Analiza Lige prvaka: Glamurozni Mandžukić

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

PSG u 180 minuta nije izgubio od Barcelone, ali ne ide u polufinale. Bayern je u Torinu pokazao klasu.

Španjolci protiv Nijemaca! Hoćemo li u polufinalu Lige prvaka gledati novi španjolski "El Clasico", odnosno duel Real Madrida i Barcelone, i dvoboj dvije najbolje njemačke ekipe - Bayerna i Borussie iz Dortmunda?

Odgovor na to pitanje dati će nam izvlačenje u petak, ali kakvi god budu parovi, čekaju nas još četiri odlične utakmice.

Barca ne može bez Messija
Barcelona nije isto sa i bez Lionela Messija. Najbolji dokaz za to bio je uzvratna utakmica četvrtfinala Lige prvaka između Katalonaca i PSG-a. Neriješen ishod 1:1 na kraju je po ukusu navijača Barcelone, koja je prošla u polufinale Lige prvaka zahvaljujući većem broju postignutih golova u gostima - prvi meč u Parizu 2:2.

Paris Saint-Germain sa Zlatnom Ibrahimovićem bio je tvrd orah za Barcelonu. Ne i nesalomljiv. Poslije pariških 2:2, PSG je došao na "Nou Kamp" igrati nogomet. Drugog izbora, doduše, nije ni imao. Odigrali su igrači PSG-a predvođeni Zlatanom Ibrahimovićem odličnu utakmicu i bili bolji tim, sve do ulaska Lionela Messija u igru.

Vodio je PSG od 50. minute, nakon što je Ibrahimović sjajnom loptom pronašao Javiera Pastorea, koji je pobjegao Daniju Alvesu i lako matirao Victora Valdesa. Svi navijači Barcelone pogledali su u tom trenutku prema klupi za rezervne igrače da vide je li Lionel Messi ustao. Kada su vidjeli da je Tito Vilanova poslao Argentinca na zagrijavanje, stadion je eksplodirao od pljeska.

Ušao je u Messi u igru u 62. minuti, a desetak minuta nakon toga, započeo je akciju koja je vodila izjednačenju. Između dvojice igrača PSG-a dodao je loptu do Davida Ville koji je u šesnaestercu bio okružen dvojicom čuvara, pa se odlučio odgoditi do Pedra koji je "rasparao" mrežu Sirigua. Neobranjiv udarac je uputio Pedro za izjednačenje Barcelone!

Do kraja je ostalo 1:1. PSG je želio postići još jedan zgoditak, ali prave šanse nije bilo. Barcelona je bila daleko od svog najboljeg izdanja, ali i kao takva je uspjela ostvariti ono što želi. Jasno je i da Barcelona bez Messija nije isti tim.

Bez obzira na znanje Xavija, Inieste i ostalih ipak je Messi jedini koji može donijeti neophodnu prednost za uspjeh. Zanimljivo je da je Barcelona u ovoj utakmici uputila samo dva udarca na gol PSG-a što je njen najlošiji učinak u posljednjih 10 sezona u Ligi prvaka u mečevima na Nou Campu.

Na kraju slavlje preko 90 tisuća domaćih navijača i ulazak u povijest. Barceloni je ovo šesti plasman za redom u polufinale Lige prvaka. To može samo Barca.

Barcelona - PSG 1:1

Stadion: Kamp Nou. Gledatelja: 90.000. Sudac: Bjom Kuipers (Nizozemska).Strijelci: Pedro ('71) Pastore ('50). Žuti kartoni: Adriano - Lavezzi, Silva.

BARCELONA: Valdes; Dani Alves, Pique,Adriano (Bartra, '62), Jordi Alba; Xavi, Busquets, Iniesta; Pedro, Fabregas (Messi, '62), Villa (Song, '84)

PSG: Sirigu; Jallet (Van der Wiele, '88), Alex, Silva, Maxwell; Lucas, Motta, Verratti (Beckham '83), Pastore; Ibrahimović, Lavezzi (Gameiro, '81)

Strašni Bayern
Njemačka liga je pokorena, a Bavarci su nastavili preko Torina pohod prema Londonu i tituli europskog prvaka! Bayern je pobijedio Juventus i u uzvratnoj utakmici četvrtfinala elitnog natjecanja identičnim rezultatom 2:0, i tako s ukupnih 4:0 otišao među najbolja četiri na Starom kontinentu.

Zahvaljujući strijelcima Mariju Mandžukiću i njegovoj zamjeni Klaudiju Pizarru, Bundesliga će ove sezone imati dva kluba u polufinalu jer je dan ranije isti uspjeh ostvarila i Borussia iz Dortmunda, potvrdivši kvalitetu njemačkog nogometa ove sezone.

Bayern je u obje utakmice pokazao da je igrom daleko dominantnija ekipa od Juventusa u ovom trenutku. Zatvorio je Bayern sve prilaze svom golu, pa je Juventus, koji je u talijanskoj ligi gotovo neprikosnoven, izgledao prilično nemoćno.

Kako je vrijeme odmicalo Bayern je preuzeo stvar u svoje ruke i počeo napadati u valovima. Vodeći gol najavio je Robben u 57. minuti kada je sjajno pucao s ruba 16-erca, ali je lopta pogodila vratnicu.

Nije prošlo dugo, a Bayern je poveo. U 64. minuti Bastian Schweinsteiger je izveo prekid iskosa s desne strane, Gianluigi Buffon je odbio loptu nakon pokušaja Martineza, ali se ona odbila na glavu Marija Mandžukića koji ju je s par metara lagano ubacio u mrežu. Bio je to drugi pogodak Mandžukića u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Nažalost zbog žutog kartona koji je zaradio u 7. minuti utakmice Mandžukić će morati propustiti prvu polufinalnu utakmicu.

Točku na "i" stavio je  Pizarro u prvoj minuti sudske nadoknade. Pizarro, koji je desetak minuta prije zamijenio Mandžukića, primio je loptu iskosa sa sedam, osam metara i lagano matirao Buffona.

Na kraju, pjesma njemačkih navijača orila se sjevernim dijelom Italije, Bayern je apsolutno zasluženo u polufinalu. S obzirom na formu u kojoj se nalazi momčad Juppa Heynckesa ističe najozbiljniju kandidaturu da krajem svibnja visoko podigne trofej koji im je izmakao prošle godine na domaćem terenu.

Nema sumnje da nitko neće željeti Bayern u polufinalu, ali netko od predstavnika preostala tri kluba će u petak na ždrijebu morati kiselo se smijati kada bude vidio ime Bayerna za suparnika.

S druge strane, povratnička sezona Juventusa u Ligi prvaka ipak se može opisati uspješnom. Europa ponovno najozbiljnije računa i plaši se velike "Stare dame", ekipe koja će u sezonama pred nama sigurno biti jedan od glavnih protagonista u pohodu na "uhati trofej".

 

Juventus - Bayern 0:2

Stadion Juventus arena. Gledatelja: 41.000. Sudac: Carlos Velasco (Španjolska). Strijelci: Mandžukić ('63), Pizzaro ('90). Žuti kartoni: Bonući (Juventus), Mandžukić (Bayern München)

JUVENTUS: Gianluigi Buffon, Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini, Leonardo Bonucci, Simone Padoin (Isla 0,69), Andrea Pirlo, Paul Pogba, Claudio Marchisio (Giaccherini 0,79), Kwadwo Asamoah, Mirko Vučinić, Fabio Quagliarella (Matri 0,66).

BAYERN: Manuel Neuer, Philipp Lahm, Daniel Van Buyten (Boateng 35), Dante, David Alaba, Bastian Schweinsteiger, Javi Martinez, Arjen Robben, Thomas Mueller, Franck Ribery (Luiz Gustavo 80), Mario Mandžukić (Pizarro 83) .

Ždrijeb za polufinale održat će se u petak u Nyonu. (D. FERINAC; foto Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter