Analiza LP-a: Senzacionalna pobjeda Milana

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barcelona ništa nije naučila na “Giuseppe Meazzi ”2010. godine kada je gostovala ekipi Intera i izgubila s 3:1. Tri godine kasnije, novu lekciju iz defanzivnog nogometa ispredavao joj je Milan i pobijedio zasluženo s 2:0! Galatasaray loše odigrao u Istanbulu i Schalke može zadovoljniji čekati  uzvrat poslije neriješenog rezultata – 1:1.
 
BARCELONA SRUŠENA NA “SAN SIRU”
 
Dok po Španjolskoj lagano dolaze do pobjeda i pobjednik se zna prije nego što utakmica i počne, Barcelona je ponovno doživjela sudar s realnošću izvan granica svoje zemlje. Poslije Intera i Chelseaja, pojavio se još jedan tim koji je pokazao umjetnost obrane i učinkovitost u rijetkim prilikama koje se pružaju kada igrate protiv Barcelonine “tika-take”.
 
Dvojica nogometaša iz Gane srušila su Barcelonu koju mnogi nazivaju najboljim timom svih vremena. Da je nogomet igra u kojoj ne pobjeđuje nekada niti najbolji tim svih vremena, mogao se uvjeriti i Tito Vilanova, koji je zbog neodgodivih specijalističkih pregleda nakon operacije karcinoma ovu utakmicu gledao u New Yorku.
 
S klupe igrače Barcelone predvodio je pomoćni trener Jordi Roura.
 
Da li zbog toga ili prevlike opuštenosti igrača iz glavnog grada Katalonije, na "San Siru" od Barcelone nismo vidjeli ništa. Bilo je samo jalove inicijative koja je prikazana u 66 posto posjeda lopte, iz kojih je za 92 minute igre stvorena samo jedna prilika koja je vrijedna spomena, a to je šut Inieste s 20 metara iskosa u 73. minuti koji je zavšio pored stative.
 
Lionel Messi je bio potpuno odsječen na desnom krilu od strane Muntarija i Constanta. Najviše zahvaljujući spomenutoj pokretljivoj zoni gdje su igrači pokrivali slobodnog protivničkog igrača, a ne samo onoga s loptom, Alegrijev tim je došlao do velikog broja ničijih lopti na oko 30,40 metara od svog gola i otamo je bilo samo pitanje trenutka kada će krenuti akcija kobna po vratara Valdesa.
 
U 57. minuti, u jeku napada Barcelone, Montolivo je pucao  sa 30-tak metara prema golu Valdesa, lopta je na putu prema golu pogodila Muntarija u ruku i potom pala ravno na volej Boatengu koji lijevom nogu trese mrežu Barcelone za 1:0.
 
Samo spomenuti šut Inieste dijelio je Katalonce od novog šoka i novog oduševljenja na tribinama u Milanu. Iz jednostavne polukontre, rezervist M'Baye Niang ostavio je loptu El Shaarawyiju koji ju iz prve ostavlja Muntariju, a vezni igrač Milana prekrasnim volej udarcem postiže pogodak za ogromnih 2:0!
 
Hoće li, nakon dvije uzastopne eliminacije iz Lige prvaka od Barcelone, Milan uspjeti uzvratiti udarac? Prošle godine nakon 0:0 u Milanu, bilo je 3:1 na "Camp Nou"  za Barcelonu, uz dva pogotka iz jedanesterca. Sada taj rezultat Barceloni ne bi bio dovoljan za prolazak dalje.
 
Kada su se svi najmanje nadali, crveno-crni dio Milana zadao je težak zadatak ponosu Katalonije. Barceloni je ovo bila tek druga utakmica ove sezone u kojoj je odigrala 90 minuta bez pogotka. 
 
Očekuje nas uzbudljiv uzvrat.
 
