Analiza Lige prvaka: Kakva tuga Malage…

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Galatasaray je pobijedio Real Madrid u Istanbulu, ali s nedovoljnih 3:2. Borussia je s dva gola u sudačkoj nadoknadi na koncu slavila s jednakim rezultatom i rastužila Malagu.

Svi klubovi koji su u utorak navečer odlučivali o prvim polufinalistima najelitnijeg europskog klupskog natjecanja zaslužili su da se nađu među četiri najbolja kluba u Europi. Ali, u polufinalu je bilo mjesta samo za dva tima. To su Real Madrid i Borussia iz Dortmunda.

Malo je onih koji nisu pogodili da će se upravo prvaci Njemačke i Španjolske naći u polufinalu, ali nitko nije mogao predvidjeti kroz kakvu će dramu proći bivši prvaci Starog kontinenta da bi ostali u borbi za "uhati" pehar.

Kroz veliku, može se reći, filmsku dram. Za Malagu, horor. Madrižani su poraženi u Istanbulu od Galatasaraya s 2:3, dok su "milijunaši" u spektakularnoj završnici uspjeli postići dva gola u sudačkoj nadoknadi i elimenirati Malagu. Rezultat u Dortmundu je bio isti kao i u Turskoj - 3:2 za domaćine.

Real uspio preživjeti Istanbul

Na Bosporu je sve izgledalo riješeno. Real je rano poveo, već u 8. minuti, preko Ronalda i nakon 3:0 iz Madrida izgledalo je da je priča završena. Mrtvilo iz prvog poluvremena pretvorilo se u Galatino ludilo u drugom dijelu. Emmanuel Eboue, Wesley Sneijder i Didier Drogba su s tri vezana gola u 14 minuta (58., 70. i 72.) vratili Turke u život. Do kraja je ostalo još 20 minuta, a žuto-crnima su nedostajala "samo" dva gola.

Kapetan Obale Bjelokosti postigao je još jedan pogodak, ali iz zaleđa pa je poništen. Poslije toga Galata više nije imala snage da nokautira velikog protivnika. Ronaldo se uspio još jednom upisati u strijelce i staviti točku na ovu vrlo zanimljivu utakmicu -  u 93. minuti postigao je svoj 11. gol ove sezone u Ligi prvaka. Real je utakmicu završio s igračem manje jer je u samom finišu isključen Arbeloa.

Okršaj je obilježio prekrasan gol Didiera Drogbe petom, sigurno jedan od najljepših u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Luka Modrić odradio je svih 90 minuta, ali nije se uspio istaknuti nekim potezom i većinu utakmice je bio neprimjetan.

GALATASARAY - REAL MADRID 3:2 (Eboue 57, Sneijder 71, Drogba 72 / Ronaldo 8, 93; prva utakmica 0:3)

GALATASARAY: Muslera, Gökhan Zan, Semih Kaya, Eboué, Hamit Altintop, Selçuk Inan, Felipe Melo, Riera, Sneijder, Drogba, Umut Bulut

REAL MADRID: López, Varane, Pepe, Coentrao, Khedira, Özil, Essien, Modrić, Di María, Ronaldo, Higuaín

Dortmund: Utakmica za infarkt

Završnica u Dortmundu može se usporediti samo s onom iz finala Lige prvaka 1999. godine, kada je Manchester United golovima u sudačkoj nadoknadi uspio pobijediti Bayern i osvojiti pehar. No, uz razliku da se po tko zna koji put može citirati jedna od najcitiranijih uzrečica: "Nogomet je jednostavna igra u kojoj 22 čovjeka trče i natjeravaju loptu i u kojoj uvijek na kraju pobjeđuju Nijemci".

Malaga, predstavljena kao autsajder u četvrtfinalu, bila je na korak od velike senzacije. Imala je sve u 90. minuti, a na kraju je ostala bez ičega. Na najbolniji mogući način ispala je ekipa iz Španjolske.

Za samo dvije minute Borussia je uspjela prirediti pravu ludnicu, sreću svojim navijačima i najstrašniji horor film igračima i navijačima Malage. Reus je u 91. minuti iskoristio kiks obrane Malage, a u posljednjim trenucima utakmice Felipe Santana je doslovno ugurao loptu u mrežu, nakon gužve koju je teško opisati. I, što će biti neutješiva činjenica Malagi, iz čistog zaleđa.

Doduše, i Malaga je uz pomoć sudaca stigla do prednosti od 2:1. Eliseu, koji samo što je ušao u igru, bio je u očiglednom zaleđu kada je primio loptu i smjestio je u nebranjenu mrežu. U 82. minuti Španjolci su bili na korak do povijesnog uspjeha. Do senzacije!

Nažalost, nisu uspjeli. Malaga je prošla... pardon, Borussia je prošla u polufinale Lige prvaka nakon preokreta za infarkt, s dva pogotka u nadoknadi vremena, za pobjedu rezultatom 3:2 (1:1). Kakav šok, kakva tuga za goste iz Andaluzije koji su na svojoj koži u najgorem mogućem smislu osjetili svu surovost nogometa i posljedicu opuštanja pred upornim Nijemcima!

Sve što su gosti iz Picassovog grada "sagradili" u 90. minuta velike borbe i nadmudrivanja s Borussiom, srušilo se kao kula od karata za doslovno minutu i pol u sudačkoj nadoknadi vremena!

BORUSSIA (D) - MALAGA 3:2 (Lewandowski 40, Reus 90, Santana 93 / Joaquin 25, Eliseu 82; prva utakmica 0:0)

BORUSSIA (D): Weidenfeller, Subotić, Piszczek, Santana, Schmelzer, Bender, Gündogan, Götze, Reus, Błaszczykowski, Lewandowski

MALAGA: Willy, Gámez, Demichelis, Sánchez, Antunes, Camacho, Joaquín, Toulalan, Duda, Isco, Baptista

U srijedu će biti poznati i preostali polufinalisti. Barcelona na Camp Nouu brani 2:2 protiv PSG-a, dok će Juventus pokušati u Torinu nadoknaditi 0:2 protiv Bayerna. Nadajmo se da ćemo uživati kao i u ovim utakmicama. (piše D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter