Analiza LP-a: Barca i PSG potvrdili četvrtfinale!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barcelona i PSG pobjedama su osigurali prolazak među osam najboljih na Starom kontinentu i pridružili se Bayernu i Atletico Madridu. Barca je u uzvratu pobijedila Man City 2:1, dok je PSG pred svojim navijačima savladao Bayer identičnim rezultatom.

Barcelona - Manchester City 2:1 (0:0)

Messi (67), Daniel Alves (90); Kompany (89)

Manchester City nije uspio na Camp Nou iskoristiti krizu španjolskog prvaka koji je dočekao predstavnika Engleske nakon poraza u prvenstvenoj utakmici. Ako bismo gledali tradiciju, gosti iz Manchestera nisu ni imali čemu nadati se jer do sada se nikada nije dogodilo u Ligi i Kupu prvaka da je dalje prošla ekipa koje je u prvoj utakmici poražena na svom terenu rezultatom 2:0.

Barcelona je od prvog sudačkog zvižduka preuzela kontrolu nad loptom, umrtvila igru i čekala grešku protivnika. Napadi "građana" bili su potpuno bezopasni, a najbolju priliku u prvom dijelu za City propustio je Milner čiji je udarac završio pored desne vratnice Valdésovog gola.

U 26. minuti Barca je oštećena, nakon što joj je poništen regularan pogodak zbog navodnog zaleđa. Naime, u nedozvoljenoj poziciji našla su se tri Barcelonina igrača, ali ne i strijelac gola Neymar kojeg je odlično pronašao Jordi Alba.

Nezanimljivo prvo poluvrijeme prekinuo je Neymar odličnom prilikom iz koje je pogodio samo vanjski dio mreže, da bi odmah zatim Xavi loše uputio udarac iz izgledne pozicije pogodivši Harta. Ipak, najbolju priliku za vodstvo propustio je Messi nakon što je uspio prevariti i čuvara mreže gostiju iz Manchestera, ali je pogodak spriječio Fernandinho i zaustavio loptu na samoj gol-liniji.

Drugo poluvrijeme, nakon uspavanke u prvih 45 minuta, zadovoljilo je sve kritičare i ljubitelje nogometa. Igralo se otvoreno na obje strane s blagom inicijativom Barcelone koja je kaznila sve propuste gostiju iz Manchestera.  

Prvo je u 52. minuti Messi pogodio vratnicu u velikoj prilici, da bi već u sljedećoj akciji Džeko mogao unijeti dramu u ovaj dvomeč, ali s takvim tijekom nije se složio Victor Valdés koji je sjajnom intervencijom spriječio siguran pogodak.

Kazna je bila brza i surova. Igrala se 67. minuta kada je Fabregas pronašao Messija koji koristi smušenost obrane gostiju i dovodi Katalonce u vodstvo. Argentinski napadač je u 67. minuti postigao i rekordni 67. pogodak u najelitnijem klupskom natjecanju.  

Nakon vodstva Barce gosti su izgubili svaku nadu u prolazak dalje, ali su se odlučili nadigravati i uspjeli izjednačiti u 89. minuti poslije serije grešaka u obrani Barcelone. Prvo je vrlo loše reagirao Valdés na centaršut gostiju, što je najbolje iskoristio Kompany i izjednačio rezultat.

Iako je City izjednačio u 89. minuti, ni to nije bilo dovoljno da ostane neporažen u ovom susretu. U sudačkoj nadoknadi Dani Alves odlično koristi proigravanje Inieste i "topovskim udarcem" postavlja konačni rezultat, Barcelona - Man City 2:1.

PSG - Bayer Leverkusen 2:1 (1:1)

Marquinhos (13), Lavezzi (53); Sam (6)

Nakon velike pobjede u Leverkusenu od 4:0 PSG je mogao mirno ući u uzvrat i u kombiniranom sastavu čekati kraj da proslavi prolazak u četvrtfinale. Gosti se na početku nisu željeli složiti s tim scenarijem i već u šestoj minuti su šokirali domaći tim i njihove navijače. Sidney Sam je odlično reagirao na jedan centaršut i lako savladao vrata domaćih, donijevši Nijemcima prednost od 1:0.

Vrlo brzo je rani pogodak Bayera uozbiljio tim iz Pariza, pa smo izjednačenje vidjeli vrlo brzo, već u 13. minuti susreta. Marquinhos je u potpunosti bio zaboravljen od obrane gostiju i glavnom poravnao rezultat.

Poslije izjednačujućeg gola i najmanji tračak nade u veliko iznenađenje, ako je uopće postojao, je nestao kod tima iz Leverkusena. Ipak, gosti se nisu predavali i 28. minuti su izborili jedanaesterac koji nije uspio realizirati Rolfes. Njegovu namjeru odlično je pročitao vratar Sirigu i spriječio novo vodstvo gostiju.

Kako to obično biva, nismo dugo morali čekati na kaznu na drugoj strani terena. Nedugo nakon početka drugog poluvremena Lavezzi je odlično utrčao u prostor i prizemnim udarcem savladao vratara Leona.

U tom trenutku svima je bilo jasno da njemačka upornost neće biti dovoljna ni za pobjedu u jednoj utakmici, a kamoli za čudo i prolazak u četvrtfinale Lige prvaka.

Do kraja utakmice treba istaknuti drugi žuti karton Cana, nakon čega su Parižani u laganom ritmu priveli utakmicu kraju. (Dejan Ferinac)


Podijeli: Facebook Twiter