Analiza LP-a: Messi nokautirao Milan!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prave drame kreirane su jučer u uzvratnim utakmicama osmine finala najelitnijeg europskog klupskog natjecanja. Na kraju su se radovali Barcelona i Galatasaray i oni će se 15. ožujka, zajedno s Borussiom Dortmund, madridskim Realom, Juventusom i Pari Saint-Geremenom, naći u ždrijebu za četvrtfinale.  
Otpisani nakon prvih utakmica prošli su dalje. Barca je dobila Milan 4:0, Galata pobijedio Schalke 3:2 u Gelsenkirchenu.
Male šanse smo davali Barceloni i Galatarsayu poslije prvih utakmica osmine finala Lige prvaka. No, nogomet je još jednom kreirao velike drame i pobjede "prežaljenih".
Barca je pred svojim navijačima nadoknadila 0:2 otprije tri tjedna sa San Sira, dok su Turci, nakon 1:1 u Istanbulu, uspjeli pobijediti u Njemačkoj.

"Tika-taka" ponovo u modi
Barcelona je pred 95 tisuća gledatelja na Camp Nou razbila Milan 4:0 (2:0), nadoknadila "minus dva" iz prvog meča i plasirala se u četvrtfinale Lige prvaka. Novu večer za pamćenje imao je Lionel Messi. "Čarobnjak" iz Argentine postigao je dva eurogola i uz jedan pogodak Davida Ville i Jordija Albe nokautirao rossonere.
Utakmica je počela prelijepom koreografijom na tribinama pred golom Abbiatija. Već u petoj minuti Barcelona je povela s 1:0. Nezaustavljivi Messi primio je jednu loptu na 16 metara i pored trojice obrambenih nogometaša Milana poslao je u sam gornji lijevi kut gola. Na tribinama je nastao pravi delirij. Bio je to Messijev prvi pogodak iz igre protiv talijanskih timova.

Milan je u 9. minuti zaprijetio preko El Shaarawyija, ali je Talijan loše pucao. U 13. minuti Iniesta je s 20 metara poslao pravu "bombu", ali je prvo intervenirao Abbiati, a potom je lopta pogodila prečku.

U 37. minuti Milan je imao najbolju šansu na utakmici. Niang je izašao sam jedan na jedan s vratarom Valdesom, ali je njegov udarac zaustavila stativa. Kako to u nogometu obično bude, uslijedila je kazna. U 40. minuti Messi je ponovo primio loptu na rubu šesnaesterca, povukao je metar u sredinu, a potom milimetarski preciznim udarcem pogodio desni donji kut Milanovog gola. Već nakon prvih 45 minuta Barcelona je nadoknadila zaostatak iz prve utakmice.
I u drugom poluvremenu Barcelona je nastavila s jednakom igrom. Sigurnim dodavanjem vezni nogometaši katalonskog tima smireno su gradili svaki napad, a to im se isplatilo već u 54. minuti kada je kapetan Xavi poslao loptu iza leđa obrane "rossonera", a Davidu Villi nije bilo teško lijevom nogom s nekih sedam metara treći put savladati Abbiatija na ovoj utakmici.

Poslije tog zgoditka trener Barcelone Jordi Roura izveo je tri ofenzivna igrača i ubacio defenzivce, dok je s druge strane Masimiliano Alegri ubacio u igru tri napadača. Milan je preuzeo inicijativu, napadao, ali je sve to bilo jalovo.

Kada su "rosoneri" u posljednjih pet minuta krenuli na sve ili ništa, Barcelona je to iskoristila. U drugoj minuti nadoknade vremena Barcelona je izvela brzu kontru, a Jordiju Albi u situaciji "jedan na jedan" s vratarom nije bilo teško postaviti konačnih 4:0 za Barcelonu.

Ovom pobjedom Barcelona je dokazala da igra "tika-taka" nije "pročitana" i da se tim s Camp Noua nikada ne smije otpisati.

Barcelona je u ovoj utakmici postala prvi tim koji je postigao 100 golova u nokaut fazi Lige prvaka, dok je Milan još jednom doživio debakl na gostovanju. "Rosoneri" su 2004. dobili Deportivo na svom terenu 4:1, a potom izgubili 4:0 u gostima. S Manchester Unitedom su 2010. igrali 3:2 u Milanu, a onda su poraženi 4:0 u gostima, dok su prošle sezone na San Siru pobijedili Arsenal 4:0, ali potom izgubili 3:0 u Londonu.

BARCELONA - MILAN 4:0 (2:0)
Stadion Camp Nou, gledalaca 95.000, sudac Viktor Kassai (Mađarska).
Strijelci: Messi 5', 40', Vilja 54', Alba 90' +2.
Žuti kartoni: Pedro 41'. - Boateng 22', Mexes 54'.

BARCELONA (4-3-3): Valdes, Dani Alves, Pique, Mascherano (od 77. Puyol), Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro (od 83. Adriano), Messi, Villa (od 75. Sanchez). Trener: Jordi Roura.
MILAN (4-3-3): Abiati, Abate, Mexes, Zapata, Konstant, Ambrosini (od 60. Robinho), Montolivo, Flamini (od 75. Krkić), Niang (od 60. Muntari), El Shaarawy, Boateng. Trener: Masimiliano Alegri.

Galatasaray pobjednički kroz Gelsenkirchen
Nogometaši Galatasaraya plasirali su se u četvrtfinale Lige prvaka! Poslije velike borbe u Veltins areni izabranici trenera Fatiha Terima slavili su protiv Schalkea 3:2 i prošli među osam najboljih ekipa elitnog europskog klupskog natjecanja.

Prvi meč u Istanbulu završen je 1:1. Nijemci su bili lišeni pomoći najboljeg napadača Klasa Jana Huntelaara, i to se osjetilo u najvažnijoj utakmici ove sezone.
Prvo poluvrijeme u Gelsenkirchenu donijelo je zanimljiv nogomet, pun preokreta, kako u rezultatu, tako i u samom načinu igre. Prvi su zaprijetili gosti.

Već u petoj minuti Buruk Yilmaz je pokušao s distance, nakon pogreške obrane njemačkog tima, ali je lopta otišla pored gola. Novi opasan napad za goste iz Istanbula donio je novu šansu za Galatu. Didier Drogba je iskosa jako šutirao, međutim, vratar Timo Hildebrand je nekako uspio izbaciti je u korner.
"Rudari" su potom preuzeli konce igre i došli do vodećeg gola. Nakon kornera, Matip je ukrao loptu ispred Fernanda Muslere, dodao je do Romana Neustadterra, koji ju je smjestio u mrežu urugvajskog golmana.
Taj gol kao da je probudio izabranike Fatiha Terima. Krenuli su odvažnije prema golu Tima Hildebranda i to im je ubrzo donijelo rezultat. Nekada veliki ljubimac navijača Schalkea Hamit Altintop primio je loptu na tridesetak metara od gola, a onda je opalio svom silinom i pogodio mrežu tima za koji je nastupao u razdoblju od 2003. do 2007. godine i za koji je odigrao 113 mečeva
Nije to bilo sve od Galate u prvom poluvremenu. Samo šest minuta poslije gola Altintopa, i Yilmaz je pogodio. Igrala se 42. minuta, Dani je uklizao tako jako da je sa svoje polovice poslao loptu pred šesnaesterac Schalkea, gdje ju je primio Yilmaz, koji je izdržao duel sa svojim čuvarom, prevario loše istrčalog Hildebranda i poslao loptu u mrežu.
Očigledno je trener Jens Keller održao dobru lekciju svojim izabranicima u pauzi, budući da su "rudari" krenuli daleko bolje u drugom dijelu. Nakon nekoliko promašenih prilika, Marko Hoger je u 63. minuti pogodio prečku gola Muslere, a u nastavku akcije, obrana Galate se utrkivala tko će gore reagirati, pa je na kraju Kamerunac Uchida proigrao Bastosa koji je poravnao rezultat na 2:2.
Do kraja meča Schalke nije uspio više probiti bedem Turaka, a gosti su čak došli i do pobjedničkog pogotka. Igrale su se posljednje sekunde meča kada je Umit Bulut stavio šlag na tortu prolaska njegovog tima dalje. Rezerva Galatasaraya pogodio je mrežu Schalkea i najavio veliko slavlje na ulicama Istanbula, ali sigurno i u velikom broju gradova Njemačke gdje žive Turci.
Turski klub je do povijesnog uspjeha stigao velikom željom i nevjerojatnim trudom. Svaki uloženi euro prošle zime počeo se odmah isplaćivati. Crveno-žuti su prvi put među osam najboljih klubova na Starom kontinentu.
SCHALKE - GALATASARAY 2:3 (1:2)
Stadion Veltins arena, gledalaca 61.000, sudac Jonas Eriksson.

Strijelci: Neustadterr 18', Bastos 63'  - Altintop 37', Yilmaz 42', Bulut 90' +5.
Žuti kartoni: Hoger, Kolašinac - Drogba.
SHALKE (4-4-1-1): Hildebrand, Hovedes, Uchida, Matip, Kolašinac, Bastos, Hoger (od 85. Meyer), Draksler, Neustadterr  (od 46. Fuchs), Farfan, Puki (od 85. Obasi) .
GALATASARAJ (4-1-3-2): Muslera, Nunkeu, Kaja (od 79. Zan), Eboue, Altintop, Selçuk Inan, Melo, Riera, Sneijder (od 70. Amrabat), Drogba, Burak Yilmaz (od 86. Bulut). (Dejan FERINAC, foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter