Analiza LP-a: Očekivane pobjede Bayerna i Porta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bayern pobjedio u Londonu Arsenal s uvjerljivih 3:1. Porto siguran na "Dragau" protiv Malage sa 1:0. Malaga se branila čitavu utakmicu i može biti zadovoljna ostvarenim rezultatom. Odnos u šutevima 16:1 za Portugalce.

Nogometaši Bayerna i Porta po svemu viđenom jednom nogom su već zakoračili u četvrtfinale Lige prvaka. Posebno klub iz Münchena, koji je uvjerljivom pobjedom i igrom na "Emiratima" vjerojatno dodatno pridonio otkazu Arsena Wengera, francuskog trenera koji je od 1996. godine na klupi Arsenala.

Iako su "topnici" ove godine dva puta doživjeli sramotu u kup natjecanjima (poraz od drugoligaša Blackburna u FA kupu i od četvrtoligaša Bradford u Liga kupu), kada su izvučeni parovi osmine finala Lige prvaka duel s Bayernom proglašen je jednim od derbija. Tako je bilo samo na papiru.

Bavarci su vrlo brzo raspršili snove igrača Arsenala o prolasku u četvrtfinale. Samo 21 minuta bila im je potrebna za postići dva gola na gostujućem terenu. Time su napravili krupan korak prema prolazu dalje, odnosno eliminaciji Arsenala, koja bi mogla značiti i otkaz za trenera Arsena Wengera, jer se Francuz našao udaru navijača i medija.

Prvo je pogodio Toni Kros u 7. minuti volej udarcem iz trka s ruba kaznenog prostora poslije centaršuta Thomasa Müllera sa desne strane.

Na 2:0 povisio je Thomas Müller, kojem se lopta odbila na nogu poslije udarca Van Buytena glavom i obrane Szczesnya. Prethodno je Kros izveo korner s desne strane na prvu stativu, pravo na glavu Van Buytenu, ali dobra obrana Poljaka "pala je u vodu", pošto su obrambeni igrači Arsenala ostavili Müllera potpuno samog. Bio je to njegov četvrti pogodak u Ligi prvaka ove sezone.

Koliko je Arsenal bio nemoćan u prvom poluvremenu pokazuje podatak da domaći tim nije imao nijedan šut u okvir protivničkog gola.

Štoviše, u 45. minuti Arsenal je imao ogromnu sreću da na odmor ne ode sa još većim zaostatkom, pošto je lopta nakon šuta glavom najboljeg strijelca Bayerna ove sezone, Marija Mandžukića, prošla samo nekoliko milimetara pored stative.

Nakon pauze na poluvremenu domaći tim je zaigrao angažiranije, što im se vrlo brzo isplatilo jer je Podolski u 55. minuti uspio postići svoj četvrti pogodak u šest mečeva najjačeg klupskog natjecanja ove sezone.

Napadač Arsenala je uz dosta sreće došao do pogotka, pošto je poslije centaršuta iz kornera nastala prava konfuzija među igračima Bayerna. U skoku su se sudarili Mandžukić i Dante, što je zbunilo golmana Neuera koji je krenuo na loptu, pa stao. Sve to iskoristio je Podolski i usamljen s pet metara smanjio na 1:2.

U 71. minuti Wenger je osvježio napad i umjesto Podolskog i Ramseya uveo je Girouda i Rosickog. Samo nekoliko trenutaka kasnije Giroud se mogao upisati u strijelce, ali je njegov šut iz prve s nekih deset metara obranio Neuer.

Po nepisanom nogometnom pravilu, poslije takvih promašaja slijedi kazna, koja je igrače londonskog kluba stigla u 77. minuti.

Najbolji strijelac Bayerna i reprezentativac Hrvatske, Mario Mandžukić postigao je svoj prvi pogodak u Ligi prvaka, nakon centaršuta kapitena Filipa Lama u 77. minuti i duela sa Sagnom. Napadač Bayerna i defanzivac Arsenala zakvačili su loptu koja je otišla u vis i potom pala iza gol linije za veliko slavlje Bavaraca.

Navijači Arsenala teško se mogu nadati čudu u uzvratu u Münchenu. Samo dva puta u povijesti Lige prvaka timovi su uspjeli proći dalje ako su izgubili prvi meč. Učinili su to Ajax (1996) i Inter (2011). Ono što im daje minimalnu nadu je podatak da se to oba puta dogodilo u duelima s Bayernom!

Sastavi:

ARSENAL: Szczesny; Sagna, Mertesacker, Koscielny, Vermaelen - Arteta, Wilshere - Ramsey, Cazorla, Podolski - Walcott

BAYERN: Neuer; Lahm, Van Buyten, Dante, Alaba - Javi Martinez, Schweinsteiger - Muller, Kroos, Ribery - Mandžukić


BUNKER MALAGE PRIMIO SAMO JEDAN POGODAK

Porto je uspješno na pola preskočio prvu prepreku u borbi za četvrtfinale Lige prvaka. Prvak Portugala slavio je s 1:0 na svom "Dragau" protiv Malage, te će s tom prednošću putovati 13. ožujka na revanš osmine finala na "La Rosaleda".

Malaga, koja je debitant u elitnom natjecanju, grupnu fazu završila je bez poraza, ali je tim Manuela Pellegrinija "položio oružje" pred agilnim nogometašima Porta. Jedini pogodak na meču djelo je Joao Moutinha u 56. minuti.

U prvom poluvremenu Malaga se dobro branila, ali tim iz Primere je veoma loše izgledao na sredini terena, pa je Roque Santa Cruz bio potpuno odsječen u napadu gostiju.

Nastavak utakmice protekao je u novoj inicijativi domaćina. Pogodak je stigao u 56. minuti utakmice. Alex Sandro je odlično prošao po lijevoj strani, oštrim centaršutom po zemlji pronašao Joao Moutinha, koji je iz prve loptu smjestio u mrežu za vodstvo Porta od 1:0. Ovo je bio njegov drugi pogodak u elitnom natjecanju ove sezone.

Porto je i poslije pogotka nastavio napadati gol protivnika, ali novih prilika nije bilo.

Sastavi:

PORTO: Helton - Danilo, Otamendi, Mangala, Alex Sandro - Izmailov, Lucho, Fernado, Moutinho, Varela - Jackson.

MALAGA: Caballero - Sergio Sanchez, Demichelis, Weligton, Antunes - Toulalan, Iturra - Joaquin, Julio Baptista, Santa Cruz, Isco. (Piše Dejan FERINAC, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter