Analiza LP-a: Derbi u Madridu obilježio Ronaldo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Derbi kola odigran u Madridu obilježio je Cristiano Ronaldo koji je s dva gola ostavio Juventus bez pobjede u ovogodišnjoj Ligi prvaka. Manchester City ostvario je pobjedu na gostovanju u Rusiji pobijedivši domaći CSKA i rusku zimu, Bayern bez milosti napunio mrežu Plzena do vrha, dok je u Bruxellesu Zlatan Ibrahimović sam pobijedio domaći Anderlecht.

Grupa A: Man Utd. teško do bodova protiv Sociedada, Bayer pokerom pobijedio Šahtar

Manchester United - Real Sociedad 1:0

Manchester United slavio je pobjedu na Old Trafordu koju je ostvario autogolom koji je postignut već u drugoj minuti utakmice. "Crveni vragovi" su poslije samo dvije minute poveli nakon greške gostiju. Wayne Rooney je odličnim udarcem pogodio vratnicu, a lopta se odbila od Martineza u nebranjenu mrežu i na taj način "slalom" Rooneya je nagrađen pogotkom.

Iako su svi očekivali da će se nakon ovog pogotka utakmica "otvoriti", do kraja smo gledali nezanimljiv susret u kojem više nije viđen niti jedan pogodak i rezultat je ostao nepromijenjen, United - Sociedad 1:0.

Bayer - Šahtar 4:0

"Farmaceuti" su na svom stadionu držali sat i pol lekciju iz modernog nogometa igračima Šahtara i zasluženo slavili s visokih 4:0.

Do prvog gola čekalo se 22 minute kada nakon dobrog centaršuta Stefan Kießling pogađa tik uz lijevu vratnicu ukrajinske momčadi za prednost od 1:0.

Bayer je čitavo vrijeme kontrolirao utakmicu da bi u drugom poluvremenu potpuno dokrajčio svog protivnika. Prvo je kapetan Simon Rolfes iz jedanaesterca u 50. minuti udvostručio prednost, da bi zatim Sidney Sam samo sedam minuta kasnije utrostručio vodstvo domaćih. Poker golova u mreži Šahtara zaključio je još jednim pogotkom Kießling, pa je Leverkusen nakon tri kola upisao šesti bod na svoj konto.

Grupa B: Real ostavio Juventus bez pobjede, Galatasaray siguran protiv Kopenhagena

Real Madrid - Juventus 2:1

Derbi večeri odigran u Madridu ostat će upamćen po majstorijama Cristiana Ronalda i odluci suca Manuela Gräfea koji je praktički odlučio tijek utakmice i pobjednika.

Real je na savršen način otvorio utakmicu i poveo već u petoj minuti nakon što je Di Marija izbacio cijelu obranu Juventusa i uposlio Ronalda koji zaobilazi Bufona i donosi vodstvo svom timu. Nakon primljenog gola talijanski prvak prikazao je bolju igru i najviše pretio preko Teveza. Do željenog izjednačenja "Juventini" dolaze u 23. minuti nakon ubacivanja sa desne strane Cáceresa, kada nakon Casillasevog odbitka Llorente posprema loptu u praznu mrežu.

Ipak, radost gostiju trajala je samo pet minuta nakon što je Giorgio Chiellini nepotrebno rukama srušio Ramosa u svom kaznenom prostoru i praktički poklonio jedanaesterac Realu. Ronaldo je preuzeo odgovornost i pogodio gornji lijevi kut za 2:1 te ostavio Buffona nemoćnog, iako je vratar Juventusa "pročitao" u koju stranu će pucati napadač Reala.

Tek što su se igrači vratili s pauze, susret je u velikoj mjeri odlučen. Chiellini je postao tragičar, jer mu je sudac Gräfe pokazao izravan crveni karton nakon što je zakačio po licu Cristiana Ronalda. Sucu Gräfeu to je bilo dovoljno da talijanskom stoperu pokaže put u svlačionicu i praktički odluči pobjednika ovog meča.

Nakon isključenja "stara dama"  izgubila je posjed lopte i nisu više igrači Juventusa mogli parirati brojčano nadmoćnijim domaćinima. Nakon trećeg kola u grupi B Real je na maksimalnih devet bodova, dok je Juventus i dalje bez pobjede sa samo dva upisana boda.

Galatasaray - Kopenhagen 3:1

Galatasaray je pred svojim navijačima lako došao do pobjede nad Kopenhagenom koji je ostao bez pravog otpora u ovoj utakmici. Dance je u 10. minutu načeo Felipe Melo koji je glavom proveo centaršut s desne strane u mrežu, da bi turski tim sav posao završio u finišu prvog poluvremena.

Wesley Sneijder je asistenciju Ebuea iz prve poslao u donji desni kut za 2:0, da bi Didier Drogba ugasio i posljednju nadu gostima svojim 42. pogotkom u najelitnijem klupskom natjecanju. Ovim golom Drogba je preskočio Alessandra Del Piera i ušao u TOP 10 strijelaca svih vremena Lige prvaka.

Kopenhagen je do kraja samo uspio ublažiti poraz preko Claudemira i stječe se dojam da će teško uspjeti izbjeći posljednje mjesto u ovoj grupi.

Grupa C: Ibro "Veliki", Benfici samo bod protiv Olympiakosa

Anderlecht - PSG 0:5

PSG je zahvaljujući Zlatanu Ibrahimoviću, koji je postigao četiri gola, u Bruxellesu potpuno deklasirao Anderlecht i s "petardom" u mreži domaćih slavio s visokih 5:0. 

Sve je počelo u 17. minuti nakon što je Gregory van der Wiel prošao po desnoj strani, pronašao Ibrahimovića koji pogađa za prvi gol u mreži Anderlechta. Samo pet minuta kasnije skoro pa preslikana akcija, s istim nogometašima u ulogama, samo s još ljepšom završnicom. Van der Wiel je ponovo prošao po desnoj strani, dok je Ibrahimović sačekao i petom na maestralan način poslao loptu u mrežu za 2:0.

Magični "Ibrakadabra" je nastavio s golovima u 36. minuti nakon što je iskoristio odbitak stopera Anderlechta i skoro "rasparao" mrežu protivnika s 30-ak metara za svoj het-trick.

Ni tu nisu stali gosti iz Pariza koji u 52. minuti preko Edinsona Cavanija postižu svoj četvrti pogodak za visoko vodstvo od 4:0. Igrala se 62. minuta kada je Ibrahimović odlučio ponovno stupiti na scenu te je pogodio lijevi kut vratara Anderlechta za "petardu" u mreži domaćeg tima i svoj četvrti gol na utakmici.

Zlatan je ujedno postao tek treći nogometaš u povijesti Lige prvaka koji je na gostovanju postigao četiri gola. Prije njega su to učinili samo Andrej Shevchenko i Gomis.

Benfica - Olympiakos 1:1

Olympiakos je u poplavljenom Lisabonu vodio protiv Benfice čitavu utakmicu i bio bolji takmac, ali je domaćin sedam minuta prije kraja uspio izjednačiti i postaviti konačnih 1:1.

Nakon odlične igre u prvom dijelu utakmice gosti su u 29. minuti u potpunosti izigrali obranu Benfice koja nije mogla zaustaviti napadače Olympiakosa te Garaya koji je sigurnom egzekucijom donio vodstvo svom timu.

Ipak, Oscar Cardozo je još jednom pokazao da je najbolji napadač "orlova" nakon što je u 84. minuti golom, nakon greške vratara Olympiakosa, ostavio bod na "La Lusu".

Grupa D : Bayern nezadrživ, City "preživio" rusku zimu

CSKA - Man. City 1:2

U prvih pola sata na lošem terenu Himkija, gdje je CSKA bio domaćin, City nije uspio okruniti svoju dobru igru pogotkom i nakon dvije odlične prilike stigla je kazna na drugoj strani.

I pored blijede partije, domaći tim je uspio prvi doći do prednosti i kazniti "građane" za propuštene prilike. CSKA je poveo u 32. minuti kada je Honda glavom spustio loptu pred šesnaesterac gostiju, Tošić pobjegao svojim čuvarima i prekrasnim lob udarcem savladao nemoćnog Harta.

Ipak, prednost "armejaca" nije dugo trajala jer je City uspio izjednačiti samo dvije minute kasnije. David Silva je centrirao s lijeve strane, a Ignashevich praktički umirio loptu na petercu za Aguera koji koristi poklon i šalje loptu u mrežu.

Potpuni preokret u režiji argentinskog napadača uslijedio je tri minute prije kraja prvog poluvremena. Negredo je s desne strane prebacio cijelu obranu suparnika, a Aguero glavom matirao Akinfeeva za, ispostavit će se kasnije, konačnih 2:1.

Moskovljani su unatoč silnom trudu izjednačenju bili najbliži tek u samom finišu utakmice. U trećoj minuti nadoknade Honda je ostao sam na desnoj strani, gađao bliži kut, ali je Hart sjajnom intervencijom sačuvao pobjedu svom timu.

Bayern - Plzen 5:0

Nogometaši Bayerna potvrdili su činjenicu da su apsolutni favoriti protiv Plzena i svoju dominaciju u igračkom smislu pokazali od prvog do zadnjeg sudačkog zvižduka. Bavarci su doslovno "mljeli" svog suparnika bez milosti, o čemu možda najbolje svjedoče brojke.

Izabranici Pepa Guardiole uputili su čak 34 udarca prema golu, od toga 21 u okvir gola, postigli pet pogodaka, dok na drugoj strani terena Manuel Neuer nije imao posla, jer češki tim za 90 minuta nije uspio uputiti niti jedan udarac prema golu.

Ribery je načeo protivnika s bijele točke u 25. minuti, da bi Alaba udvostručio prednost u 37. minuti, da bi prava rapsodija nogometa viđena u drugom poluvremenu. Bavarci su ostavili dojam da mogu postići pogodak kada god požele, pa je Ribery u takvoj situaciji u 61. minuti nakon solo prodora poslao loptu u mrežu za nedostižnih 3:0.

Odavno je sve bilo jasno na Allianz areni, ali to nije omelo Schweinsteigera da najavi "petardu" u 64. minuti za koju se u Münchenu pobrinuo Götze u sudačkoj nadoknadi za visokih Bayern - Plzen 5:0. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter