Analiza Lige prvaka: Senzacija na Celtic Parku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uzbuđenja i golova u četvrtom kolu Lige prvaka u grupama E, F, G i H, nije nedostajalo. Celtic je uspio baciti veliku Barcelonu na koljena i prirediti pravu malu senzaciju. Benfica je protiv Spartaka stigla do prvog slavlja (2:0).

Chelsea je na Stamford Bridgeu pobjedio Šahtar rezultatom 3:2 golom Mozesa u 94. minutu, tako da je Juventus i pored uvjerljive pobjede protiv Nordsjeallanda od 4:0 ostao na trećem mjestu. Bayern je deklasirao Lille sa visokih 6:1, dok je Valencia ubjedljivo vodila, pa dovela u pitanje pobjedu protiv Bate Borisova. Na kraju 4:2 za Španjolce.

Cluj nije uspio ostvariti pobjedu protiv Galate u Rumunjskoj (1:3), a meč u  Bragi, gdje je gostovao Manchester United, prekinut je zbog nestanka struje kod rezultata 1:0 za domaćina, a kada se svjetlo vratilo United je okrenuo na 2:1, a pobjedio sa 3:1. Braga je ima gol prednosti do 80. minuta!

Barca poražena na Celtic Parku

Prije dva tjedna Celticu je bod izmakao u posljednjoj minuti utakmice, ali na svom terenu “zeleno-bijeli” su uzvratili istom mjerom. Celtic-Barcelona 2:1. Odličnom taktičkom postavkom, strpljivom igrom i fanatičnom željom uspjeli su igrači Celtica srušiti jedan od najvećih timova današnjice.
 
Prvi gol su postigli iz svog najjačeg oružja, prekida. Nakon kornera najviši u skoku je bio Wanyama za vodstvo do 1:0. Ostatak utakmice Celtic se povukao i branio stečeno vodstvo.
 
Čitavu utakmicu briljirao je vratar Forester koje je bio nepremostiva prepreka za društvo iz Katalonije.
 
Svoju perfektnu utakmicu vratar Celtica okrunio je asistencijom Wattu u 83. minuti utakmice. Ispucao je dugu loptu na polovicu koja pripada gostima iz Katalonije, a Watt koristi grešku obrane i svoj prvi kontakt sa loptom pretvara u pogodak za vodstvo od 2:0 i ludnicu u Glasgowu.
 
Do kraja utakmice Barcelona je uspjela samo smanjiti rezultat, golom Mesija u sudačkoj nadoknadi. Nakon zadnjeg sudijskog zvižduka veliko slavlje igrača i navijača Celtica moglo je početi. Sigurno jedna od najvećih pobjeda u novijoj povijesti slavnog kluba iz Glasgowa.
 
Moses “minutu do dvanaest”
 
Slobodno možemo reći da je golman gostiju Pjatov poklonio pobjedu ekipi iz Londona. U 6. minuti nakon svog lošeg ispucavanja uspio je napucati Fernanda Torresa od kojeg se lopta odbija u nebranjenu mrežu za vodstvo Chelsea od 1:0.
 
Izjednačio je Willian samo tri minuta kasnije, nakon odlične povratne lopte Fernandinha.
 
Mreže su u mirovale do 40. minuta kada Pjatov još jednom katastrofalno griješi i poklanja još jednom vodstvo ekipi iz Londona. Njegovo loše ispucavanje glavom kažnjava Oscar, koji udarcem sa 40 metara pogađa prazan gol.
 
U 47. minuti utakmice vidjeli smo preslikanu akciju kao kod prvog gola Šahtara. Samo ovaj put asistent je bio odlični Darijo Srna čiju povratnu loptu Willian pretvara u novo izjednačenje. Ovo su ujedno bili i prvi golovi Williana u ovoj sezoni Lige prvaka.

Pobjednički gol za Chelsea postigao je Moses u doslovno posljednjim trenucima susreta. Učinio je to glavom nakon ubacivanja iz kornera Juana Mate.

Darijo Srna odigrao je odličnu utakmicu u kojoj je bio i asistent kod drugog gola svog tima, dok je Eduardo Da Silva čitav meč proveo na klupi za rezervne igrače.

Bayern se šalio s Lillom
 
Meč u Munchenu bio je riješen već na polovici prvog dijela igre, kada su Bavarci postigli tri gola, a u narednih desetak minuta još dva.

U "petoj brzini" je lider Bundeslige stigao do zasluženog vodstva. Mario Mandžukić nije bio u postavi njemačke ekipe zbog prehlade, ali se to nije ni najmanje osjetilo. Rešetanje mreže Landreau počelo je već u petom minutu kada je seriju otvorio Scheweinsteiger prelijepim golom iz slobodnog udarca.
 
Brzo mu se priključio Pizzaro, koji je do kraja poluvremena postigao još dva gola. Uz gol Robbena Bayern je otišao na odmor sa nedostižnih 5:0.
 
Salomon Kalou uspio je postići počasni, ujedno i najljepši gol na utakmici u 57. minuti, međutim priliku da se upiše u strijelce iskoristio je i Toni Kroos u 66. minutu utakmice za konačni rezultat od 6:1. Bavarci su “oduzeli gas” u nastavku meča i mirno priveli utakmicu kraju.

Valencia je na svom terenu pobjedila Bate Borisov rezultatom 4:2. Bjelorusi su "pali" sredinom prvog poluvremena, kada je domaćin za tri minuta stekao dva gola prednosti. Strijelci su bili Jonas i Soldado iz jedanesterca.

Na početku drugih 45 minuta preko Feghoulija domaći su postigli i treći gol, tako da se već pretpostavljalo na koju će stranu sva tri boda. Ali, na kraju "slijepi miševi" su se morali dobro pomučiti da bi pobijedili u ovoj utakmici.
 
Bate je vrlo brzo smanjio preko Bresa, a zatim je Mozolevski postigao još jedan pogodak i opasno pripretjio Španjolcima. Bjelorusi nisu imali snage za još jedan udarac za izjednačenje rezlutata i kada su se potpuno otvorili Alžirac Feghouli je to kaznio svojim drugim golom na utakmici za konačnih 4:2.
 
Bayern je sa očekivana tri boda i dalje glavni konkurent za jedno od prva dva mjesta. Lille ove sezone predstavlja "topovsku hranu" za sve rivale i nije uspio da upiše niti jedan bod u prethodna četiri kola, kao ni naš prvak sa kojim se “bori” za epitet najgore ekipe ovogodišnje Lige prvaka.

Bate je "pao" na treće mjesto, dok je Valencia druga.

Nestanak struje spasio United

Manchester United bio je na ivici poraza, a onda... Onda je nestalo struje.

U trenutku kada su se reflektori ugasili Braga je na svom terenu vodila rezultatom 1:0. Tu prednost domaćinima donio je Alan iz jedanesterca u 49. minuti. Taj rezultat bio je aktivan do 80. minuta, kada kreće tornado sa Old Traforda.

Prvo je Robin Van Persi izjednačio rezultat da bi samo četiri minuta kasnije Ronney bio siguran sa “bijele točke”, a Hernandez je u 91. minutu stavio točku na gostovanje “crvenih đavola” u Portugalu.

Cluj je mogao da završi pola posla oko plasmana u osminu finala Lige prvaka samo da je na svom terenu pobjedio ekipu Galatasaraya.
 
Očekivala se pobjeda Rumunja protiv ekipe iz Turske, ali je na kraju Galatasaray bio ubjedljiv i pobjedio rezultatom 3:1.

Sada se mnogo toga iskompliciralo u ovoj skupini jer Galatasaray i Cluj imaju po četiri boda, dok je Manchester sa maksimalnim učinkom završio posao.
 
Svoju šansu čeka i Braga koja je na posljednjem mjestu sa tri boda. (Dejan FERINAC/ foto REUTERS)
 
REZULTATI 4. KOLA:

GRUPA E
Chelsea - Šahtar Donjeck 3-2 (Torres 6, Oscar 40, Moses 90+4 / Willian 9, 47)
Juventus - Nordsjaelland 4-0 (Marchisio 6, Vidal 23, Giovinco 37, Quagliarella 75)
Redoslijed: 1. Chelsea 7, 2. Šahtar 7, 3. Juventus 6, 4. Nordsjaelland 1.

GRUPA F
Bayern - Lille 6-1 (Schweinsteiger 5, Pizarro 18, 28, 33, Robben 23, Kroos 66 / Kalou 58)
Valencia - BATE Borisov 4-2 (Jonas 26, Soldado 29-11m, Feghouli 51, 86 / Bressan 53, Mozolevski 83)
Redoslijed: 1. Bayern 9, 2. Valencia 9, 3. BATE 6, 4. Lille 0.

GRUPA G
Celtic - Barcelona 2-1 (Wanyama 21, Watt 83 / Messi 90+1)
Benfica - Spartak  Moskva 2-0 (Cardozo 55, 69)
Redoslijed: 1. Barcelona 9, 2. Celtic 7, 3. Benfica 4, 4. Spartak 3.

GRUPA H
Braga - Manchester United 1-3 (Alan 49-11m / Van Persie 81, Rooney 84-11m, Hernandez 90+2)
Cluj - Galatasaray 1-3 (Sougou 53 / Burak Yilmaz 18, 61, 74)
Redoslijed: 1. Manchester United 12, 2. Galatasaray 4, 3. Cluj 4, 4. Braga 3.


Podijeli: Facebook Twiter