Analiza LP: Borrusiji osmina finala kroz "iglene uši"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Borussia Dortmund, koja je bila prošlogodišnji finalist, jedva je "preživjela" grupu smrti, pošto je tek u 87. minuti postigla zgoditak protiv Marseilla za prolazak dalje. Napoli je uzalud pobijedio Arsenal s 2:0 jer je nakon trokuta sa Arsenalom i Dortmundom završio u Ligi Europe. Ajax nije uspio svladati Milan koji je više od sat vremena igrao sa igračem manje i uspio doći do boda vrijednog osmine finala. Mjesto među 16 najboljih osigurao je i Schalke koji je u izravnom susretu za plasman dalje savladao Basel s 2:0. Juventus završio natjecanje u Ligi prvaka u Istanbulskoj "mećavi".
 

Grupa B: Juventus nakon "mećave" ostao bez osmine finala
 

Galatasaray - Juventus 1:0
 
Utakmica koja je u utorak bila prekinuta zbog snijega nastavljena je drugog dana od 32. minute. Juventusu je u ovoj utakmici bio dovoljan i bod za plasman dalje, jer je imao dva boda više od Galatasaraya, ali ga nije osigurao.
 
Prvog dana utakmice nismo vidjeli pravih uzbuđenja, a u takvom ritmu utakmica je nastavljena i drugog dana. Takva igra oba tima ni ne čudi jer je teren u Istanbulu više podsjećao na "livadu" nego na teren u kome se vodi bitka za 16 najboljih u Ligi prvaka.
 
U takvoj situaciji bolje se snašao domaći tim, koji je nakon terenske nadmoći Juventusa iz kontra napada uspio doći do gola vrijednog osmine finala. Drogba je u 85. minuti odlično pronašao Sneijdera koji fenomenalnim driblingom izbacuje Bonuccija iz igre i šalje loptu u mrežu iza nemoćnog Buffona za veliko slavlje i prolazak u narednu rundu takmičenja.
 
Nakon ovog teškog poraza Juventusu ostaje da se okrene takmičenju u Ligi Europe čije se finale igra upravo u Torinu.  

Grupa E : Schalke  u izravom dvoboju pobijedio Basel, Chelsea ostvario minimalnu pobjedu protiv Steaue
 
Chelsea - Steaua 1:0
 
Do pogotka vrijednog pobjede i prvog mjesta u skupini E Chelsea je došao sretno i spretno. Steaua se pokazala kao "tvrd orah" i da nije bilo greške Georgievskog koji je omogućio napadaču Ba da zatrese mrežu tko zna bi li domaći uspjeli svladati vratara Tătăruşanu i doći do pobjede na Stamford Bridgeu.
 
Na kraju se ispostavilo, nakon pobjede Schalkea, da bi "plavcima" bio dovoljan i neriješen rezultat za prvo mjesto koje su osvojili sa 12 bodova, ispred Schalkea koji je osvojio 10.
 
Schalke - Basel 2:0
 
Baselu je za osminu finala bio dovoljan bod u izravnom susretu sa Schalkeom, ali Švicarci se nisu uspjeli oporaviti od šoka koji se dogodio na isteku pola sata igre. Naime, njihov obrambeni igrač Ivanov zaradio je izravni crveni karton pošto je kao posljednji igrač obrane zaustavio Szalaija. Ipak odluka suca iz Italije Paola Tagliaventa je itekako upitna jer se u toj situaciji vrlo lako mogao dosuditi i faul u napadu, ali se talijanski sudac ipak odlučio da svojom odlukom utječe na daljni razvoj utakmice.  

Schalke je s igračem više bacio sve karte u napad i to mu se isplatilo u 51. minuti kada je Farfán asistirao Draxleru koji fenomenalnim volejem pogađa donji desni kut na veliku radost domaćih navijača.
 
Da igrači Basela dožive poptuni šok pobrinula se još jednom sudačka trojka koja u 57. minuti nije dosudila očigledno zaleđe, već su pustili igru i Schalke je poveo s nedostižnih 2:0. Strijelac je bio Matip u 57. minuti nakon što se s petoricom svojih suigrača našao u očiglednom zaleđu koje jedino nije vidjela sudačka trojka.
 
Ovom pobjedom Schalke je preskočio Basel na drugom mjestu u grupi B i plasirao se u osminu finala Lige prvaka.
 
Grupa F : Borussia u osmini finala, Napoli na trećem mjestu
 
Marseille - Borussia Dortmund 1:2
 
"Grupa smrti" je u potpunosti opravdala svoj naziv jer je do 87. minute Borussia bila na rubu eliminacije, pošto je rezultat bio 1:1, dok je Napoli protiv Arsenala vodio s 1:0.

Ipak veliku radost u Marseillu je gostima iz Dortmunda donio Grosskreutz i ovjerio kartu za osminu finala. Borussia je odlično otvorila utakmicu i konstantnim presingom na polovici Marseilla prijetila vrataru Mandandi. Taj pritisak se isplatio u 14. minuti kada je Robert Lewandowski rutinski savladao vratara domaćih i doveo svoj tim u vodstvo.   

Izjednačenje je došlo poslije velike greške naših sudaca na čelu sa Marijom Strahonjom, koji nisu vidjeli očigledno zaleđe, pa je Weidenfeller morao po loptu u mrežu, a na semaforu je stajalo Marseille - Dortmund 1:1.  

Borussia je od 34. minute došla do brojčane prednosti na terenu nakon što je Payeta nakon loše glume i očigledne namjere da iznudi jedanesterac sudac Strahonja kaznio drugim žutim kartonom i pokazao mu put u svlačionicu.
 
Bez obzira na igrača više Borussia nije nikako uspijevala postići drugi pogodak, dok je u drugoj utakmici Napoli poveo i zakoračio u osminu finala. Nakon toga uslijedila je drama u Francuskoj.
 
Prvo je sudac Strahonja propustio priliku da pokaže na bijelu točku, nakon što je Lewandowski očigledno zaustavljen prekršajem od strane Mandande, da bi Borussia na kraju ipak uspjela postići pobjednosni pogodak - i izbaciti Napoli. Strijelac je bio Grosskreutz koji je udarcem sa ruba kaznenog prostora u padu pogodio donji lijevi kut za pobjedu Dortmunda od 2:1.
 
Napoli - Arsenal 2:0
 
Nakon što su saznali rezultat u Marseillu rasplakao se Higuain, znajući da je mogao biti heroj da su Napolitanci uspjeli pobijediti Arsenal s tri ili više golova razlike, bez obzira na pobjedu Borussije.
 
Utakmicu su obilježili nestvarni promašaji na obje strane, u kojima se istakao upravo napadač Napolija koji je ipak u 73. minuti uspio savladati Szczęsnya za početno slavlje na San Paoulu.
 
Ipak veliko slavlje spriječio je Grosskreutz pogotkom u utakmici Marseille - Dortmund, a Napoliju je tada ostala samo nada da vjeruje u čudo i pobjedu nad Arsenalom od tri gola razlike. Tračak nade u takav ishod probudio je Callejon u trećoj minuti sudačke nadoknade, ali vremena za treći gol nije bilo.
 
Napoli će na kraju dočekati proljeće u Ligi Europe, dok su se Arsenal i Borussia Dortmund plasirali među 16 najboljih u Ligi prvaka.
 
Grupa G : Atletico neumoljiv, Zenit doživio katastrofu u Beču i slavio prolaz u osminu finala
 
Atletico Madrid - Porto 2:0
 
Madrižani su nastavili s dominacijom u svim takmičenjima, pa su na taj način zatvorili grupnu fazu Lige prvaka. Portu je bila potrebna pobjeda da ostane u utrci za osminu finala, ali Atletico nije imao milosti i slavio je s uvjerljivih 2:0.
 
Prvi pogodak vidjeli smo u 14. minuti kada je Raúl García prekrasnim udarcem, praktički iz mrtvog kuta, svladao nemoćnog Heltona da bi točku na "i" stavio Diego Costa u 37. minuti, potvrdivši svoju svoju izvrsnu golgetersku formu.
 
Ovom pobjedom Atletico je napravio veliku uslugu Zenitu, koji se bez obzira na poraz u Beču od Austrije plasirao u osminu finala.
 
Austria Beč - Zenit 4:1
 
Zenitu je u Beču bila potrebna pobjeda, a doživio je pravu katastrofu i poražen je s visokih 4:1 od domaće Austrije.
 
Poveli su gosti preko Kerzhakova u 35. minuti i olako shvatili protivnika koji je, svjestan da više nema što izgubiti, "otpustio kočnice" i do vrha napunio mrežu Lodygina. Pogotke za domaće postigli su Hosiner u 44. i u 51. minuti i Jun u 48. i 83. minuti susreta, za uvjerljivih 4:1.
 
Iako je Zenit teško poražen i osvojio je "samo" šest bodova uspio se, zahvaljujući poštenju Atletica, plasirati u narednu rundu takmičenja.  

Grupa H : Milan sretno do zlatnog boda protiv Ajaxa, Barca i Neymar se igrali sa Celticom
 
Milan - Ajax 0:0
 
Milanu je protiv Ajaxa bio potreban bod, koji je branio i na kraju obranio. Uz puno muke i s igračem manje, domaći su uspjeli na San Siru osigurati plasman među 16 najboljih.
 
Gosti su od prvog sudačkog znaka "jurnuli" prema golu Abbiatija koji je bez konkurencije bio igrač utakmice.
 
Da svom vrataru oteža posao pobrinuo se Montolivo koji je u 22. minuti pogibeljnim startom zaslužio opravdani crveni karton i ostavio svoje suigrače "na cjedilu".
 
Priliku za prilikom propuštali su igrači Ajaxa, koji nikako nisu uspjeli savladati u ovoj utakmici nesavladivog Abbijatija koji je odveo Milan u osminu finala, a Ajax poslao u Ligu Europe.
 
Barcelona - Celtic 6:1
 
Nakon par neuvjerljivih predstava, Barcelona je pokazala da je još uvijek strah i trepet u Europskom nogometu. Zadnju utakmicu u grupnoj fazi igrači Barcelone završili su u svom stilu, napunivši mrežu Celtica do vrha.
 
Bez ozlijeđenog Lea Messija, s fenomenalnim Neymarom, Barca je savladala goste iz Škotske sa 6:1 i vratila "tika-taka" nogomet na "Camp Nou".
 
Veliku pobjedu Katalonaca najavio je Piqué u sedmoj minuti, da bi pitanje pobjednika bilo riješeno nakon gola Pedra u 40. minuti. Poslije njih dvojice na scenu je stupio Neymar i postao jedini igrač na svijetu koji je uspio postići "hat-trick" u Kupu Libertadores i u Ligi Prvaka.
 
Šesti pogodak za Barcu postigao je Tello, da bi na drugoj strani Samaras u 88. minuti iz neposredne blizine glavom postavio konačan rezultat, Barcelona - Celtic 6:1. (Dejan FERNAC)


Podijeli: Facebook Twiter