Analiza LP-a: Arsenal skoro uspio u nemogućoj misiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu navečer dobili smo i posljednja dva sudionika četvrtfinala Lige prvaka, Malagu i Bayern. Arsenal je pobijedio u Münchenu s 2:0, ali je Bayern prošao dalje. Malaga je preko Porta došla u četvrtfinale. Španjolski predstavnik uspio je poslije poraza u prvom meču kod kuće pobijediti 2:0, s ukupnim rezultatom od 2:1.

Iako su Bavarci imali veliku prednost iz prvog meča od 3:1, Arenal je uspio uplašiti navijače na Allianz areni. Nakon pogodaka Oliviera Girouda u prvom i Lorana Koscielnya u drugom poluvremenu, u zraku je visila neočekivana eliminacija njemačkog predstavnika. Međutim, nije se dogodila.

Arsenal "skupo prodao svoju kožu"

Engleski mediji nazvali su preokret u uzvratnoj utakmici osmine finala Lige prvaka između Bayerna i Arsenala nemogućom misijom za njihov klub. Razlog tome bio je visoki poraz u prvom meču "topnika" u Londonu od 1:3. Upravo kako su i predvidjeli, tako je i bilo. Uspio je Arsenal pobijediti s 2:0, ali je to bilo nedovoljno za prolaz dalje. Ispadanjem Arsenala, engleski nogomet je ostao bez predstavnika u elitnom europskom klupskom natjecanju.

Menadžer Arsenala Arsene Wenger priželjkivao je čudo, najavljivao ga, a svi oni koji su ga kritizirali već u trećoj minuti meča u Allianz areni mogli su se dobro zamisliti. Brzom akcijom, u kojoj je Theo Walcott poslao oštru loptu pred gol Manuela Neuera, Olivier Giroud je smjestio u mrežu za vodstvo Arsenala od 1:0. Umjesto da nastave u istom ritmu, tim iz Londona je stao i prepustio inicijativu Bayernu. Bavarci nisu psihički pali poslije pogotka u ranoj fazi utakmice, preuzeli su inicijativu na sredini terena i kontolu utakmice u svoje ruke.

Pokušao je Arjen Robben s distance ugroziti Lukasa Fabianskog, kasnije je i Thomas Müller imao šansu, ali je iz mrtvog kuta pogodio samo vanjski dio mreže.

"Topnici" su imali još jednu priliku u prvom poluvremenu, ali je slična akcija kao kod vodećeg pogotka na kraju loše završena i na odmor se otišlo s jednim golom prednosti Wengerovih pulena.

U drugom poluvremenu Jupp Heynckesovi izabranici su krenuli napadati. Već u prve dvije minute Robben i Toni Kros su opasno zaprijetili s distance poljskom čuvaru mreže na golu Engleza. U 67. minuti sjajni Nizozemac Robben je izašao pred Fabianskog, ali je ponovo Poljak maestralno intervenirao i onemogućio Bavarcima da dođu do izjednačenja.

Gervinho je u 78. minuti propustio sjajnu priliku. Razmijenio je dupli pas afrički nogometaš sa Santiem Cazorlom, došao do peterca, ali mu je nedostajalo snage da u padu svlada Nouera. Lopta je završila pored stative. Arsenal je došao do drugog gola u 85. minuti. Cazorla je izveo korner, a pored dvojice čuvara Koscielny je poslao loptu u mrežu Nouera.

Do kraja meča više nije bilo pogodaka i Bayern je na kraju osigurao plasman u četvrtfinale. "Topnici" su treću sezonu uzastopno završili sudjelovanje u Ligi prvaka u osmini finala. Prošle godine su također stali nadomak senzacije s Milanom (0:4, pa 3:0), a pretprošle ih je eliminirala Barcelona (2:1, 1:3).

BAYERN - ARSENAL 0:2 (0:1)
Strijelci: Giroud  3', Koscielny  85'.
Stadion: "Allianz arena"
Gledalaca: 67.000
Sudac: Paval Kravolec (Češka)
Žuti kartoni: Gibbs, Lam, Van Buyten, Martinez - Giroud, Cazorla, Rosicky, Koscielny, Mertesacker,

Bayern: Neuer, Dante, Van Buyten, Lahm, Javi Martínez, Robben, Müller, Alaba, Luiz Gustavo, Kroos, Mandžukić
Arsenal: Fabiański, Mertesacker, Koscielny, Jenkinson, Gibbs, Rosický, Arteta, Walcott, Ramsey, Santi Cazorla, Giroud

Malaga ostvarila san na svom debiju u Ligi prvaka

Porto je u Andaluziju, na uzvratnu utakmicu osmine finala Lige prvaka, stigao s golom prednosti, koju su nogometaši Malage uspjeli preokrenuti i napraviti povijesni uspjeh. Izabranici trenera Manuela Pellegrinija savladali su "zmajeve" s 2:0 i našli se u četvrtfinalu Lige prvaka u svom debitantskom nastupu u eliti. Prednost gostiju iz prvog meča istopio je Isco u prvom dijelu susreta, da bi Santa Cruz golom u 77. minuti donio Malagi mjesto među osam najboljih.

Malaga se tako našla u društvu s Real Madridom, Barcelonom, Bayernom, Juventusom, Galatom, Borussiom iz Dortmunda i Paris Saint-Germainom.

Već na startu Porto je mogao doći do gola prednosti i zakomplicirati život domaćinima. U osmoj minuti Varela se našao u sjajnoj prilici, ali je pucao preko gola. U nastavku su domaćini više prijetili "zmajevima", ali nisu bili dovoljno opasni. Činilo se da će prvi dio igre biti završen bez golova, ali su domaćini ipak našli put do gola Heltona.

Uvod je napravio Antunes, koji je pucao s oko 25 metara u 36. minuti, ali je golman Helton odlično reagirao. Potom je Malagi u 39. minuti poništen možda regularan pogodak. Toulalan je u kaznenom prostoru uposlio Baptistu, koji je u padu nenamjerno oborio vratara Heltona, pa gol Saviole ipak nije priznat. Ipak, Malaga je nagrađena za bolju igru tijekom prvih 45 minuta igre. Dvije minute prije isteka regularnog dijela prvog poluvremena Iturra je proigrao Isca, koji je s oko 20 metara zatresao mrežu gostujućeg tima.

Već na startu drugog dijela situacija se počela odvijati u korist debitanta u Ligi prvaka. Belgijanac Defour je tijekom prvog poluvremena dobio žuti karton, ali početkom drugog poluvremena morao se brže nego što je očekivao, u 49. minuti, vratiti se u svlačionicu zbog drugog žutog kartona.

Nogometaši Malage su odmah ubacili u višu brzinu u namjeri da što prije iskoriste igrača više i za početak dupliraju prednost. Prvo je Saviola imao sjajnu priliku, ali je njegov udarac s pet metara izblokiran, da bi potom Isco u dva navrata stavio na muke vratara "zmajeva". Pritisak tima s La Rosaleda se konačno isplatio u 77. minuti kada je Santa Cruz duplirao prednost španjolskog tima, nakon što ga je uposlio Isco, strijelac prvog pogotka. Bilo je malo vjerojatno da će gosti s igračem manje izdržati nalete nogometaša Malage. Nakon kornera Isca najviši u skoku bio je Santa Cruz, koji je samo četiri minute nakon što je ušao u igru postigao pogodak koji njegov tim vodi dalje. Pokušali su gosti u nastavku zatresti mrežu rivala, ali bezuspješno.

Malaga je samo prije pet sezona igrala u Segundi, a pošto su 2008. godine ušli u Primeru stigao je i prebogati šeik Abduel al Tani.

Andalužani su eliminirali dvostrukog pravaka Europe i izborili povijesni plasman u četvrtfinale Lige prvaka.
 
MALAGA - PORTO 2:0
Strijelci: Isko 53, Santa Cruz 77.
Stadion: La Rosaleda
Gledalaca:
Sudac: Nikola Ricoli
Žuti kartoni: Demichelis, Gamez - Otamendi, Sandro, Defur
Crveni karton: Defur

Malaga: Willy, Gamez, Weligton, Demichelis, Antunes, Joaquin, Toulalan, Iturra, Isco, Saviola, Baptista
Porto: Helton, Danilo, Mangala, Sandro, Otamendi, Gonzalez, Moutinho, Fernando, Defour, Martinez, Varela (Piše Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter