Analiza LP: Nevjerojatan preokret Cityja u Münchenu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvim utakmicama posljednjeg kola Lige prvaka među 16 najboljih plasirao se Bayer pobjedom nad Sociedadom u gostima sa 1:0, zahvaljujući porazu Šahtara od Manchester Uniteda istim rezultatom.

Benfica je uzalud savladala PSG sa 2:1 jer je Olympiacos pobijedio Anderlecht rezultatom 3:1 i potvrdio prolazak u osminu finala. Utakmica između Galatasaraya i Juventusa koja je izravno odlučivala o putniku u osminu finala odgođena je zbog snijega. Najuzbudljiviju utakmicu i ljepoticu kola gledali smo u Münchenu gdje je Bayern poveo sa 2:0, da bi na kraju City slavio s 3:2.

Grupa A: Bayer u osmini finala, Šahtar u Ligi Europe

Manchester United - Šahtar 1:0
Iako je United osigurao plasman u osminu finala i prije posljednjeg kola, odigrao je dobru utakmicu i pobjedom od 1:0, nakon pobjede Bayera nad Sociedadom, poslao Šahtar u Ligu Europe.

Otvorenu utakmicu sa puno uzbuđenja i mnogo prilika gledali smo u Manchesteru gdje se do prve velike prilike čekalo samo šest minuta kada je Jonas probio desnu stranu, odigrao dupli pas sa Rafaelom, pucao u bliži kut, ali je njegov udarac uz dosta muke Pyatov uspio zaustaviti. Nije se dugo čekalo da "rudari" uzvrate. U kontranapadu u 12. minuti Alex Teixeira pobjegao je Ferdinandu i našao se "oči u oči" sa vratorom Manchestera, ali je njegov udarac umjesto u mreži završio tik pored vratnice.

Do slijedeće prilike čekalo se do 37. minute - Ashley Young je na lijevoj strani dobio duel s Darijom Srnom i pokušao lobom savladati Pyatova, u čemu je i uspio, ali je promašio cijeli gol. Samo šest minuta kasnije napadač Manchestera se našao u još jednoj izglednoj prilici, ali je ponovo bio neprezican.

Drugo poluvrijeme bolje su otvorili "crveni vragovi" i poslije još jedne izgledne prilike Younga gol je praktički "visio u zraku". Igrala se 68. minuta kada se nakon kornera s desne strane u kaznenom prostoru gostiju najbolje snašao Phil Jones i pogodio za konačnih Manchester - Šahtar 1:0.

Real Sociedad - Bayer Leverkusen 0:1
Bayeru je bila potrebna pobjeda u gostima nad Sociedadom, uz poraz Šahtara za prolazak u sljedeću rundu natjecanja i taj scenarij iz snova za njemačkog predstavnika se upravo i dogodio.

Gosti su u utakmicu ušli napadački, ali prvi su priprijetili domaći preko Castra iz slobodnog udarca. Uzvratio je Rolfes iz prekida, ali njegov udarac glavom s tri metra završio je iznad vratnice.

Ipak, "farmaceuti" su hrabru igru okrunili pogotkom u 49. minuti. Nakon kornera najbolje se snalazi Toprak i golom donosi svojem timu pobjedu i osigurava plasman u osminu finala Lige prvaka.

Grupa B: Galata i Juve na čekanju - snijeg odgodio njihov susret, Ronaldo i Real obarali rekorde

Galatasaray - Juventus 0:0 (prekid)
U izravnom duelu Galatasaraya i Juventusa došlo je do prekida utakmice u 30. minuti zbog velikih snježnih padavina, pa će utakmica biti odigrana u srijedu, 11.12.2013. u 13 sati.

Kopenhagen - Real Madrid 0:2
Nakon što je osigurao prvo mjesto u skupini, Real je u Dansku otišao potpuno rasterećen. Odličnu igru u prvom poluvremenu obilježio je Luka Modrić kada je sjajnim udarcem savladao vratara domaćih Wilanda i ovim pogotkom pomogao Realu da obori klupski rekord - Real je postigao gol na 31. uzastopnoj europskoj utakmici.

Da ne bi ostao na samo jednom oborenom rekordu pobrinuo se Ronaldo koji je oborio individalni rekord s devetim golom u grupnoj fazi natjecanja, što nitko prije njega nije uspio ostvariti u Ligi prvaka.

Malo je nedostajalo sjajnom Portugalcu da postigne i deseti, ali je propustio iskoristiti jedanesterac u 89. minuti koji mu je s lakoćom, zbog neozbiljnosti, obranio vratar Wiland.

Grupa C: Olympiacos i PSG u osmini finala

Benfica - PSG
PSG je u Lisabon doputovao potpuno neopterećen jer je i prije ovog kola osigurao plasman u slijedeću rundu natjecanja, dok je Benfici bila potrebna pobjeda uz kiks Olympiacosa.

Benfica je odlično otvorila susret i imala brojne prilike koje su redom propuštali Pérez, Gaitán i Matić. Nakon propušetnih prilika domaćih uslijedila je kazna. U 37. minuti nakon odličnog izvedenog kontra napada PSG-a, Ménez sa desne strane pronalazi Cavanija kojemu nije bilo teško ubaciti loptu u nebranjenu mrežu za vodstvo gostiju od 1:0.

Benfica se vratila u igru za osminu finala pred kraj prvog poluvremena kada je Traoré potpuno nepotrebno udarcem glavom u glavu skrivio kazneni udarac. Odgovornost je preuzeo Lima i preciznim udarcem u donji lijevi kut svladao vratara Sirigu za izjednačenje rezultata.

U nastavku su domaći krenuli silovito premo golu Parižana i takva igra im se isplatila već u 58. minuti. Maxi Pereira je odlično prošao po desnoj strani, ubacio loptu u sredinu na koju loše reagira Camara i odbija samo do Gaitána kojemu nije teško savladati nemoćnog vratara gostiju. Nažalost gol Benfice za 2:1 nije donio mnogo radosti navijačima portugalskog kluba, jer je u istoj minuti poveo i Olympiacos, da bi nešto malo kasnije došla i ozljeda Lazara Markovića. Tako je u samo par minuta Benfica ostala bez plasmana u narednu rundu natjecanja.

Olympiacos - Anderlecht 3:1
Olympiacos nije želio dopustiti bilo kakvo iznenađenje i čekati rasplet događaja u Lisabonu, već je od prvog minuta napadao otpisani Anderlecht i preuzio sudbinu oko prolaska dalje u svoje ruke.

Najbolji igrač utakmice i junak Olympiacosa, Saviola, doveo je domaće u vodstvo već u 33. minuti kada je je iskosa sa lijeve strane pucao u donji desni kut i pogodio za vodstvo od 1:0, rezultat koji ih je već tada vodio u osminu finala.

Ipak da ne bude sve tako brzo riješeno, pobrinuli su se igrači Anderlechta koji su u 39. minuti odigrali "školski" kontranapad, izigrali čitavu obranu Olympiacosa i preko Klještana pred odmor izjednačili rezultat na 1:1. 

Otvaranje drugog poluvremena bilo je idealno za igrače Olympiacosa jer je udarac Fustera rukom zaustavio Kouyaté i pritom zaradio drugi žuti karton i skrivio jedanesterac. Saviola je preuzeo odgovornost, ali njegov udarac "čita" Proto i ostavlja Benficu u igri.

Nije dugo trebalo da domaći iskoriste igrača više i dođu do vodstva i gola koji ih vodi u narednu rundu natjecanja. Igrala se 58. minuta kada je Fuster pucao sa distance, a Saviola dočekao njegov udarac i "zakucao" loptu u mrežu za velikih 2:1 Olympiacosa i eksploziju oduševljenja kod navijača domaćih.

Pitanje pobjednika mogli su domaći riješiti u 72. minuti nakon još jednog dosuđenog jedanesterca, ali je Proto još jednom održao Anderlecht u igri obranivši kazneni udarac Weissu, koji je i iznudio najstrožu kaznu nakon prekršaja N'Sakale.

Na kraju su gosti iz Bruxellesa utakmicu završili s osmoricom na terenu zbog isključenja N'Sakale u 88. minuti, ali i vratara Protoa u 93. minuti koji je ujedno skrivio i treći jedanesterac na utakmici. Pošto je trener Anderlechta izvršio sve tri izmjene, na gol je stao srpski reprezentativac Aleksandar Mitrović koji je zamalo uspio obraniti udarac Domíngueza koji je ipak bio precizniji od svojih suigrača i postavio konačnih Olympiacos - Anderlecht 3:1.

Grupa D : City "ukrao" pobjedu Bayernu, Plzen preko CSKA do Lige Europe

Bayern - Manchester City 2:3
Bayern je nakon pobjede nad Werderom od 7:0 i protiv Cityija ušao sa ogromnim motivom i postavio se veoma dominantno. Već u 12. minuti na semaforu je stajalo 2:0 i sve je izgledalo da Cityiju prijeti prava katastrofa u Ligi prvaka.

Prvo je Müller u 5. minuti pobjegao obrani gostiju i doveo svoj tim u vodstvo od 1:0, da bi se Götze samo sedam minuta kasnije odlično snašao u gužvi i pogodio pokraj nemoćnog Harta za velikih 2:0 u 12. minuti susreta.

Uspio je City izbjeći "nokaut" u slijedećim minutama i u 28. minuti preko Silve smanjiti rezultat. Sa ovim rezultatom otišlo se i na odmor.

Drugo poluvrijeme kao da su dvije ekipe zamjenile dresove. City je napadao, a Bayern izgledao potpuno nemoćno. Takva igra gostiju isplatila se u 59. minuti kada su igrači Bayerna naivno srušili Milnera za kazneni udarac koji Kolarov pretvara u izjednačenje. Bayern - City 2:2.

Nakon izjednačenja, samo tri minute smo čekali do novog šoka za "bavarce". Igrala se 62. minuta kada očajnu reakciju Boatenga koristi Milner koji nije propustio priliku da se namjesti za udarac i svlada nemoćnog Neuera za šok na Allianz Areni.

City je čak došao do prilike da dođe i do prvog mjesta u grupi, koje bi mu jamčila pobjeda od 4:2, ali u ljepotici kola gosti nisu mogli više od pobjede nad prošlogodišnjim osvajačem Lige prvaka.

Plzen - CSKA 2:1
Plzenu je u izravnom dvoboju za Ligu Europe bila potrebna pobjeda, dok je CSKA došao na gostovanje češkom predstavniku da potvrdi plasman u isto natjecanje.

Domaći tim je u prvom poluvremenu pokazivao više želje i borbenosti i zasluge za neriješen rezultat u tom dijelu utakmice najviše je imao vratar gostiju Akinfeev koji se u više navrata istakao odličnim reakcijama.

U nastavku, kada je CSKA poveo preko Muse u 65. minuti činilo se da je "priča gotova", ali samo dvije minute kasnije Dzagoev zarađuje izravan crveni karton i daje nadu Plzenu da može do velikog preokreta.

To se upravo i dogodilo. Prvo je u 76. minuti Kolář udarcem glavom donio izjednačenje, da bi u 90. minuti Wagner postigao povijesni gol za svoj tim i neočekivani preokret, pobjedu i plasman Plzena u Ligu Europe. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter