Analiza Lige prvaka: Silni Real i United!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugog dana petog kola Lige prvaka uživali smo u svih osam utakmica gdje je postignuto čak 36 pogodaka, što je u prosjeku više od četiri po susretu. Bayern je u prvom susretu drugog dana pokazao da mu ne smeta ni temperatura ispod nule, ni snijeg da ostvari povijesnu 10. pobjedu u najelitnijem klupskom natjecanju. Važne pobjede u 5. kolu upisali su PSG, United i Real sa kojima su definitivno osigurali plasman u osminu finala.

Grupa A : United eksplodirao u Leverkusenu , Šahtaru se otvorilo protiv Sociedada

Bayer Leverkusen - Manchester United 0:5
Manchester United je pokazao sav potencijal koji je naprosto "eksplodirao" i to ni manje ni više nego na teškom gostovanju kod Bayera iz Leverkusena, gdje je slavio sa nestvarnih 5:0.

Blistavu večer Uniteda najavio je Valencia koji je nakon odlične akcije čitavog veznog reda na centaršut Rooneya zatresao mrežu domaćih za 1:0. Samo osam minuta kasnije Manchester je udvostručio svoju prednost autogolom Spahića koji je glavom savladao svog vratara za već tada velikih 2:0.

U drugom poluvremenu kada su svi očekivali da Manchester "smanji gas" i lagano privede utakmicu kraju, "crveni vragovi" nisu bili tog mišljenja i do vrha su napunili mrežu vratara Lenoa.

Treći pogodak bio je djelo Johnnya Evansa u 66. minuti, nakon što je bio najprisebniji u gužvi pred golom Bayera. Nakon njegovog gola domaći su se potpuno raspali i na terenu je postojao samo Manchester United. Za potpuni potop "farmaceuta" pobrinuli su se Smoling i Nani za visokih Bayer - United 0:5.

Šahtar - Real Sociedad 4:0
Za samo jedan zgoditak Šahtar je bio manje uvjeljiv, ali je končano protiv Sociedada pokazao svu svoju moć. Pobjedom od 4:0 Ukrajinski prvak se probio na drugo mjesto sa osam bodova, jednim više od Bayera. Ali ni to im neće biti dovoljno za plasman u osminu finala ako u zadnjem kolu ne pobjede Manchester, u slučaju da Leverkusen bude bolji od Sociedada.

Brazilci su kreirali pobjedu Šahtara i postigli sva četiri pogotka u ovoj utakmici. Prvo je Luis Adriano u 37. minuti odlično ispratio akciju i na asistenciju Douglasa Coste pogodio za vodstvo tima iz Donjecka. U nastavku utakmicu je obilježio upravo asistent prvog gola.

Tim rezultatom otišlo se na odmor, ali tek što su se dvije ekipe vratile Alex Teixeira je u 48. minuti udvostručio prednost domaćih. Nakon njega na scenu stupa Douglas Costa koji s dva gola u 68. i 87. minuti postavlja konačnih Šahtar - Sociedad 4:0.

Grupa B: Real s igračem manje potopio Galatu, Juve sa pobjedom protiv Kopenhagena održao nadu za prolazak dalje

Real Madrid - Galatasaray 4:1
Real je od 26. minute ostao bez isključenog Sergija Ramosa koji je nesmotrenim prekršajem zaustavio Umuta Buluta i zasluženo zaradio direktni crveni karton, ali to nije omelo Madrižane da do vrha napune mrežu gostiju i otprate ih sa "Santiago Bernabeua" s četiri gola u mreži.

Najskuplje pojačanje "kraljevskog kluba" Garrett Bale je u 37. minuti doveo svoj tim u vodstvo perfektno izvedenim slobodnim udarcem sa nekih 30-ak metara, ali njegovo veliko slavlje poništio je Umut Bulut samo minutu poslije nakon što je rutinski poslao loptu ispod Ikera Casillasa.

Bez obzira na igrača manje Real je svih 90. minuta bio bolji rival i samo je bilo pitanje trenutka kada će doći do nove prednosti. To se dogodilo u 51. minuti nakon što Arbeloa iskoristio asistenciju Di Marije i doveo Real ponovo u vodstvo. U 63. minuti uloge su bile zamijenjene, Arbeloa je pronašao Di Mariju kojem nije bilo teško savladati vratara Iscana za  već tada nedostižnih 3:1.

Nažalost od gostujuće ekipe nismo ništa vidjeli u ovoj utakmici, pa zato i ne čudi što se Isco devet minuta prije kraja praktički prošetao kroz šesnaesterac turskog tima i postavio konačnih, Real - Galatasaray 4:1

Juventus - Kopenhagen 3:1
Kiks Galatasaraya u Madridu itekako je dobro došao Juventusu koji je pobjedom nad Kopenhagenom od 3:1 preuzeo drugo mjesto u grupi B.

"Stara dama" je u ovoj utakmici od početka postavila stvari na svoje mjesto i bilo je samo pitanje trenutka kada će danski prvak pokleknuti pod naletima Juventusa. To se i dogodilo u 29. minuti nakon što je Jacobsen nesmotreno igrao rukom u svom šesnaestercu, a Arturo Vidal iskoristio "poklon" i poslao loptu u lijevi kut vratara Wilanda za vodstvo domaćih od 1:0.

To kao da je zadovoljilo Juventine koji su nešto slabije ušli u drugo poluvrijeme i za to bili kažnjeni u 56. minuti susreta. Šok na "Delle Alpiju" priredio je Melberg nakon asistencije Jacobsena koji je izjednačio rezultat na 1:1.

Kako to obično biva u utakmici sa Juventusom, domaći su do novog gola došli s "bijele točke". Melberg samo četiri minute nakon postignutog gola ruši u svom šesnaestercu Llorentea, a Vidal je još jednom siguran za novo vodstvo "stare dame".

Nije dugo trebalo Juveu da iskoristi pad u igri gostiju i postigne svoj treći gol i završi priču oko pobjednika u ovoj utakmici. Strijelac u 63. minuti je ponovo Vidal koji se odlično snašao na centaršut Pogbe i upisao hat-trick. Na kraju Juventus - Kopenhagen 3:1.

Juventus je sa ovom pobjedom došao u odličnu situaciju prije puta u Istanbul, gdje mu sada treba samo bod za prolaz u osminu finala, dok je Real na sigurnom prvom mjestu. Priliku da se plasira u slijedeću fazu natjecanja imati će i Kopenhagen, koji uz pobjedu nad Realom mora čekati i rezultat utakmice Galatasaray - Juventus. 

Grupa C : Benfica u ljepotici kola ostala u igri, "Ibrakadabra" obara sve rekorde

Anderlecht - Benfica 2:3
Najzanimljivija i najdramatičnija utakmica petog kola viđena je  između Anderlechta i Benfice gdje su gosti bili na "rubu" ispadanja, ali su Sulejmani i Rodrigo spasili lisabonske "orlove" i vratili ih u borbu za plasman u osminu finala.

Benfica je slavila sa 3:2, ali rezultat je vrlo lako mogao prevagnuti i na drugu stranu i ne bi bilo nezasluženo. Domaći su u 18. minuti poveli preko Mbembe, da bi u 34. minuti Matić nakon prekida, udarcem glavom izjednačio rezultat.

U drugom poluvremenu Anderlecht je bio bolji protivnik, ali Benfica u 52. minuti prva dolazi do nove prednosti. Gaitan je nakon niza driblinga napravio pravu pomutnju u obrani domaćih, uputio udarac prema vratima gdje lopta na putu pogađa strijelca prvog gola za domaće i završava u mreži iza nemoćnog Protoa.

Anderlecht nastavlja sa dobrom igrom što mu se i isplatilo u 77. minuti, kada je preko Bruna još jednom izjednačio rezultat i uveo utakmicu u neizvjesnu završnicu. Belgijanci su imali veliku priliku u 87. minuti preko Mitrovića koji je za malo požurio, pa je njegov zgoditak opravdano poništen radi zaleđa. Kako to obično biva kazna je bila surova i došla je u najgorem mogućem trenutku. Erupciju oduševljenja na klupi gostiju donio je Rodrigo u 90. minuti na proigravanje Sulejmanija i pobjedu Benfice od 3:2.

Ovom pobjedom Benfica se poravnala na drugom mjestu sa Olympiacosom i sada obje ekipe imaju po 7 bodova, dok je Anderlecht ostao prikovan za dno ljestvice sa samo jednim osvojenim bodom.

PSG - Olympiacos 2:1
Grci su bili vrlo blizu boda na "Parku prinčeva" ali su kao i Anderlecht doživjeli poraz u posljednjim minutama utakmice, te je utakmica završila rezultatom 2:1 za PSG.

PSG je došao do prednosti preko "zlatnog" Zlatana Ibrahimovića koji je upisao 100. jubilarni nastup u Europi i svoj 39. pogodak. Ibrahimović je ovim pogotkom postao rekorder Parižana po broju postignutih golova u jednoj europskoj sezoni.

Nakon vodstva PSG-a, Olympiacos je zaigrao otvorenije i stvorio nekoliko odličnih prilika, ali je do izjednačenja morao pričekati do pred sam kraj utakmice. U 81. minuti korner sa lijeve strane izveo je Dominguez, a poslije velike gužve u petercu domaćih najsnalažljiviji je Manolas koji Olympiacosu donosi izjednačenje rezultata.

Kad su svi pomislili da će gosti odnijeti vrlo važan bod iz Pariza, tugu u redove prvaka Grčke donio je Cavani u 90. minuti. Rabiot je uposlio Urugvajca, a ovaj u maniri velikog strijelca savladao vratara Roberta za potvrdu prvog mjesta u skupini C.

Grupa D : City rutinski protiv Plzena, Bayer se upisao zlatnim slovima u povijest Lige prvaka

CSKA Moska - Bayern 1:3
Iako su Bavarci u Moskvu doputovali bez polovice prvog tima, to im nije smetalo da se upišu u povijest. Bayern München postao je prvi tim u Ligi prvaka koji je ostvario 10 pobjeda uzastopno! Na tom putu nisu ih uspjeli zaustaviti niti CSKA, niti ruska zima ni snijeg koji je padao tijekom cijele utakmice.

Iako su domaći bili opasniji na početku utakmice prvu "pukotinu" u obrani gostiju Bayern je surovo kaznio. Igrala se 17. minuta kada je Robben u svom stilu svladao nemoćnog Akinfeeva i doveo svoj tim u vodstvo.

Utakmica je i po vremenskim neprilikama bila puna dobrih poteza i na kraju golova. Nakon vodstva Bavaraca domaći tim je propustio tri odlične prilike nakon kojih je naravno uslijedila nova kazna.

Igrala se 56. minuta kada je Mario Goetze oduzeo jednu loptu, ušao u šesnaesterac i rutinski pogodio donji desni kut za 2:0. Iako je pitanje pobjednika praktički bilo riješeno CSKA je ipak uspio u 62. minuti prepoloviti zaostatak, nakon jedanaesterca koji je sigurno izveo Honda.

Samo tri minute kasnije viđen je jedanesterac na drugoj strani. Schennikov u svom kaznenom prostoru nepotrebno ruši Robbena, a Thomas Muller postavlja konačan rezultat, CSKA - Bayern 1:3.

Manchester City - Plzen 4:2
"Građani" su, čini se, rutinski svladali goste iz Češke koji su dva puta stizali rezultat, da bi na kraju pokleknuli i City je zasluženo slavio rezultatom 4:2.

Aguero je u 33. minuti nastavio uspješno izvođenje jedanaesteraca i donio svojoj ekipi vodstvo, da bi Horava pri kraju prvog poluvremena odličnim udarcem vratio stvari na početak.

Po povratku s pauze, Nasri vraća prednost "građanima", da bi samo četiri minute kasnije Tecl još jednom svladao Joea Harta. U 78. minuti Negredo postavlja stvari na svoje mjesto, da bi dileme oko pitanja pobjednika otklonio Edin Džeko u 89. minuti za konačnih, City - Plzen 4:2. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter