Analiza Lige prvaka: Messi srušio Milan

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U još jednom derbiju četvrtog kola Lige prvaka Barcelona je savladala Milan 3:1, uz dva gola Lionela Messija. Arsenal je u Dortmundu savladao Borussiju rezultatom 1:0, dok je najzanimljivije bilo u utakmici Napoli - Olympique koja je završena pobjedom domaćina (3:2).

Grupa H: Messi i suci pogurali Barcu do osmine finala, Ajax lako protiv Celtica

Barcelona - Milan 3:1

U derbiju kola grupe H Barcelona je na Camp Nou savladala Milan i ovom pobjedom praktički osigurala plasman u osminu finala. Gosti su uspjeli odolijevati napadima Katalonaca sve do 30. minute, kada je Neymar nakon duela s Abateom povučen za ruku, a srpski sudac Milorad Mažić opravdano pokazao na bijelu točku. Messi je bio neumoljiv s jedanaest metara i Barca vrlo lako dolazi do zaslužene prednosti.

Nije dugo trebalo da Barcelona poveća vodstvo i iskoristi smušenost igrača Milana. Slobodni udarac s lijeve strane odlično prati Busquets i povećava vodstvo na 2:0. U ovoj situaciji ostaje upitno da li se vezni igrač Katalonaca nalazio u zaleđu. I kada su svi pomislili da je samo pitanje koliko golova će završiti u mreži Milana, Kaka na samom isteku prvog poluvremena prolazi po lijevom boku, ubacuje loptu po zemlji koju Pique skreće pored Valdesa u mrežu za nadu Milaneza (2:1).

Milan je nakon pogotka Kake u drugo poluvrijeme ušao s nadom u moguće iznenađenje, ali je Barcelona svojom igrom polako gasila svaku nadu Milaneza u mogući preokret. Malonogometnu akciju za treći pogodak Katalonaca započeo je i završio Messi. Napadač Barcelone odigrao je dupli pas s Fabregasom i u punom trku utrčao ispred braniča Milana tako da je vrataru Milana samo ostalo samo da isprati loptu pogledom, za očekivanih Barcelona - Milan 3:1.

Ajax - Celtic 1:0

Ajax nije uspio okruniti bolju igru na Celtic Parku i vratio se u Nizozemsku s porazom, dok je prvak Škotske pokazao da je isključivo domaćinska ekipa koja uz pomoć tribina i veliku dozu sreće dolazi do pobjeda. Pobijedio je Celtic na svom terenu Ajax, mučio čitavu utakmicu Barcelonu, dok u Amsterdamu nisu pokazali ništa.

Ajax je čitavu utakmicu kontrolirao igru, ali je uspio pobijediti samo s minimalnim rezultatom. Strijelac je bio Schöne u 51. minuti za konačnih Ajax - Celtic 1:0.

Grupa E: Vratar Helton spasio Porto, Atletico se "igrao" s Austrijom

Zenit - Porto 1:1

Zenit je u prvom susretu s Portom u gostima odnio pobjedu, pa se u Sankt Petersburgu očekivao isti rezultat. Međutim tako nije mislio i najbolji pojedinac susreta, vratar Porta Helton koji je uspio obraniti jedanaesterac bivšem suigraču.

Gosti su odlično ušli u utakmicu s namjerom da se revanširaju za poraz u prvom međusobnom susretu i došli prvi do prednosti preko Gonzáleza. Ali radost gostiju nije dugo trajala jer je Hulk izjednačio samo pet minuta poslije kada je iskoristio odličnu asistenciju Shirokova i donio izjednačenje protiv svog bivšeg kluba.

Drugo poluvrijeme počelo je jedanaestercem za Zenit koji nije iskoristio upravo Hulk koji je na taj način u istoj utakmici uspio rastužiti i razveseliti navijače obje ekipe. Helton je odlično pročitao udarac Hulka u donji desni kut i promovirao se u junaka utakmice. Do kraja utakmice sve pokušaje Zenita odlični vratar Porta je s lakoćom zaustavio i bio najzaslužniji za osvojeni bod u gostima.

Atletico Madrid - Austria Beč 4:0

Nakon uvjerljive pobjede u Beču Atletico se još jednom poigrao s nedoraslim protivnikom i ostvario uvjerljivu pobjedu.

Sigurnu pobjedu najavio je Miranda u 11. minuti, da bi Garcia poduplao vodstvo u 25. minuti. Točku na "i" u prvom poluvremenu stavio je Filipe i riješio pitanje pobjednika već u prvih 45 minuta.

Utakmica nije mogla proći bez pogotka Coste, koji je poslije promašenog jedanaesterca ipak uspio savladati vratara gostiju i postaviti konačan rezultat utakmice, Atletico - Austria 4:0.

Grupa E: Chelsea siguran protiv Schalkea, Basel uspio iščupati bod protiv Steaue

Chelsea - Schalke 3:0

Chelsea je na Stamford Bridgeu lako savladala goste iz Njemačke, koje je u siguran poraz poveo vratar Timo Hildebrand.

Londonski "plavci" su poveli rijetko viđenim golom koji je došao nakon nevjerojatne pogreške vratara Hildebranda koji je u 31. minuti umjesto da ispuca loptu gdje želi, oklijevao i pogodio Samuela Eto'oa koji koristi grešku vratara gostiju i dovodi Chelsea u vodstvo.

Eto'o je u 54. minuti povećao prednost Chelseaja, da bi Demba Ba poslije odlične asistencije Franka Lamparda postavio konačan rezultat, Chelsea - Schalke 3:0.

Basel - Steaua 1:1  

Nogometaši prvaka Rumunjske odlično su otvorili utakmicu i već u 17. minuti došli do vodstva. Szukalo je sjajnom dugom loptom pronašao Piovoccarija koji izlazi sam pred vratara domaćih i lako donosi vodstvo timu iz Bukurešta.

Čitavu utakmicu Basel se mučio da dođe do izjednačenja, dok su gosti iz Rumunjske odolijevali svim napadima, sve do 92. minute kada su već počeli slaviti veliku pobjedu. Ipak, Sio koristi dodavanje Stockera i pogađa lijevi donji kut protivničkog gola za Basel - Steaua 1:1.

Grupa F: Napoli u golijadi bolji od Marseillea, Arsenal srušio Dortmund na Westfalenu

Napoli - Olympique Marseille 3:2

U najefikasnijem susretu drugog dana četvrtog kola Napoli je na San Paolu uspio pobijediti Marseille 3:2.

Francuzi su prvi došli do prednosti u 10. minuti poslije centaršuta nakon kojeg je Ayew glavom savladao Reinu za vodstvo gostiju.

U 22. minuti Napolitanci poravnavaju rezultat preko Inlera koji sjajnim volej udarcem s ruba kaznenog prostora trese mrežu iza leđa Mandande. Odmah nakon gola domaći dolaze do potpunog preokreta nakon gola Gonzala Higuaina koji odlično koristi proigravanje Pandeva.

Napoli je nastavio s odličnom igrom i pritiskom na zadnju liniju Marseilla, koji poslije kontranapada ipak uspijeva doći do izjednačenja i odvesti utakmicu u neizvjesnost. Ali to nije pokolebalo Napolitance koji nastavljaju u visokom tempu i preko Higuaina dolaze do pobjedničkog gola u 75. minuti utakmice.

Borussia Dortmund - Arsenal 0:1

Gosti iz Londona su skoro čitavu utakmicu bili u podređenom položaju, ali su strpljivom i pametnom igrom uspjeli ostvariti veliku pobjedu i odnijeti sva tri boda s teškog gostovanja u Dortmundu.

Nogometaši Borussije su čitavo vrijeme napadali i propustili nekoliko izglednih prilika, nakon kojih je, kako to po običaju u nogometu biva, stigla kazna. Iz prvog udarca u okvir vrata Arsenal je došao do vodstva. Prvi i jedini gol na utakmici pao je u 62. minuti nakon centaršuta s desne strane, gdje se odlično snalazi Aaron Ramsey i glavom donosi veliku pobjedu topnicima. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter