Analiza LP-a: Real lagano protiv Galate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Real Madrid je stekao vjerojatno nedostižnu prednost pred uzvrat u Istanbulu - 3:0 (2:0). Malaga obranom protiv Borussie Dortmund uspjela ostvariti povoljan rezultat i čeka svoju priliku u Njemačkoj nakon rezulatata 0:0.

Nakon prvih četvrtfinalnih dvoboja Real Madrid je već zakoračio u polufinale, dok Malaga u svojoj debitantskoj sezoni u Ligi prvaka još uvijek može nastaviti sanjati.

Madrižani su s 3:0 pobijedili Galatasaray na Santiago Bernabeu pa je u Istanbulu potrebno čudo kako bi se Galata drugi put u svojoj povijesti našla među četiri najbolje europske momčadi.

Malaga je na svom terenu odigrala bez golova s Borussiom Dortmund i sada joj u Njemačkoj odgovara čak i neriješen rezultat, u slučaju da postignu pogodak.

Real surovo kaznio hrabru i preotvorenu igru gostiju

Galatasaray je u Madrid došao bez garda, spreman napasti uz potporu oko 6.000 navijača, što je i činio tijekom prvih 45 minuta meča. Međutim, obrana Reala dobro je zatvorila prilaze Lopezovom golu, pa su igrači u žuto-crvenim dresovima bili prisiljeni prijetiti udarcima iz daljine. To naravno nije bilo dovoljno da se svlada iskusni Diego Lopez. Na drugoj strani, Real je iskoristio svoje prilike u prvom dijelu i na odmor otišao s velikih 2:0.

Prvo je pogodio Cristiano Ronaldo, u 9. minuti iskosa s lijeve strane, na odlično dodavanje Ozila. Portugalac je prebacio loptu preko istrčanog Muslere za svoj deveti pogodak ove sezone u najjačem klupskom natjecanju. Sada je vodeći na listi strijelaca, s golom više od Lionela Messija i napadača Galate Buraka Yilmaza.

Na 2:0, dvadeset minuta kasnije povisio je Karim Benzema koji se najbolje snašao u šesnaestercu gostiju nakon centaršuta Esiena s desne strane. Ispred Francuza loptu je glavom pokušao zakačiti Ronaldo, ali je bio kratak, a to je zbunilo defanzivce Galatasaraya, pa je Benzema lijepo primio loptu i po zemlji je poslao pored Muslere.

Po povratku s odmora Madriđani su potpuno kontrolirali igru i čuvali prednost, iako se vidjelo da se gosti ne žele pomiriti s porazom. Drogba, koji je prošle sezone bio jedan od najzaslužnijih za trijumf Chelsea u Ligi prvaka, nije imao pravu podršku u ovoj utakmici.

Nakon trećeg pogotka Reala, u 71. minuti kada je udarcem glavom pogodio Higuain, što je bio njegov prvi pogodak u Ligi prvaka ove sezone, gosti su primili još jedan težak udarac. 

Burak Yilmaz je dobio žuti karton za simuliranje zbog kojeg će propustiti revanš, iako je sudac Moen iz Norveške bez puno razmišljanja mogao svirati jedanesterac za goste. Jasno se vidjelo da je Sergio Ramos nagazio Yilmaza. Trener Galate Fatih Terim u Istanbulu neće moći računati i na defanzivca Danija, također zbog javne opomene.

Sergio Ramos je ponovno bio u centru pažnje u 89. minuti kada je i sam dobio žuti karton zbog udaranja lopte nakon zvižduka. Španjolac je, međutim, to uradio namjerno, da bi "očistio" kartone za polufinale.

Real Madrid je ovom pobjedom zadržao niz na svom stadionu, koji traje već više od godinu dana i utakmice Kupa kralja s Barcelonom u siječnju 2012.

Luka Modrić odigrao je posljednjih 10. minuta utakmice i imao jedan dobar udarac prema golu Muslere. U sudačkoj nadoknadi zaradio je žuti karton.

Također, ako se plasiraju u polufinale, veliki razlog za slavlje imat će Jose Mourinho, koji će postati tek drugi trener u povijesti koji je uspio sedam puta u karijeri dovesti neki tim među četiri najbolja u Europi. Prije njega to je uspio jedino Alex Ferguson.

Real Madrid - Galatasaray 3:0

Stadion Santiago Bernabeu. Gledatelja 79.429. Sudac: Svein Oddvar Moen (Nor); Strijelci: 1:0 Ronaldo (9), 2:0 Benzema (29), 3:0 Higuain (73)

REAL MADRID: Lopez - Essien, Varane, Ramos, Coentrao - Khedira, Xabi Alonso - Di Maria (od 85. Pepe), Ozil (od 80. Modrić), Ronaldo - Benzema (od 65. Higuain)

GALATASARAY: Muslera - Eboue, Kaya, Nounkeu, Riera (od 83. Ambrat) - Sneijder (od 46. Gokhan Zan), Melo, Inan, Altintop (od 78. Umut Bulut) - Yilmaz, Drogba

Malaga čeka svoju šansu u uzvratu
Malaga se na svojoj La Rosaleda uspjela obraniti od favorizirane Borussie Dortmund, koja je poslije poraza Juventusa u Münchenu ostala jedini tim bez izgubljenog meča u Ligi prvaka ove sezone. A prošle je ispala već u grupnoj fazi i to kao posljednja u konkurenciji Arsenala, Marseillea i Olympiakosa.

"Milioneri" su tijekom prvog poluvremena dominirali na terenu, čak šest puta pucali u okvir gola, naspram jednog udarca Malage, ali je odličan bio argentinski čuvar mreže Caballero.

U drugom poluvremenu situacija se promijenila, igrači španjolskog kluba zaigrali su mnogo angažiranije i uspostavili ravnotežu. Štoviše, bili su blizu pogotka u 66. minuti kada je Isco odlično pucao iskosa s lijevog ruba šesnaesterca, ali je Weidenfeller odlično reagirao iako je bio zaklonjen svojim suigračima u toj situaciji.

Na kraju, Borusija ima više razloga biti nezadovoljna, posebno zbog šansi koje nije iskoristio Mario Goetze. Sigurno je da ćemo gledati uzbudljiv duel u uzvratu u Dortmundu. Malaga ove sezone, očigledno, nije zalutala u Ligu prvaka, iako se u domaćem prvenstvu trenutačno bori za mjesto u kvalifikacijama ovog natjecanja.

Zanimljivo, Malaga je pobijedila samo jednu od posljednjih šest utakmica Lige prvaka (2:0 protiv Porta), a ima dobru priliku naći se u polufinalu.

Malaga - Borussia Dortmund 0:0

Stadion Rosaleda. Gledatelja: 27.450. Sudac: Jonas Eriksson (Šve)

MALAGA: Caballero - Gamez, Weligton, Demichelis, Antunes - Toulalan, Iturra - Joaquin, Baptista (od 76. Santa Cruz), Isco - Saviola (od 68. Portilo)

BORUSSIA DORTMUND: Weidenfeller - Piszczek, Subotić, Santana, Schmelzer - Guendogan, Kehl (od 80. Bender) - Grosskreutz, Goetze, Reus (od 69. Schiber) - Lewandowski (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter