Anastazija želi živjeti!

Anastazija Udovičić vesela je i nasmiješena beba, iako je cijeli svoj život po bolnicama
Anastazija Udovičić vesela je i nasmiješena beba, iako je cijeli svoj život po bolnicama

Suzana Udovičić, 24-godišnjakinja iz Poreča, sa svojom je teško bolesnom 22-mjesečnom kćerkicom Anastazijom već dva tjedna u bolnici Ospedali riuniti u talijanskom Bergamu, na pretragama za moguću transplantaciju jetara, crijeva, želuca, jednjaka i slezene. Djevojčicu je rodila sa samo 1.800 grama u Rijeci, u osmom mjesecu trudnoće, dva mjeseca nakon što joj je dijagnosticiran sindrom kratkog crijeva. Čitav svoj život malena je provela u bolnicama. U prvom su joj mjesecu života ugradili centralni venski kateter, putem kojeg se i danas pretežno hrani, primajući hranjive tvari u obliku otopine.

- Rođena je s crijevima izvan abdomena, s 15-ak centimetara tankog crijeva i vrlo kratkim debelim crijevom. Kod poroda su joj stoga i davali samo 24 sata života, no odmah je potom operirana i sljedećih je 14 mjeseci bila u Klaićevoj bolnici u Zagrebu. Operacijama su joj crijeva spojena, nakon čega je počela jesti, no i dalje su slaba i nedovoljno razvijena da bi apsorbirala dovoljnu količinu hrane. Hranjenje putem katetera uzrokovalo je oštećenje jetara i slezene te značajno doprinijelo brojnim sepsama. Anastazija ne odustaje, želi živjeti i pravi je mali borac, ispričala nam je Suzana u telefonskom razgovoru.

Mlada nezaposlena samohrana majka u potpunosti je posvećena njegovanju kćerkice.

- Pretrage će potrajati još najkraće tjedan dana i kirurg će odlučiti što će i na koji način biti moguće učiniti. Nadam se najboljem, iako znam da je opasnost od odbijanja presađenih organa prisutna pet godina nakon operacija i da treba uzimati vrlo teške lijekove. No, taj bi joj zahvat omogućio puno kvalitetniji život. U početku su joj mišići zbog nekretanja gotovo atrofirali pa smo uporno vježbale, i nedavno je prohodala, ne krijući ponos priča naša sugovornica.

- Na pretrage smo u Bergamo upućene iz Klaićeve bolnice, za što troškove pokriva HZZO. No, samo na stanarinu s režijama odlazi 1.500 kuna, a Anastaziji su potrebne posebne kreme za njegu, velika količina pelena koje HZZO ne plaća dok smo u bolnici, tupferi za podmetanje katetera, šprice i igle na kojih imamo pravo 360 godišnje, a samo ih u jednom danu potrošimo pet ili šest, vitamini i drugi dodaci prehrani, lijekovi i mlijeko koje doplaćujem… A tu su i troškovi mog smještaja…, objašnjava Suzana, zahvaljujući od srca svima koji su im dosad pomogli, jer bez njih tko zna gdje bi danas bile i nadajući se pomoći dobrih ljudi. (Kristina FLEGAR)

Kako pomoći Anastaziji?

Za pomoć maloj Anastaziji uplatu je moguće izvršiti na tekući račun Suzane Udovičić s brojem 3235036801 u Zagrebačkoj banci, ili pak na devizni račun Suzane Udovičić (OIB 20895177764), broj 3239232988, SWIFT/BIC: ZABAHR2X, IBAN: HR0723600003239232988, Zagrebačka banka d.d.

Pokrenuta je i Facebook grupa "Pomozimo maloj Anastaziji", gdje se može pratiti sve novosti o oporavku Anastazije, te kako se može pomoći.

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter