Analiza LP-a: PSG i Juventus u četvrtfinalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

PSG i Juventus su se pridružili Real Madridu i Borussiji iz Dortmunda u četvrtfinalu Lige prvaka. Parižani su odigrali neriješeno s Valencijom (1:1), Juventus ponovno bolji od Celtica (2:0).

Prvi put nakon 18 godina Paris Saint-Germain se uspio plasirati u četvrtfinale Lige prvaka. Parižani su bez Zlatana Ibrahimovića uspjeli opravdati očekivanja navijača, mada je igra protiv Valencije u revanšu bila prilično neuvjerljiva. Juventus lako izbacio Celtic.

PSG NAKON 18 GODINA U ČETVRTFINALU LIGE PRVAKA

"Šišmiši" su doputovali u Francusku s nadom da mogu napraviti veliko iznenađenje i pobjediti PSG nakon poraza na svom terenu u prvom meču (1:2). Ipak, nisu uspjeli. Iako je tim trenera Carla Ancelottija igrao bez suspendiranog Zlatana Ibrahimovića, Parižani su uspjeli osigurati plasman u četvrtfinale Lige prvaka.

Skupo plaćeni domaćini uspjeli su se izboriti sa svojom lošom formom i borbenim gostima, plasiravši se u četvrtfinale prvi put nakon 18 godina. Iako je u drugoj utakmici Valencia bila bolji tim nije uspjela iskoristiti bolju igru nakon vodstva. Gosti su nakon izjednačenja psihološki pali i dozvolili PSG-u da utakmicu mirno privede kraju.

Strijelac izjednačujućeg gola za PSG i igrač koji je potvrdio prolazak u četvrtfinale bio je Lavezzi. Taj moment je ujedno bio i odlučujući u ovom meču jer nakon izjednačenja Valencia je izgubila volju i vjeru u preokret.

Prvo su gosti poveli pogotkom Jonasa u 55. minuti. Parižani su iskoristili svoju prvu pravu priliku na utakmici i to nakon bolje igre Valencie do tog trenutka.

Valencia je čitavu utakmicu napadala i pokušavala anulirati negativan rezultat iz prve utakmice. Prvo je Roberto Soldado šutirao ravno u vratara Sirigua u 15. minuti, potom je u 33. protrčao po desnoj strani i dodao do Jonasa, koji je pucao pokraj gola. Isti igrač zaprijetio je Anćelotijevom timu i u 45. minuti, ali još jednom neuspješno.

Lopta u mreži Salvatorea Sirigua u 56. minuti nagovijestila je burnu završnicu, koju je pogotkom spriječio Lavezzi.

PSG je osigurao plasman u četvrtfinale drugi put u povijesti, prvi put nakon sezone 1994/95. Tada su izbacili Barcelonu, ali ih je u polufinalu zaustavio Milan, ukupnim rezultatom 0:3.

Parižani će u sljedećoj rundi biti jači za najboljeg igrača, Zlatana Ibrahimovića. Međutim, jasno je da će morati igrati puno bolje ako žele ostvariti želju prebogatih vlasnika i ući u ozbiljniju borbu za "ušati" pehar.

PSG: Sirigu, Jallet, Thiago Silva, Alex, Maxwell, Chantome, Thiago Motta, Matuidi, Pastore, Lucas Moura, Lavezzi

VALENCIA: Guaita, Barragan, Mathieu, Victor Ruiz, Cissokho, Parejo, Albelda, Feghouli, Tino Costa, Jonas, Soldado

"STARA DAMA" UVJERLJIVO DO ČETVRTFINALA

Juventus je nakon 0:3 u Glasgowu još jednom uvjerljivo pobijedio Celtic i zasluženo se plasirao u završnicu Lige prvaka. Iako je sportski se nadati i boriti se Celtic je bio "stotinama kilometara" daleko od čuda, koje se I nije dogodilo u Torinu. Bolji, iskusniji i kvalitetniji tim ide među osam najboljih u Ligi prvaka.

Celticu sve pohvale za sve što je uradio ove sezone u Ligi prvaka, a tu prije svega mislimo na pobjedu protiv Barcelone u grupnoj fazi, koja je donijela pravu euforiju u Škotskoj.

Juventus je u uzvratu pobijedio Celtic sa 2:0, golovima Alessandra Matrija i Quagliarelle. Sedam pobjeda u sedam mečeva je učinak Juventusa na svom stadionu protiv ekipa iz Škotske. U svim tim utakmicama Juventus je dao 18 golova, a primio je samo tri.

Lider talijanskog prvenstva je igrao taman koliko je bilo potrebno, a komotan rezultat iz prve utakmice dao je priliku treneru Juventusa da odmori pojedine igrače.

Opušteno je Juventus ušao u utakmicu, a Celtic, očekivano, srčano i sa željom da postigne bar jedan pogodak. A zaslužili su Škoti bar taj jedan.

Strijelac prvog gola za Juventus bio je Alessandro Matri u 24. minuti. Fabio Quagliarella je pucao prema golu Celtica, vratar Forster je odbio loptu, ali pravo na nogu Matriju koji je odlično pratio akciju i lako poentirao. Veliku šansu Celtic je propustio u 35. minuti. Samaras je odlično prošao po lijevoj strani, uputio oštru paralelnu loptu s golom Juventusa, ali je Hooper zakasnio za dijelić sekunde.

Nastavio je Celtic igrati napadački pokušavajući postići pogodak ali je Juventus bio taj koji je još jednom zatresao mrežu protivnika.

U 65. minuti, Vidal je dobio sjajnu loptu od Pirla i nesebično je dodao do Quagliarelle koji ju je s par metara ubacio u praznu mrežu.

Mogao je Celtic do počasnog gola pred kraj utakmice. Odlični Samaras je imao Bufona "na tacni",ali je pucao neometan sa 16 metara visoko iznad vratnice.

Borbeni Celtic nije uspio u dvije utakmice postići niti jedan pogodak, dok Juventus zasluženo ide dalje ukupnim rezultatom od 5:0.

JUVENTUS: Buffon, Barzagli, Marrone, Bonucci, Padoin, Vidal, Pirlo, Pogba, Peluso, Quagliarella, Matri.

CELTIC: Forster, Matthews, Wilson, Kayal, Izaguirre, Commons, Wany, Ledley, Mulgrew, Samaras, Hooper. (Piše Dejan FERINAC, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter