Analiza LP-a: Manchester i Borussia u četvrtfinalu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Robin Van Perisea spasitelj je Manchester Uniteda i najzaslužniji za ukupnu pobjedu protiv Olympiakosa. Nizozemski napadač je u velikom trijumfu od 3:0 u uzvratnoj utakmici postigao sva tri pogotka na Old Traoffordu, čime je nadoknađen minus od dva gola iz prvog susreta i plasman u četvrtfinale Lige prvaka. Borussia Dortmund se kockala u uzvratu, ali i s porazom od 2:1 na svom terenu prošla među osam najboljih s ukupnim rezultatom od 5:4.

Manchester United - Olympiakos 3:0 (2:0)

Sezona Manchester Uniteda je do ove utakmice bila najgora u proteklih dvadeset godina. U posljednjih deset utakmica ostvarili su samo tri pobjede, gdje su poslije poraza od Olympiakosa doživjeli "potop" protiv Liverpoola 3:0. Zato i ne čudi što je menadžer David Moyes izgubio povjerenje i utakmica protiv Olympiakosa proglašena ključnom za spas sezone za "crvene vragove".

Utakmica je počela s puno nervoze gdje su viđena tri žuta kartona i promašene tri velike prilike gostiju. Nakon toga United je krenuo u "kaznenu ekspediciju" i zaprijetio u 18. minuti preko Rooneya koji je pogodio stativu i najavio što će se dogoditi samo pet minuta kasnije.

Tada je Holebas neoprezno i potpuno bespotrebno srušio u svom šesnaestercu Van Persiea, koji je realizirao jedanaesterac pogodivši donji desni kut za veliku nadu Manchesterovih navijača.

Nakon vodećeg gola domaćih, Olympiakos je dvaput ozbiljno priprijetio preko Fustera i Dominegueza, ali je De Gea u obje situacije odlično reagirao i spasio svoj tim od potpunog kraha i izgubljene sezone.

Ipak, tradicija je odigrala svoju ulogu jer "crveni vragovi" ne znaju za neuspjeh na svom terenu protiv grčkih timova, pošto su pobijedili na svih pet mečeva, ostvarivši gol razliku 17:1, dok je Olympiakos na gostovanju u Engleskoj zabilježio 11 poraza u isto toliko utakmica, uz samo tri postignuta i čak 34 primljena pogotka.

U nadoknadi vremena u prvom poluvremenu United je u potpunosti anulirao zaostatak, a još jednom je bio strijelac Van Persie koji je odlično iskoristio asistenciju Rooneya i s pet metara iz prve pogodio bliži kut za 2:0 i ukupnih 2:2.

Olympiacos se od tog trenutka borio protiv loše tradicije i velikog pritiska, osobito od 51. minute kada je Van Persie iz slobodnog udarca postigao hat-trick i postavio rezultat koji je vodio United u četvrtfinale. Nizozemac u dresu Manchestera je ovim golom postao prvi igrač Uniteda koji je postigao hat-trick u nokaut fazi Lige prvaka.

Na kraju gosti iz Grčke nisu uspjeli prekinuti neugodnu tradiciju, iako su do kraja utakmice propustili veliki broj poluprilika i prilika, ali rezultat je ostao isti. Old Trafford je s olakšanjem dočekao kraj utakmice, za spas sezone i odlazak među osam najboljih.

Veliko slavlje nije bilo u potpunosti jer je Van Persie u samom finišu utakmice iznesen na nosilima s terena i težina njegove povrede još uvijek je nepoznata.

Borussia Dortmund - Zenit 1:2 (1:1)

Borussia Dortmund je nakon 4:2 iz prvog meča opušteno dočekala ekipu Zenita, koju nakon smjene trenera Spallettija privremeno vodi Sergej Semak.

Unatoč svim problemima unutar kluba i smjeni trenera, Zenit je odlučno krenuo u utakmicu, iskoristio nešto opušteniju igru domaćih i došao do vodstva već u 16. minuti. Ruski klub je poveo nakon predivnog gola Hulka koji je s nekih 30-ak metara praktički "rasparao" mrežu vratara Weindefellera.

 Tek nakon što su gosti propustili još jednu izglednu priliku, igrači Borussije su shvatili da je "vrag odnio šalu" i da bi nakon još jednog gola u svojoj mreži utakmica otišla u "nemirne vode". Počeli su "milijunaši" udarcima iz daljine i pokušavali što prije ugasiti sve nade gostima, što se i dogodilo u 38. minuti kada je kapetan Kehl nadskočio svog čuvara i s pet metara glavom savladao Malafeeva.

Drugo poluvrijeme utakmica je otišla u mirnije vode, gdje je na kraju Zenit uspio doći do pobjede preko rezervnog igrača Rondona koji je zamijenio do tada neprimjetnog Kerzhakova. Napadač gostiju iskoristio je odličan centaršut svog suigrača, bacio se i prekrasnim udarcem glavom savladao još jednom nemoćnog vratara Weindefellera.

Uzaludno su "milijunaši" pokušavali do kraja izjednačiti rezultat i završiti ovaj dvomeč bez poraza. Na kraju Dortmund - Zenit 1:2.

Plasman u četvrtfinale osigurali su do sada i Chelsea, Real, Barcelona, Bayern, Atletico, PSG, a ždrijeb za narednu rundu natjecanja održat će se u petak u podne. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter