Analiza Lige prvaka: Basel šokirao Chelsea!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Drugi dan prvog kola Lige prvaka obilježila je pobjeda Basela nad Chelseom rezultatom 2:1 u skupini E, u kojoj je Schalke deklasirao Steauu rezultatom 3:0. Napoli je u derbiju kola pobijedio ekipu iz Dortmunda, dok je Arsenal odnio sva tri boda iz Francuske. Messi je s tri gola slomio otpor "kopljanika", dok je Milan s dva gola u finišu utakmice pobijedio Celtic rezultatom 2:0.

Grupa E : Basel za glavobolju Mourinha, Schalke lako sa Steauom
Basel je nakon prošle sezone, kada je namučio "plavce" u polufinalu Lige Europe pokazao da definitivno ne leži Chelseau, a sada su nogometaši švicarskog kluba uspjeli odnijeti važna tri boda na startu Lige prvaka.

Portugalski stručnjak je pokušao sa izmijenjenim sastavom ostvariti pobjedu protiv Basela, što se na kraju pokazalo pogrešnim, iako je Oscar krajem prvog poluvremena doveo Chelsea u vodstvo od 1:0.

Nakon očekivanog vodstva domaćih, u 71. minuti je nastao muk u Londonu kada je Mohamed Salah anulirao zaostatak, a potpuni preokret uslijedio je 10 minuta kasnije kada je Marko Streller glavom nakon kornera matirao Cecha i donio veliku pobjedu švicarskom prvaku.

Na vrhu skupine E nakon prvog kola nalazi se Schalke koji je  pobijedio Steauu 3:0. Nakon izjednačenog prvog poluvremena, u nastavku je njemački predstavnik tri puta pogodio mrežu protivnika.

Mrežu Steaue načeo je Japanac Uchida u 67. minuti nakon centaršuta koji je, nakon što nitko nije dodirnuo loptu, završio u lijevom kutu gola gostiju. Na 2:0 povisio je Boateng na pas Draxlera koji je pet minuta kasnije postavio konačan rezultat.

Grupa F: Borussia izgubila u Napulju, Arsenal pobijedio u Marseilleu
Derbi prvog kola odigran je u skupini E gdje je Napoli željan dokazivanja zasluženo pobijedio prošlosezonskog polufinalista Lige prvaka. Napoli je iskoristio sve pogreške Borussije pred kraj prvog poluvremena i surovo ih kaznio.

Prvo su Napolitanci nakon izlaska Nevena Subotića zbog razbijene arkade, iskoristili igrača više i poveli preko Higuaina. Treba napomenuti da je poslije te situacije isključen trener gostiju zbog burnog protesta. Do kraja poluvremena "milioneri" su ostali i bez svog kapetana Weindenfellera nakon što je vratar gostiju igrao rukom izvan svog kaznenog prostora i sudac mu je zasluženo pokazao crveni karton i put u svlačionicu.

U drugom poluvremenu igrači Rafe Beniteza su igrali prema njegovim notama, a derbi će ostati najviše upamćen po fenomenalno izvedenom slobodnom udarcu Lorenza Insigne. Mladi Talijan je s 30 metara, iskosa sa lijeve strane, preko živog zida pogodio desni kut i povećao vodstvo Napolija na 2:0.

Do kraja utakmice, gosti iz Dortmunda su uspjeli samo ublažiti poraz nakon autogola Zunige koji je petom matirao svog golmana za konačan rezultat 2:1.

U drugoj utakmici ove skupine Arsenal je uspio odnijeti cijeli plijen iz Marseillea, koji je bio bolji u prvom poluvremenu, a gosti iz Londona u drugom. "Topnici" su strpljivo čekali svoju priliku i u drugom poluvremenu zasluženo došli do sva tri boda.

Prvo je u 64. minuti Theo Walcott donio vodstvo svojoj ekipi nakon što je odlično ispratio akciju i na drugoj vratnici pogodio za 1:0, da bi Aaron Ramsey u 84. minuti postigao gol za nedostižnu prednost topnika. Do kraja Marseille je uspio samo smanjiti rezultat, preko Jordana Ayewa za konačnih Marseille - Arsenal 1:2.

Grupa G : Atletico u velikoj seriji, Porto teško do bodova u Beču
Sjajne partije u španjolskom prvenstvu, Atletico je kapitalizirao pobjedom u Ligi prvaka. Protiv odličnog Zenita, koji je ostvario pet pobjeda u prvenstvu Rusije, Atletico je zaigrao kao u transu od samog početka i sasvim zasluženo slavio s 3:1.

Atletico je od devet udaraca u prvom poluvremenu uspio biti precizan samo jednom, kada je Mirandin udarac završio iza leđa gostujućeg vratara. Igrala se 40. minuta kada je Koke izveo korner s desne strane, a Brazilac pobjegao svojim čuvarima i preciznim udarcem glavom donio vodstvo svom timu.

Hulk je u drugom poluvremenu razornim udarcem poravnao rezultat, ali to nije uzdrmalo Atletico koji je držao sve konce igre u svojim rukama. Razigrao se tada Arda Turan i vratio vodstvo domaćinu, a onda je i  proigrao Baptistu u 80. minuti za konačni rezultat.

S druge strane, Madrižanima se na vrhu tablice skupine G pridružio Porto, nakon minimalne pobjede u gostima nad Austrijom iz Beča, kojoj je presudio gol Gonzaleza u 55. minuti.

Grupa H : Maestralni Messi, Milan u finišu do pobjede
Dobra postava igre Ajaxa onemogućila je Barceloni da se odmah razmaše na Nou Campu, ali je Barca predvođena Lionelom Messijem ipak uspjela postići pogodak u prvih 45. minuta, dok su u drugom poluvremenu deklasirali svog protivnika.

Barcelona je povela golom Messija iz slobodnog udarca sa oko 20 metara kada je neobranjivo poslao loptu od vratnice u mrežu protivnika. Nije se Messi zaustavio na svom 60. golu u Ligi prvaka, već se u 55. i 75. minuti ponovo upisao u strijelce. Između dva gola maestralnog Argetinca u listu strijelaca se upisao i Pique koji je postigao pogodak glavom u 69. minuti utakmice. Messi je sa ova tri gola stigao do 62. pogotka u elitnom natjecanju i još mu nedostaje samo devet golova da obori rekord Raula (71).

Ajax iako je bio nemoćan u ovoj utakmici imao je priliku ublažiti poraz, ali je Sightorsson propustio realizirati jedanaesterac.

Milan se dugo mučio s Celticom, ali je u finišu ipak slomio otpor gostiju iz Škotske i upisao tri boda. Milan je poveo prilično sretno, kada je Zapata slabim udarcem nakon odbitka donio prednost rossonerima u 82. minuti, a četiri minute kasnije Muntari je natrčao na odbitak poslije vratnice koju je iz slobodnog udarca pogodio Balotelli. Na kraju Milan - Celtic 2:0. (D. FERINAC)

Liga prvaka, 1. kolo:
Grupa E:
Chelsea - Basel 1:2
Schalke - Steaua 3:0

Grupa F:
Marseille - Arsenal 1:2
Napoli - Borussia Dortmund 2:1

Grupa G :
Atletico Madrid - Zenit 3:1
Austria Wien - Porto 0:1

Grupa H:
Milan - Celtic 2:0
Barcelona - Ajax 4:0


Podijeli: Facebook Twiter