Analiza Lige prvaka: Bye-bye, Chelsea

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Chelsea je postao prvi prvak Europe koji nije prošao grupnu fazu natjecanja. Juventus je pobijedio Šahtar i s prvog mjesta prošao dalje. Ispala je Benfica, a Manchester United se još jednom poigrao svojim ugledom.

Sada je poznato da će se na izvlačenju parova za osminu finala naći Juventus, Schalke, Malaga, Borussia Dortmund, Juventus, Bayern, Barcelona i Manchester United kao povlašteni, a iz drugog šešira svoju šansu će tražiti Porto, Arsenal, Milan, Real Madrid, Šahtar, Valencia, Celtic i Galatasaray.

U Ligu Europe kvalificirali su se Chelsea, Cluj, Olympiakos i Benfica kao nositelji pred izvlačenje parova za šesnaestinu finala, dok će Zenit, BATE Borisov, Dynamo Kijev i Ajax biti u grupi nepovlaštenih timova.

Juventus dočekao grešku Šahtara, Chelseaju nedovoljno i 6:1

Prvi put u povijesti Lige prvaka Chelsea je postigao šest golova, ali i postao prvi prvak Europe u povijesti koji nije prošao prvu fazu natjecanja po grupama. Katastrofu u Londonu doživio je Nordsjaelland.

Chelseaju je bila potrebna pobjeda Šahtara za prolazak dalje, ali Juventus je čekao i dočekao svoju šansu da riješi utakmicu i zasjedne na prvo mjesto. Autogolom Kučere u 56. minuti Juve je došao do važne pobjede nad Šahtarom i prvog mjesta u grupi.

Rafael Benitez je ostvario prvu pobjedu od svog dolaska na klupu Chelseaja, ali visoke pobjede nad gostima iz Norveške neće se sjećati nitko osim Fernanda Torresa, koji je uspio prekinuti golgeterski post. U statistiku će također ući da su prvi put dosuđena tri jedanaesterca u jednom poluvremenu.

Od naših igrača u ekipi Šahtara njen kapetan i hrvatski reprezentativac Darijo Srna odigrao je svih 90 minuta, dok je Eduardo zasluženo zamijenjen na poluvremenu. Za Nordsjaelland među prvom jedanaestoricom bili su Ivan Runje, koji se ozlijedio već u 5. minuti, i Mario Tičinović, koji je odigrao 65. minuta u visokom porazu svog tima.

Bayern rutinski do visoke pobjede, Valencia prošla s bijele točke

Nakon pobjeda Bayerna i Valencije redoslijed na vrhu ostao je nepromijenjen. Obje ekipe su osvojile 13 bodova, ali zbog boljeg međusobnog omjera Bavarci drže prvo mjesto.

Njemački prvak je rutinski odradio svoj dio posla i visokom pobjedom od 4:1 savladao ekipu BATE Borisova. Strijelci za Bayern bili su Gomez, Müller, Shaqiri i Alaba, dok je počasni pogodak za goste postigao Filipenko. Mario Mandžukić utakmicu je odgledao s klupe za rezervne igrače.

Valencia je došla do pobjede nakon što je Jonas u 36. minuti bio precizan s bijele točke. BATE Borisov se sa šest bodova kvalificirao u Ligu Europe, dok je Lille ostao na začelju skupine s osvojena tri boda.

Messi ozlijeđen, Celtic preko Spartaka do osmine finala

Najvažnija vijest iz Barcelone je da se ozlijedio Lionel Messi, dok je druga najvažnija vijest da je Benfica propustila nevjerojatne prilike i šansu da nakon 30 godina pobijedi neku ekipu iz Španjolske. I to koju i na kojem stadionu?!

Barcelona je po službenoj statistici imala posjed lopte čak 72%, ali moramo reći da je Benfica bila tim koji je imao najbolje prilike na utakmici. Zadnju u nizu propustio je Pereira u 95. minuti, kada je sa sedam metara neometan pucao visoko preko gola. Ovo je ujedno prva utakmica u ovoj sezoni u kojoj tim iz Katalonije nije zatresao mrežu protivnika.

Celtic je iskoristio neefikasnost Portugalaca i svojim navijačima na 125. obljetnicu kluba poklonio plasman među 16 najboljih u Europi.

Uspjeli su "zeleno-bijeli" slomiti otpor Spartaka iz Moskve u 81. minuti golom iz jedanaesterca. Siguran izvođač bio je Commons, za veliko slavlje u Glasgowu. Prethodno je Hooper doveo Celtic u vodstvo, da bi privremeno izjednačenje donio Ari.

Barcelona i Celtic kvalificirali su se u daljnji tijek natjecanja, dok će Benfica svoj put nastaviti u Ligi Europe.

Cluj do povijesne pobjede u Manchesteru, Galatasaray preokretom prošao u osminu finala

Manchester United nije bio zainteresiran za utakmicu, u kojoj su gosti iz Rumunjske zasluženo slavili. Iako je Alex Ferguson izveo većinu prvotimaca, od njih nismo vidjeli ni najmanju želju za pobjedom. Alberto je prekrasnim golom donio svom timu pobjedu od 1:0, ali nažalost nedovoljnu za drugi krug natjecanja.

Galatasaray je pobjedom nad Bragom u gostima "poništio" jednu od najvećih pobjeda u povijesti tima iz Rumunjske. Čovjek odluke u Bragi je bio Burak Yilmaz, koji je s dva pogotka, u 58. i 78. minuti, odveo momčad Fatiha Terima u osminu finala.

Na trećoj poziciji ostao je Cluj, koji će uzeti utješnu nagradu i nastaviti natjecanje u Ligi Europe. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter