Analiza LP-a: Bum! Tras! Bum! Tras! Lewandowski!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Navijačima Borussije dovoljno je samo reći Robert Lewandowski da bi se opisala sreća. Ime poljskog napadača bit će dugo zapamćeno u kraljevskom klubu, jer ono što je učinio Realu u srijedu navečer je fenomenalno.

Ime Roberta Lewandowskog dugo će odzvanjati ulicama Dortmunda i svi će pričati o njegovim bravurama i golgeterskom instinktu! Odlazio u Bayern ili ne, ostat će u zapisan u srcima navijača "žuto-crnih" vjerojatno zauvijek.

Snažni napadač postigao je četiri gola u prvom polufinalnom okršaju Lige prvaka s Real Madridom! Prvi na početku utakmice, dva na startu drugog poluvremena, a još jedan, posljednji u 67. minuti!

Ukupnim rezultatom 8:1 njemački timovi pokazali su koja je liga jača - Bundes ili Primera. Štoviše, španjolski giganti su osramoćeni i poniženi!

Naime, prvi put u povijesti dva sudionika polufinala Lige prvaka primila su u prvim utakmicama po četiri gola!

Ako smo u utorak navečer proglašavali smrt "tika-taka" igre i pisali hvalospjeve o nemilosrdnim igračima Bayerna, onda nam je tek u srijedu zadavala probleme potraga za epitetima upućenim drugom njemačkom predstavniku. Ekipa Jürgena Kloppa, perfektno taktički pripremljena i maestralno vođena, potpuno je nadigrala Real Madrid, zaustavila Cristiana Ronalda i obesmislila svaki napor pogubljenog veznog reda gostiju.

Trener "kraljevskog kluba" Jose Mourinho zamijenio je u drugom poluvremenu Modrića i Alonsa, jasno nezadovoljan igrom i izgledom svog tima. Na njegovu žalost, ni Angel di Maria ni Kaka mu nisu popravili raspoloženje. Jednostavno, u srijedu navečer sve je ovisilo isključivo o Borussiji Dortmund. "Milijunaši" su svaku zamisao pretvorili u konkretno djelo i uz pomoć razigranog Roberta Lewandowskog kaznili i najmanji propust rivala.

Poljak je ušao u povijest. Postao je prvi igrač koji je Realu četiri puta ubacio loptu u mrežu na jednoj utakmici! Svoju blistavu noć nagovijestio je već u osmoj minuti, kada je prvi put savladao Diega Lopeza i kaznio loš početak ekipe Joséa Mourinha. Njegovim preciznim udarcem u osmoj minuti Borussia je stekla prednost u drugom "njemačko-španjolskom" polufinalu Lige prvaka! Budući nogometaš Bayerna Mario Götze centrirao je s lijeve strane na "drugu" stativu, gdje je loptu dočekao snažni Poljak i ubacio je u mrežu Diega Lopeza! Pepe nije imao "lijeka" za napadača Borussije.

"Milijunaši" su bolje počeli. I minutu ranije Marko Reus ostao je usamljen na oko 20 metara, prošetao se kroz obranu gostiju i šutirao, a golman Lopez loptu je odbio do Lewandowskog koji nije bio priseban kao 60 sekundi kasnije. Madriđani su prvi put šutirali prema golu domaćih u 24. minuti. Naravno, loptu je uputio Cristiano Ronaldo iz slobodnog udarca, ali pravo u Weidenfellera.

Nakon uzbudljivog početka, meč je krenuo prema mirnoj završnici poluvremena, jer su nogometaši Borussije tako htjeli. Strasti su potom uzburkane tek u posljednjih pet minuta prvog poluvremena, počevši od 41. minute, u kojem je Neven Subotić izblokirao jak i (dojam je bio) precizan udarac Alonsa s oko 30 metara. Već u 42. minuti svi domaći igrači tražili su jedanaesterac! Marko Reus prošao je Rafaela Varanea, ali je sudac ostao nijem.

Najstrože sudačke kazne nije bilo, ali zato je Christiano Ronaldo kaznio grešku obrane domaćih! Učinkoviti Portugalac iskoristio je ogroman propust Hummelsa i asistenciju Higuaina da izjednači rezultat i postigne izuzetno značajan gol za tim Josea Mourinha! To je bio Ronaldov 50. pogodak u Ligi prvaka, a šesti u polufinalima!

Međutim, već početkom drugog poluvremena ponovno su svi pričali samo o Robertu Lewandowskom! Snažni Poljak najprije je u 50. minuti izbjegao zaleđe, primio loptu na petercu i gurnuo je u mrežu Diega Lopeza. Već nakon pet minuta još jednom je Diego Lopez bio savladan, ali ovaj put na maestralan način! Na dodavanje Schmelzera napadač Borussije dokopao se lopte u "srcu" kaznenog prostora, prevario Pepea i treći put zatresao mrežu Madriđana za ogromnih 3:1!

Dortmund je u 62. minuti lako mogao postići i četvrti gol, ali je precizan udarac Gundongan s ruba šesnaesterca, u punom trku poslije solo prodora, u korner krajnjim naporom izbacio Lopez. Potpuni krah Reala dogodio se nakon opravdano dosuđenog jedanaesterca za domaće! Xavi Alonso faulirao je Reusa, sudac Bjorn Kuipers je opravdano pokazao na bijelu točku, a lopti još jednom prišao Robert Lewandowski. Naravno, pogodio je i u 67. minuti postavio konačnih 4:1!!!

"Kraljevski klub" mogao je poći na put kući s "petardom" u mreži, ali je pomoćni sudac u 77. minuti neopravdano zbog zaleđa prekinuo akciju "milijunaša" poslije koje je Marko Reus izbio sam pred vratara Reala i završio akciju maestralnim lob udarcem. Već nekoliko trenutaka poslije Lewandowski je pokušao postići i peti gol i bio blizu tome, ali je Diego Lopez još jednom spasio svoj tim rezultatske katastrofe.

Domaća publika uživala je u nastavku večeri, a Madriđani su se potrudili da joj ne pokvare slavlje. Cristiano Ronaldo imao je u 87. minuti dobru priliku da postigne još jedan gol, ali je neuspješnim pokušajem samo potvrdio svoju nervozu i bezizlaznu situaciju Reala pred uzvratnu utakmicu.

Luka Modrić odigrao je 67 minuta za Real i istaknuo se tek jednim "bljeskom" kod gola Reala kada je sudjelovao u akciji prije greške Hummelsa. Ostatak utakmice igrao je na "sigurno" i većinu svojih dodavanja ostvario prema zadnjoj liniji. U drugom poluvremenu iz izgledne prilike pokušao je s nekih 25 metara savladati Weidenfellera, ali je njegov udarac bio preblag. Stiče se utisak da Luki Modriću jednostavno "ne leži" Borussia iz Dortmunda jer je još jednu utakmicu protiv ove ekipe odigrao ispod svoje razine. Trkački nadmoćniji, pa usudio bih se reći i tehnički bolji vezni red Borussije u potpunosti je dobio bitku na sredini terena gdje je utakmica i odlučena.

Borussia Dortmund - Real Madrid 4:1

Strijelci: Lewandowski 8,49 54, 66.(11m) - Ronaldo 43. Stadion Signal Iduna Park. Gledatelja 80.000. Sudac Bjorn Kuipers (Nizozemska).

Žuti kartoni: Lewandowski (Borussia Dortmund) - Khedira, Özil, Sergio Ramos (Real Madrid).

BORUSSIA DORTMUND (4-2-3-1): Weidenfeller - Piszczek  (od 82. Groskrojc), Subotić, Hummels, Schmelzer - Bender, Gundongan  (od 90. Šiber) - Gece, Rojs, Blažčikovski (od 82. Kel) - Lewandowski. Trener: Jürgen Klopp

REAL MADRID (4-2-3-1): Diego Lopez - Sergio Ramos, Varan, Pepe, Koentrao - Khedira, Xabi Alonso (od 80. Kaka) - Modrić (od 67. Di Maria), Ezil, Ronaldo - Higuain (od 67. Benzema). Trener: Jose Mourinho. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter