Analiza LP-a: Juve i PSG blizu četvrtfinala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U osmini finala Lige pravka Juventus je pobijedio Celtic u Glasgowu s 3:0 i praktički osigurao prolazak u četvrtfinale, dok je PSG bio bolji od Valencije na Mestalli sa 2:1. Zlatan Ibrahimović na kraju utakmice dobio je direktni crveni karton. U prvim utakmicama 2013. viđeno je puno uzbuđenja i golova. Torinska “stara dama” i prebogati PSG su se tako već nakon prvih utakmica našli na pragu četvrtfinala elitnog takmičenja.

Gledajući samo po rezultatu rekli bismo da su Juventus i PSG lako došli do pobjeda, međutim nije bilo tako. Celtic i Valencia su svoje šanse propuštali, a Juventus i PSG su to maksimalno koristili i kažnjavali.

Uzvratne utakmice se igraju 6. ožujka, a, po svemu sudeći, domaćine tih duela čeka lagan posao i samo potvrda prolaska u četvrtfinale. Doduše za razliku od Juventusa, PSG će ipak imati nešto teži posao.

JUVE POGAĐAO, CELTIC NIJE USPIO POSTIĆI NITI POČASNI POGODAK

Od prvog sudskog zvižduka Celtic je krenuo u napad, ali već u četvrtoj minuti je vadio loptu iz mreže. Praktički u prvom prelasku na polovinu Celtica, Juventus je pogodio mrežu protivnika.

Matri je odlično iskoristio katastrofalnu grešku Ambrosea koji je loše procijenio let lopte i omogućio napadaču Juventusa da se nađe “oči u oči” s golmanom Celtica. Njegov lagani šut skoro su uspjeli zaustaviti zeleno-bijeli na liniji, ali pogodak je potvrdio Marchisio. Na kraju gol je ipak pripisan Matriju.

Nakon vodstva Talijana, Celtic je još više pritisnuo Juventus na njegovu polovinu. Redali su se napadi i prilike domaćina ali je Buffon sa sigurnošću čuvao svoju mrežu netaknutom.

Najbliži golu Celtic je bio u 28. minuti kada je Commons pokušao “škaricama”, ali je njegov udarac završio tik pored stative Juventusovog gola. Isti igrač imao je još jednu dobru priliku, ali je još jednom bio neprecizan.

Juventus je strpljivo gradio svoje napade i čekao grešku protivnika. Do kraja prvog poluvremena imao je još dvije odlične prilike, ali ih nije uspio realizirati.

U drugom poluvremenu Celtic je nastavio s napadačkom igrom i gol je “visio” u zraku, ali, na žalost domaćih navijača, pao je na suprotnoj strani.

Samo šest minuta je bilo potrebno gostima iz Italije da riješe pitanje pobjednika u ovoj utakmici, a, usudio bih se reći, i ukupnog pobjednika u ovom dvomeču.

Marchisio i Vučinić su za samo šest minuta (u 77. i 83. minuti) srušili sve snove Škota da mogu do četvrtfinala Lige prvaka.

Tragičar utakmice je Ambrose koji je direktan krivac kod prvog i trećeg gola koji su postigli igrači Juventusa.

Iako su navijači na Celtic Parku nakon pobjeda svog tima nad Spartakom i Barcelonom očekivali pobjedu nad još jednim velikanom europskog nogometa, to se nije dogodilo.

Celtic - Juventus 0:3 

Sastavi:

Celtic: Forster, Izaquirre, Ambrose, Wilson, Mulgrew, Lustig, Brown, Commons, Wanyama, Gorrest, Hooper

Juventus: Buffon, Caceres, Peluso, Barzagli, Bonucci, Lichtsteiner, Marchisio, Pirlo, Vidal, Vučinić, Matri

 

RAMI POSTIGAO GOL NADE ZA VALENCIU

Pariški “sveci” su kao gosti savladali Valenciju s 2:1 i otvorili vrata četvrtfinala!

Da sve ne bude idealno u ovoj pobjedi potrudili su se gostujući igrači koji su u posljednjim minutama primili gol i Zlatan Ibrahimović koji je još jednom ove sezone “pocrvenio” dobivši nakon nepromišljenog starta direktan crveni karton.

Mogli su uz malo više koncentracije gosti iz Pariza puno mirnije dočekati revanš i ostvariti uvjerljivu pobjedu na vrućem gostovanju na Mestalli.

Nakon početnog ispitivanja snage, PSG je vrlo brzo “ubacio u višu brzinu” i došao do vodećeg gola. I to iz svoje druge velike prilike. Prvo su gosti preko Moure pogodili stativu u devetoj minuti, a onda je Argentinac Lavezzi doveo Parižane u vodstvo samo minutu kasnije.

Valencia je nakon vodstva PSG-a preuzela inicijativu, dok su se gosti opredijelili da u nastavku utakmice igraju na polukontre i kontre. Takav pristup im se više nego isplatio. U 43. minuti nakon odličnog proigravanja Moure, Pastore je pobjegao svojim čuvarima i svome timu donio veliku prednost od 2:0.

“Slijepi miševi” su tek u samoj završnici utakmice uspjeli postići gol nade preko Ramija i ostaviti si kakvu takvu nadu za uzvrat u Parizu.

Nadu domaćina pojačao je i najbolji igrač Parižana, Zlatan Ibrahimović, koji je dobio direktan crveni karton. I uz tu činjenicu PSG je veliki favorit za prolazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Na kraju gosti su ostvarili veliku pobjedu dok u sudaru dvaju najboljih napadača u svojim timovima, Soldada i Ibrahimovića, nismo vidjeli niti jednog kako trese mrežu protivnika iako su ove sezone obojica bili itekako učinkoviti.

Novo pojačanje “svetaca”  David Beckham svoje buduće suigrače bodrio je sa tribina stadiona u Valenciji.

Valencia - PSG 1:2

Sastavi:

Valencia: Guaita - Pereira, Rami, R. Costa, Guardado - Feghouli, Banega, Parejo, T. Costa, Jonas - Soldado

PSG: Sirigu - Jallet, Alex, Sakho, Maxwell - L. Moura, Matuidi, Verratti, Pastore - Lavezzi, Ibrahimović

(Piše Dejan FERINAC, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter