Analiza LP-a: Real preko Modrića do preokreta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prvi četvrtfinalisti Lige prvaka su Real Madrid i Borussia iz Dortmunda. "Kraljevski klub" gubio je na Old Trafordu u drugom poluvremenu, pa preokrenuo u tri minute preko Modrića i Ronalda.
Real Madrid je u četvrtfinalu, Manchester United završava natjecanje već u osmini finala Lige prvaka! Veliki uspjeh Reala i neuspjeh "crvenih đavola" u sudbini koju je najviše kreirao sudac iz Turske.

Mnogo je uzbuđenja bilo na Old Trafordu. Poslije zanimljivog prvog poluvremena, u drugom je viđena još bolja utakmica. United je poveo autogolom Ramosa u 48. minuti, a Real je, nakon isključenja Nanija u 56, za samo tri minute uspio preokrenuti rezultat. Prvo je Luka Modrić prekrasnim udarcem izjednačio u 66. minuti, da bi Cristiano Ronaldo zapečatio sudbinu svog bivšeg kluba samo tri minute kasnije.

Među osam najboljih klubova na Starom kontinentu je i Borussia iz Dortmunda. "Milijunaši" su prilično lagano pobijedili Šahtar 3:0 i nakon 2:2 iz prvog meča osigurali najbolji rezultat još od 1998. godine. Strijelci za Borusiju bili su Santana (31. minut), Mario Götze (33) i Błaszczykowski (59).

Luka Modrić i Cristiano Ronaldo spasili sezonu Realu

Poslije prvog poluvremena na Old Trafordu mnogo zadovoljniji bili su igrači Manchester Uniteda. Imali su rezultat koji ih je vodio dalje i bili su bliži postizanju zgoditka.

Dvije odlične šanse, međutim, nije iskoristio Welbeck, dok je udarac glavom Nemanje Vidića u 21. minuti zaustavila stativa. U nastavku te akcije lopta se odbila na nogu Welbecku, ali je napadač Manchestera bio nepripremljen za tako nešto pa je s dva metra uspio samo odbiti loptu do vratara gostiju Lópeza.

Treba istaknuti da je jedan od najboljih igrača Manchester Uniteda u prvom poluvremenu bio najstariji u momčadi, Ryan Giggs, koji je protiv Real Madrida odigrao 1.000. utakmicu u karijeri! Velšanin će ove godine napuniti 40 godina, ali je pokazao da još mnogo toga može pružiti na terenu.

Što se tiče Reala, gosti su u prvom dijelu nekoliko puta zaprijetili preko Higuaina i Cristiana Ronalda, međutim, obrana Manchestera, predvođena Nemanjom Vidićem i golmanom Davidom De Geom, uspjela je izaći na kraj s tim pokušajima.

Činilo se da će tako biti i u drugom poluvremenu, posebno kada je već u trećoj minuti po povratku s odmora Sergio Ramos postigao autogol, ali se ispostavilo da je to bio samo nagovještaj uzbuđenjima.

Ramos je u 48. minuti nespretno reagirao nakon centaršuta Nanija s lijeve strane, lopta mu se odbila od noge iza leđa Lópeza za vodstvo domaćih. Prethodno su pokušali Welbeck i Van Persie, ali su njihovi pokušaji bili blokirani, a lopta se odbila na stranu do mladog Rafaela Varanea koji je oklijevao s izbacivanjem, što je iskoristio Nani. Oštar centaršut u peterac Ramos je poslao u mrežu za vodstvo "crvenih đavola".

Nakon perioda igre koji je kontrolirala domaća ekipa, uslijedio je šok u 57. minuti. Nani je isključen nakon duela s Arbelom i udarca nogom u tijelo protivničkog igrača. Portugalac je bio koncentriran na let lopte, nije gledao gdje se nalazi Arbeloa, a sudac utakmice mu nezasluženo pokazao crveni karton.

Direktan crveni karton izazvao je ogromno nezadovoljstvo domaćih igrača, navijača i trenera Alexa Fergusona.

Real je od tog trenutka preuzeo inicijativu i vršio konstantan pritisak na gol Manchestera. Živost u igru Reala unio je svojim ulaskom na teren Luka Modrića u 59. minuti i konačno pokazao zašto je "kraljevski klub" prošlog ljeta platio Tottenhemu oko 40 milijuna eura za njegov transfer.

U 66. minuti "lažnjakom" se oslobodio Michaela Carricka i stvorio sebi dobru poziciju za udarac. Luka je s 20 metara precizno gađao i poslao loptu od stative u mrežu za veliku radost Realovih igrača. Ovaj pogodak donio je izjednačenje i povratak Karima Benzeme na klupu za rezervne igrače, jer se Francuz taman spremao ući u igru.

Samo tri minute kasnije Cristiano Ronaldo je donio prednost gostima iz Madrida. Uklizavanjem je okrunio lijepu akciju Özila i Higuaina na desnoj strani. Nijemac je petom proigrao Argentinca, a ovaj oštro centrirao u peterac Manchestera, gdje je Portugalac prvi puta na utakmici bio brži od Rafaela.

Tada je postalo jasno da Manchester United ima minimalne šanse naći se u četvrtfinalu.

Uspjeli su domaći igrači stvoriti nekoliko dobrih prilika u finišu utakmice, ali je sjajno branio Diego López. "Dijete Reala", koji je nakon mnogo godina čekanja dobio šansu nakon ozljede Ikera Casillasa pokazao je da su Madriđani napravili pravi potez kada su platili Sevilli tri milijuna eura i u 31. godini vratili ga na Santiago Bernabeo.

Odličnim obranama zaustavio je šuteve Carricka i Nemanje Vidića poslije kornera, kao i pokušaj loba Robina van Persiea.

Posljednji zvižduk suca Cakira bio je signal za "juriš" domaćih igrača prema njemu, međutim, teške riječi nisu uspjele promijeniti činjenicu da će se Real Madrid naći na ždrijebu 15. ožujka u Nyonu.

Sastavi:

Manchester United: De Gea, Rafael, Evra, Ferdinand, Vidić, Giggs, Carrick, Nani, Cleverley, Welbeck, Van Persie. Klupa: Lindegaard, Evans, Valencia, Young, Kagawa, Rooney, Hernández.

Real Madrid: Diego López, varana, Ramos, Fabio Coentrao, Arbeloa, Khedira, Özil, Xabi Alonso, Di María, Ronaldo, Higuaín. Klupa: Adán, Pepe, Albiol, Kaká, Modrić, José Callejón, Benzema.

BORUSSIA DORTMUND PREGAZILA ŠAHTAR

"Milijunaši" su od prvog minuta dali do znanja Šahtaru da se ne žele mnogo oslanjati na 2:2 iz prvog meča i da će voditi glavnu riječ u ovoj utakmici.

Borussia je krenula silovito, a olakšavajuća okolnost za tim Jürgena Klopa bila je ta što je gost morao napasti jer je imeprativ bio pogodak.

Ukrajinci su u nekoliko napada opasno priprijetili, ali nisu uspjeli stići do gola.

Na drugoj strani, Borussia je svoje planove ispunila u 31. minuti. Santana je u tim ušao umjesto Hummelsa koji nije mogao igrati zbog bolesti i ukazanu je priliku iskoristio na najbolji mogući način. Brazilac je sjajno skočio nakon kornera i vrlo preciznim udarcem glavom pogodio za vodstvo domaćih.

Vrlo brzo bilo je 2:0. Robert Lewandowski prošao je po desnoj strani i asistirao za Götzea, koji je uspio između dva protivnička igrača pogoditi mrežu za velikih 2:0 u 37. minuti.

Błaszczykowski je u 59. minuti otklonio i posljednju dilemu oko pitanja tko će u četvrtfinale. Poljak je iskoristio neopreznost Pyatova i obradovao svoje navijače.

Trener Klop uspio je nakon 15 godina odvesti svoj klub među osam najboljih.

Borussia je pobjedom nad Juventusom 3:1, 1997. godine u Münchenu osvojila jedinu titulu prvaka Europe. Sljedeće sezone je kao branitelj trofeje eliminirana od Reala u polufinalu. Nakon toga, "milijunaši" nisu uspijevali ući ni među osam najboljih timova u Ligi prvaka.

Šahtaru će i dalje najbolji rezultat biti onaj iz 2011. godine, kada je u skupini zauzeo prvo mjesto, a u osmini finala izbacio Romu, da bi onda naletio na Barcelonu. Na Camp Nou bilo je 1:5, a u Donjecku 0:1.

Sastavi:

Borussia D.: Weidenfeller, Subotić, Piszczek, Santana, Schmelzer, Bender, Gündogan, Götze, Reus, Błaszczykowski, Lewandowski. Klupa: Langerak, Kehl, Leitner, Şahin, Grosskreutz, Bittencourt, Schieber.

Šahtar: Pyatov, Kucher, rat, Rakitskiy, Hübschman, Fernandinho, Teixeira, Srna, Adriano, Mkhitaryan, Taison. Klupa: Kanibolotskiy, Kryvtsov, Stepanenko, Kobin, Gai, Costa, Eduardo. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter