Analiza: Za koga su glasali Istrani i Istranke

U istarskim gradovima, pa tako i u Poreču, najviše su glasova građani dali Kukuriku koaliciji, HDZ-u i ORaH-u (M. MIJOŠEK)
U istarskim gradovima, pa tako i u Poreču, najviše su glasova građani dali Kukuriku koaliciji, HDZ-u i ORaH-u (M. MIJOŠEK)

Zajednička lista Kukuriku koalicije (SDP-HNS-IDS-HSU) predvođena Nevenom Mimicom osvojila je na nedjeljnim izborima za Europski parlament najviše glasova u svim istarskim gradovima, a pobjeda im je jedino promakla u općepoznatoj HDZ-ovoj utvrdi- općini Sveti Petar u Šumi - gdje je upravo HDZ-ova koalicijska lista predvođena Andrejem Plenkovićem osvojila najviše glasova.

To je ujedno jedina istarska općina u kojoj pobjedu nije odnijela Kukuriku lista.

U Istri je na izborima glasovalo svega 24 posto birača odnosno 45.312 građana, koji su najviše glasova, čak 60,7 posto dali koaliciji okupljenoj oko SDP-a koja je tako na razini županije pobijedila s osvojenih 26.474 glasova birača. Na drugo se mjesto plasirala HDZ-ova koalicijska lista (HDZ-HSS-HSP AS-BUZ-ZDS-HDS) s osvojenih 5.521 glasova (12,6 posto), a prag je debelo prešao i ORaH dobivši povjerenje 10, 7 posto istarskih birača odnosno 4.702 glasa na razini cijele županije.

Na razini Istarske županije Jakovčić od svih kandidata na Kukuriku listi dobiva uvjerljivo najviše glasova, čak 61,5 posto, pa od ukupno 26.474 glasa koje u Istri dobila ta lista, njemu odlazi 16.299. Drugi po broju osvojenih glasova na zajedničkoj listi je Tonino Picula koji osvaja ukupno 5.915 glasova.

Listu predvođenu HDZ-om definitivno je "potukla" predsjednica HSP AS Ruža Tomašić koja je u Istri odnijela najviše glasova na zajedničkoj listi i tako dobila najviše preferencijskih glasova. Svugdje gdje HDZ prelazi prag, najviše glasova dobiva upravo Tomašić, osim u Bujama gdje ju je pretekao HDZ-ovac Andrej Plenković.

Iako je i ranije najavljivala da neće ići u EU-parlament dobiju li mandat, predsjednica ORaH-a Mirela Holy u Istri osvaja 2.848 glasova, a ORaH se na istarskoj političkoj sceni polako pozicionira kao treća snaga izguravši definitivno laburiste.

Puljani su na ovim izborima najveće povjerenje dali koaliciji SDP-HNS-IDS-HSU koja u Puli dobiva 7.468 glasova od ukupno 13.153 pulskih birača koji su izašli i glasovali. Drugo mjesto osvaja ORaH dobivši 1,713 glasova (13,4 posto) dok treće mjesto pripada HDZ-ovoj zajedničkoj listi koja pak dobiva 1.645 glasova (12,8 posto). Dodajmo i to da u Puli Jakovčić dobiva 4.157 glasova, Holy 1.048, a Ruža Tomašić 652 glasova. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)

DETALJNIJE O TOME KAKO SU GLASALI GRAĐANI OSTALIH ISTARSKIH OPĆINA I GRADOVA ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter