Analiza LP-a: Chelsea i Barca na koljenima!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tri tjedna pauze nikako nije odgovaralo favoritima, nakon koje su Barcelona i Chelsea poraženi u petom kolu Lige prvaka. Katalonci su izgubili u Amsterdamu od Ajaxa, dok je Chelsea drugi put poražen od Basela. Derbi kola pripao je Borussiji Dortmund, dok je Arsenal pobjedom od 2:0 protiv Marseillea napravio veliki korak prema osmini finala.

Grupa F: Borussija pobijedila Napoli u ljepotici kola, Arsenal lako protiv najlošijeg tima u grupi

Borussia Dortmund - Napoli 3:1

Derbi prvog dana petog kola Lige prvaka u potpunosti je opravdao očekivanja jer smo gledali fantastičan nogomet pun tempa, prilika i dobru igru oba tima. U prvom poluvremenu Borussia je imala više od igre i vratar Napolija Pepe Reina je najzaslužniji što je njegov tim na odmor otišao samo s jednim golom zaostatka.

Golman gostiju je savladan u prvom dijelu samo iz jedanaesterca u 10. minuti nakon prekršaja Fernandeza nad Lewandowskim. Siguran strijelac bio je Marco Reus koji je loptu poslao u donji desni kut za vodstvo Borussije. Domaći tim je u prvih pola sata imao više od igre i stvarao prilike, dok je Napoli najbolju priliku propustio u 29. minuti kada je Callejon s desne strane gađao suprotni kut, ali je njegov pokušaj zaustavila greda.

Nakon tog pokušaja gostiju Dortmund je propustio dvije izgledne prilike pred golom Reine. Dvaput je odličan vratar gostiju izišao kao pobjednik u duelima s Lewandowskim i Reusom i na taj način sačuvao minimalan zaostatak svog tima na isteku 45. minute.

Nastavila je Borussia dominirati i nakon povratka s odmora i u roku od samo pet minuta propustila još dvije odlične prilike preko Reusa da udvostruči svoju prednost. Dobra igra domaćem timu isplatila se u 60. minuti kada je Reus odlično asistirao Blaszcyskowkom, a on konačno savladao, u ovoj utakmici odličnog Reinu i povisio rezultat na 2:0.

Nadu Napoliju vratio je Lorenzo u 71. minuti nakon što je iskosa s lijeve strane uz pomoć stative savladao Weindenfellera. Ali radost Napolitanaca trajala je samo tri minute, kada dodavanje Lewandowskog koristi Aubameyangi i postavlja konačnih 3:1. Ovom su pobjedom izabranici Jürgena Kloppa ostali u utrci za narednu rundu natjecanja.

Arsenal - Marseille 2:0

Arsenal je pobjedom protiv Marseillea od 2:0 napravio veliki korak prema osmini finala, jer je ovom pobjedom došao na 12 bodova.

Utakmicu su "topnici" otvorili kao u najljepšim snovima jer su poveli već u 29. sekundi. Wilshere je probio po desnom boku, ušao u kazneni prostor i lijevom nogom savladao nemoćnog Mandandu.

Pitanje pobjednika u ovoj utakmici propustio je riješiti Ozil već pri kraju prvog poluvremena, nakon loše izvedenog jedanaesterca. Vratar Mandanda je pročitao namjeru njemačkog reprezentativca i obranio kazneni udarac.

No, pitanje pobjednika i povećanje vodstva Arsenala odgođeno je samo do 65. minute kada je nakon školske akcije Ozil asistirao Wilshereu za konačan rezultat od 2:0.

"Skupina smrti" u potpunosti je opravdala svoj naziv i rasplet će dobiti tek u posljednjem kolu kada Napoli dočekuje Arsenal koji je prvi međusobni susret dobio s 2:0, pa je talijanskom timu potrebna pobjeda od tri gola razlike, odnosno bilo kojim rezultatom ako Borussia ne uspije ostvariti pobjedu protiv Marseillea.

Grupa E: Basel još jednom nokautirao Mourinhov Chelsea, Steaua i Schalke bez golova

Basel - Chelsea 1:0

Basel je još jednom bio nerješiva enigma za izabranike Josea Mourinha koji su još jednom poraženi od ove ekipe. Kao i u Londonu "krvnik" Chelseaja bio je Mohamed Salah, ovaj put u 87. minuti.

Basel je u potpunosti zasluženo došao do pobjede jer je čitavu utakmicu dominirao, stvarao prilike i bio bolji tim. Samo sreća i Petr Čech su uspjeli u prvih 45. minuta sačuvati mrežu "plavaca" netaknutom. Salah i Streller su bili najopasniji, dok je sa druge strane Chelsea izgledao kao "razbijena vojska".  

U nastavku utakmice domaći su nastavili s napadačkom taktikom koja je u potpunosti zbunila goste iz Londona koji u pojedinim trenucima nisu znali gdje se nalaze. Takva igra Baselu se isplatila i nagrada je došla u vidu pobjedničkog gola tri minute prije isteka 90. minute, kada je srpskom reprezentativcu Branislavu Ivanoviću pobjegao Salah i rutinski savladao Čecha te doveo do erupcije oduševljenja na St. Jakob Parku. 

Ovom pobjedom Basel se probio na drugo mjesto sa samo bodom zaostatka za vodećim Chelseajem koji se usprkos ovom porazu plasirao u osminu finala.

Steaua - Schalke 0:0

Navijači oba tima mogli su uživati u dobroj utakmici u kojoj su dva tima odigrala dva različita poluvremena, ali nažalost izostalo je ono što je u nogometu najvažnije, a to su golovi.

Prvo poluvrijeme obilježili su gosti koji su željeli što prije postići pogodak i doći samo na korak od osmine finala, ali to se ipak nije dogodilo jer od svih prilika niti jednu nisu uspjeli pretvoriti u pogodak.

Steaua, kojoj je prva briga bila da ne primi pogodak, u nastavku utakmice je bila bolji tim i najbolju priliku propustila je preko Stankua koji u odličnom kontranapadu nije uspio savladati dobro postavljenog vratara gostiju. Na kraju Steaua - Schalke 0:0.

Grupa G: Atletico neporažen i u ruskoj zimi, Austria postigla povijesni pogodak protiv Porta

Zenit - Atletico Madrid 1:1

Iako je Diego Simeone odmarao glavne zvijezde svog tima koje je ostavio u Španjolskoj, Atletico nisu uspjeli omesti ni temperatura od minus šest niti odličan domaćin da se u Madrid vrati s bodom, a mogao je i sa sva tri.

Prvo poluvrijeme gledali smo loš nogomet, iako su Zenitu bili prijeko potrebni bodovi da nastavi trku za osminu finala. Jedino se u par navrata istaknuo Hulk, čije je udarce uspio zaustaviti vratar Courtois i spriječiti vodstvo domaćih u prvom poluvremenu.

U nastavku utakmice nismo dugo čekali na pogodak, koji je došao u 53. minuti kada je Adrian pobjegao svojim čuvarima i lako savladao Lodigina za vodstvo gostiju od 1:0. Već u sljedećem napadu Garcija je mogao riješiti pitanje pobjednika ovog susreta, ali na nesreću Atletica njegov udarac zaustavila je greda.

Zenit je do izjednačenja došao na sretno-spretni način jer je nakon centaršuta Smolnikova s desne strane igrač gostiju Alderweireld  glavom poslao loptu u gornji desni kut svog gola za konačnih, Zenit - Atletico 1:1.

Porto - Austria Beč 1:1

Ako bismo birali najvećeg favorita u petom kolu Lige prvaka, to bi sigurno bio Porto protiv Austrije iz Beča. Ipak, gosti su uspjeli postići prvi povijesni pogodak u Ligi prvaka i odnijeti veliki bod. Strijelac je bio Kienast u 11. minuti utakmice.

Domaći igrači su bez obzira na svu svoju nadmoć i čak 22 udarca prema vratima gostiju, uspjeli postići samo izjednačujući pogodak preko Martizena i osvojiti samo bod na svom Dragau.  

Grupa H : Ajaxova "djeca" pobijedila veliku Barcelonu, Milan silan u Glasgowu

Ajax - Barcelona 2:1

U Amsterdamu smo vidjeli možda i najveće iznenađenje ovog kola, gdje je domaći Ajax savladao prvaka Španjolske Barcelonu 2:1.

Neozbiljan ulazak u utakmicu tima iz Katalonije kaznio je Serero već u 19. minuti kada je potpuno neometan matirao vratara Pinta za vodstvo od 1:0. Lošu igru gostiju koristili su mladići iz glavnog grada Nizozemske i svoju nadmoć okrunili drugim golom. Pinto je loše ispucao jednu loptu u 42. minuti, nje se dokopao mladi Hessen i kaznio pogrešku obrane Barce za velikih Ajax - Barcelona 2:0.

Drugo poluvrijeme igrači Ajaxa imali su više od igre, ali i u takvoj situaciji Barca je u 49. minuti smanjila vodstvo domaćih preko Xavija s bijele točke. Prekršaj je napravio Veltman koji je nakon duela s Neymarom osim kaznenog udarca, zaradio i izravan crveni karton.

Ni to nije pomoglo gostima iz glavnog grada Katalonije da makar izjednače rezultat, dok je Ajax ovom pobjedom ostao u igri za plasman u naredno kolo najelitnijeg natjecanja.

Treba navesti podatak da je u ovoj utakmici Barcelona kao rijetko kada do sada imala manji posjed lopte, kao i manji broj udaraca u okvir gola.

Celtic - Milan 0:3

Milan je u Glasgowu ostvario rutinsku pobjedu nad Celticom i došao na samo korak do plasmana u drugu rundu natjecanja.

Gosti iz Italije vrlo brzo su došli do vodstva, već u 13. minuti susreta kada je Kaka glavom pogodio lijevi donji kut Forstera za vodstvo od 1:0.

Čitavu utakmicu Milan je kontrolirao igru i kažnjavao sve greške protivnika. Nakon propuštene prilike Celtica, praktički u sljedećem napadu milanska ekipa je udvostručila prednost. Strijelac je bio Zapata koji je lako savladao nemoćnog vratara Forstera.

Isti scenarij vidjeli smo i kod trećeg gola - domaći su promašili veliku priliku, a onda je na drugoj strani Balotelli postavio konačnih 3:0.

Ovaj poraz je ujedno i oproštaj Celtica od europskih natjecanja ove godine, dok će Milan u izravnom susretu s Ajaxom odlučivati o putniku u osminu finala. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter