Analiza Lige prvaka: Chelsea pred ispadanjem!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pretposljednje kolo Lige prvaka počelo je pobjedama Barcelone i Lillea. Najbolju utakmicu gledali smo u Torinu, United je odigrao sramotno, a Valencia i Bayern podijelili su bodove za prolazak u osminu finala Lige prvaka.

Igrači iz Katalonije osigurali su prolaz u osminu finala Lige pravka, a priključili su im se, nakon podjele bodova, Bayern i Valencia koji su poslije poraza BATE Borisova odigrali 1:1. Prijateljski rezultat koji je bio dovoljan i jednima i drugima da osiguraju prolaz u sljedeće kolo.

Najbolju i najzanimljiviju utakmicu gledali smo u Torinu. Duel Juventusa i Chelsea obilježila je otvorena igra, šanse i tri gola "stare dame", koja za razliku od ekipe iz Londona, sudbinu čvrsto drži u svojim rukama.

Šahtar je gubio u Danskoj dva puta, ali je na kraju osigurao uvjerljivu pobjedu od 5:2 protiv Nordsjeallanda.

Aktualni prvak Europe ništa se ne pita u zadnjem kolu, u kojem će na svom Stamford Bridgeu ugostiti Skandinavce i čekati pobjedu Šahtara u Donjecku.

Manchester United se poigrao sa svojim ugledom kada je stigao u Istanbul bez pola tima i izgubio od Galatasaraya, rezultatom 1:0. United je prošlo kolo završio posao oko prolaska u osmonu finala, dok će se za drugu poziciju boriti Cluj i Galatasaray koji imaju po sedam bodova. Braga je ispala iz igre i za Ligu Europe.

Benfica je pobjedom od 2:1 protiv Celtica uhvatila posljednji vlak u borbi za sljedeći krug.

Šahtar siguran, Juventusu dovoljan bod, Chelsea se nada

"Stara dama" uspjela je u svojoj namjeri da pred prepunim tribinama sruši prvaka Europe, ali još uvijek nedovoljno da osigura prolaz u osminu finala.

Ukratko – u Grupi E sve ovisi o Šahtaru.

Ako tim Mircea Lucescua pobijedi Juventus, ići će dalje Chelsea, kojoj će za prolaz biti neophodna pobjeda nad Nordsjeallandom. Svaki drugačiji ishod znači opraštanje prvaka Europe od ovogodišnje Lige prvaka.

Takav scenarij ispisao je derbi petog kola na Juventus Areni. Prvak Italije "razbio" je momčad Roberta Di Mattea i zasluženo pobijedio.

Odluka o pobjedniku donijeta je već u prvom poluvremenu kada je rastrčani i konkretni Juventus stigao do vodstva. Dugo je Petr Čech čuvao svoju mrežu netaknutom, ali je bio nemoćan u 38. minuti kada je lopta poslije šuta Andree Pirla i dodira Quagliarella završila iza njegovih leđa.

Gotovo na identičan način Juventus je postigao i svoj drugi gol. Vučinić je u pravom trenutku dodao loptu do Asamoe koji se ubacio po lijevoj strani i odigrao povratnu loptu za Vidala. Loptu koja je bila na putu prema mreži skreće Ramires i prosljeđuje između nogu svog vratara za vodstvo Juventusa od 2:0.

Pokušao je Roberto Di Matteo u finišu probuditi svoj tim uvođenjem Fernanda Torresa, ali uspavani Španjolac nije bio ni blizu postizanja gola. No, zato je izvrsnu predstavu Juventusa u posljednjim minutama okrunio Giovinco, koji je lako savladao istrčalog Čecha i poslao loptu u praznu mrežu.

Chelsea je nadomak ulaska u povijest kao prvi prvak Europe koji u odbrani titule nije uspio proći grupnu fazu. Klub iz Londona drugi put je izgubio sa tri i više gola razlike. Prethodno ga je ponizila Barcelona 2000. godine (5:1).

Šahtar je u drugoj utakmici u ovoj grupi uvjerljivo pobijedio Nordsjealland i osigurao prolazak u osminu finala.

Momčad iz Donjecka još jednom je pokazala zašto je zasluženo osigurala prolazak dalje, ali i da ne poštuje fair-play.

Poslije vodstva domaćih Adriano je uzeo loptu, nakon sudačkog podbacivanja, i kada su svi očekivali da će je vratiti domaćinu, zaobišao je golmana Hansena i izjednačio. Adriano je svojim potezom "ubio" fair-play.

Ovaj pogodak razljutio je domaće igrače i publiku, ali nije se dugo čekalo da domaći ponovo povedu. Kasper Lorencen je uspio postići i drugi pogodak za Dance, nakon čega su igrači Šahtara shvatili da je "vrag odnio šalu" i do kraja odigrali punom snagom.

U odličnoj igri, nakon vodstva domaćina, pogađali su Willian (44' i 50') i Adriano (53' i 81')

Darijo Srna odigrao je standardno dobro svih 90 minuta, dok je Eduardo u igru ušao u 82. minuti i ostao bez konkretnijeg učinka.

Barca lagano, Benfica se vratila u igru

Spartak u Moskvi nije uspio ponoviti igru iz prve utakmice na Camp Nouu, kada je bio na pragu iznenađenja. Vodio je tada Spartak do 72. minute 2:1, kada je Lionel Messi izjednačio, a osam minuta kasnije donio i pobjedu svojoj momčadi.

U Moskvi je izostala napetost i u većini utakmice smo gledali igru "mačke i miša".

Barcelonu je dočekao pun stadion, izvrsna koreografija u režiji domaćih navijača, ali ni to nije bilo dovoljno za ozbiljni otpor gostima iz Katalonije.

Barcelona je u najjačem sastavu odlučila riješiti posao u Grupi G i osigurati prolazak u iduću rundu natjecanja. Svoj zadatak je odradila za čistu desetku!

Iako su igrači Spartaka kod rezultata 0:0 propustili dvije odlične prilike, Barca je u 16. minutu preko Danija Alvesa povela i preuzela kontrolu nad utakmicom. Brazilac je u prvom meču postigao autogol, ali se u Moskvi iskupio za taj kiks.

Ponovno je zaprijetio domaćin i nakon još jedne propuštene prilike stigla je dupla kazna. Na scenu je stupio Messi. Najbolji igrač viceprvaka Španjolske prvo je u 27. minutu duplirao prednost svog tima, da bi se pred odlazak na odmor novim pogotkom još više približio Gerdu Mülleru.

Omaleni Argentinac ima priliku da do kraja godine sruši rekord slavnog njemačkog napadača, koji je u kalendarskoj 1972. godini postigao 85 golova. Messi je s dva gola u Rusiji stigao do brojke 80.

Barcelona je i matematički u osmini finala Lige prvaka, dok Spartak nema nikakve šanse ni za treće mjesto. Tko će nastaviti ntjecanje, a tko će utjehu potražiti u Ligi Europe saznat ćemo nakon posljednjeg kola.

U centru pažnje bit će Benfica i Celtic. Portugalci su pobijedili Škote 2:1 u Lisabonu i vratili se u igru za osminu finala. Pobjedu "orlovima" donio je Argentinac Garaj u 71. minutu. Prvi pogodak za domaće postigao je John već u sedmoj minuti, da bi u 32. minuti Samaras izjednačio.

Celticu u ovoj utakmici nije prošla oprobana formula da defanzivnom igrom na kontranapade stigne do povoljnog rezultata.

Celtic u zadnjem kolu dočekuje Spartak, dok Benfica ide u Barcelonu.

BATE napadao i izgubio, Valencia i Bayern za prolazak dalje

BATE Borisov je prije samo dva kola bio lider u Grupi F, a na kraju se, nakon poraza od Valencije u prošlom kolu na Mestalli i protiv Lillea kod kuće, mora zadovoljiti trećim mjestom i prolaskom u Ligu Europe.

BATE je u ovoj utakmici napadao, propuštao prilike, a Francuzi su postizali golove.

Prošlo je samo 14 minuta dok Sidibe nije zatresao mrežu. Opću ofenzivu domaćina presjekao je još jedan pogodak Lillea. Ovaj put strijelac je bio Bruno, koji Bjelorusima nije ostavio ni minimalne šanse za prolazak u osminu finala.

Dok su izlazili na teren, igrači Valencije i Bayerna znali su da neriješen rezultat i jednima i drugima donosi prolaz. Tako je i bilo - 1:1. Rezultat je dugo bio 0:0, da bi u 77. minuti Feghouli pogodio za prednost Španjolaca.

Nadu Bjelorusa da će u posljednjem kolu sami odlučivati o svojoj sudbini na Alianz Areni srušio je Thomas Müller u 82. minuti.

Treba napomenuti da su igrači Valencije ostali s čovjekom manje u 33. minuti, nakon isključenja Barragana.

Mario Mandžukić u igru je ušao u 66. minuti utakmice, da bi samo pet minuta kasnije, kod rezultata 0:0, glavom pogodio stativu. Bio je zapažen u ostatku utakmice i odlično se kretao u fazi napada. (Dejan FERINAC)

Grupa E

Juventus - Chelsea 3:0 (Quagliarella 38, Vidal 61, Giovinco 90+1)

Nordsjaelland - Šahtar 2:5 (Nordstrand 24, Lorentzen 29/Luiz Adriano 26, 53, 81, Willian 44, 50)

Poredak: 1. Šahtar 10, 2. Juventus 9, 3. Chelsea 7, 4. Nordsjaelland 1.

 

Grupa F

BATE - Lille 0:2 (Sidibe 14, Bruno 31)

Valencia - Bayern 1:1 (Feghouli 77/Müller 82)

Poredak: 1. Bayern 10, 2. Valencia 10, 3. BATE 6, 4. Lille 3.

 

Grupa G

Spartak Moskva - Barcelona 0:3 (Alves 16, Messi 27, 39)

Benfica - Celtic 2:1 (John 7, Gaitan 75/Samaras 32)

Poredak: 1. Barcelona 12, 2. Celtic 7, 3. Benfica 7, 4. Spartak Moskva 3

 

Grupa H

Cluj - Braga 3:1 (Pedro 7, 15, 34/Alan 17)

Galatasaray - Manchester United 1:0 (Yilmaz 54)

Poredak: 1. Manchester United 12, 2. Galatasaray 7, 3. Cluj 7, 4. Braga 3.


Podijeli: Facebook Twiter