nadrealisticke, dozivaju u sjecanje Dalija, De Chirica, Magrita, ali samo na prvi pogled. Dok «klasici nadrealizma» grade svoju poetiku preziruci zakone i ustaljene obicaje, Vehabovic se njima igra. Kao i nadrealisti porucuje da je ljudski duh dobro pritisnut i zagušen društvenim kontekstom, ali za razliku od njih, koji po Bretonovom manifestu poštuju diktat misli bez kontrole razuma, Vehabovic ne iskljucuje razum kao ni socijalni kontekst upregnut u poslovnu logiku globalnih korporacija.

Lucic je na otvorenju naglasio da Vehabovicev izraz odiše crnom atmosferom, melankolicnim štihom, koji ne upada u rezignaciju, nego melankoliju stvara išcitavanjem simbola koji su, pak, izraz vremena u kojem živi.

- Melankolija je njegov stav. Svjestan je da je kotacic u sistemu velikih medija i korporacija i da u tom svijetu nema aplauza za one koji ga streme nadici. On vjeruje u slikarstvo, u naraciju pred kojom zastajemo, kojom upozorava na stvarnost i budi nadu. Vehabovic nenametljivo i s distancom secira amplitude današnjeg vremena ukazujuci da još uvijek humanisticki pristupi nisu zaboravljeni, a jezik slikarstva, koliko god neki mislili da nije imanentan našem vremenu, vjerojatno je jedini koji istovremeno može zaustaviti misao i pokrenuti osjecaje, rekao je Lucic na otvaranju izložbe.

«Anatomije opreza» mogu se razgledati do 17. listopada svakog dana osim nedjelje od 10 do 13 i od 18 do 21 sat.


Podijeli: Facebook Twiter