Sastavi:
MILAN: Abbiati - Mexes, Zapata, Abate, Muntari - Boateng, Montolivo, Constant, Ambrosini - Pazzini, El Shaarawy
 
BARCELONA: Valdés - Alves, Piqué, Puyol, Alba - Fabregas, Xavi, Iniesta, Busquets - Messi, Pedro
 
SCHALKE NADIGRAO GALATASARAY
 
U Istanbulu su najavljivali sigurnu pobjedu, koju je velika većina i očekivala s obzirom na formu Schalkea i dolaska u Galatasaray igrača koji znaju kako se osvaja Liga prvaka (Sneijder i Drogba).
 
Rezultatski je počelo kao iz snova za crveno-žute. Završilo se, može se reći, sretno! Po svemu viđenom da je Schalke pobijedio, bilo bi potpuno zasluženo.
 
Nijemci su imali bolje prilike, pružili su više i definitivno su bili bliži pobjedi. Turci će imati puno briga do revanša 12. ožujka na Ventils areni, a Fatih Terim će morati smisliti način da postigne gol u Gelsenkirchenu,  jer ga samo on ostavlja u utrci za sljedeće kolo.
 
A kakvim je samo golom poveo Galatasaray. Možda najljepšim u ovom kolu Lige prvaka.  Nakon dodavanja Drogbe, Yilmaz je u 12. minuti prevario svog čuvara na način da ga je prebacio petom, primio loptu i zakucao ju u mrežu nemoćnog Tima Hildebranda.
 
Bio je to sedmi gol Buraka Yilmaza u ovoj sezoni Lige prvaka. 
 
Nevjerojatno je što nisu iskoristili Matip i Klas Jan Huntelaar. Vratar Galtasaraya Fernando Muslera je već bio savladan, a lopta je na pola metra od gol linije, prošla između dvojice nogometaša iz Gelsenkirchena. Ostaje pitanje kako je niti jedan od njih nije uspio ubaciti u nebranjenu mrežu?
 
Wesley Sneijder izbacio je Drogbu po lijevoj strani napada, koji je u početku imao malih problema s loptom, ali je ipak uspio uputiti udarac i to vrlo nezgodan, jer je Hildebrand uspio samo vrhovima prstiju skrenuti loptu koja dolazi pravo na nogu Altintopu, ali na žalost svih navijača Galatasaraya igrač domaćih pogađa prečku.
 
Amerikanac Jermaine Jones utišao je crveno-žuti Istanbul u posljednjoj minuti prvog poluvremena. Veliku pogrešku napravio je Nounkeu i omogućio Schalkeu brzu kontru. Peruanac Farfan povukao je kontranapad dok su ga pokušavala stići dvojica domaćih nogometaša, ali pritom zaboravljajući na Jonesa, koji je odlično ispratio akciju i pravovremenu asistenciju pretvorio u izjednačenje. 
 
Veliku šansu u drugom poluvremenu propustili su igrači Schalkea u 54. minuti nakon što je Farfan blokirao udarac svog suigrača Huntelaara.
 
Jedini idealan kontra napad Galate u drugom poluvremenu završio je zaleđem dok je Schalke do kraja utakmice propustio još jednu stopostotnu šansu. Huntelaar je nakon odličnog centaršuta Draxlera neometan pucao visoko preko gola.
 
Utakmica je završena neriješenim rezultatom 1:1.
 
Ostaje pitanje kakav nas uzvrat očekuje u Njemačkoj jer Galatasaray sa ovom igrom praktički nema što tražiti, dok promijenjiva forma Schalkea ostavlja nadu timu s Bospora da može izboriti prolazak u četvrtfinale.
 
Sastavi:
GALATASARAY: Muslera, Sabri, Semih Kaya, Nounkeu, Riera, Altintop, Melo, Selcuk, Sneijder, Yilmaz, Drogba
 
SCHALKE: Hildebrand, Hoger, Howedes, Matip, Kolašinac, Draxler, Jones, Neustadter, Bastos, Farfan, Huntelaar. (Dejan FERINAC, foto Reuters)

Podijeli: Facebook Twiter