Analiza Lige prvaka: Bayern - "Tick Tock"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bayern je u finalu! Barcelona nije uspjela u dvije utakmice zabiti niti jedan pogodak. Nakon 10 uzastopnih utakmica bez poraza na Camp Nouu protiv njemačkih klubova, Barcelona je poražena. I to kako! Na domaćem terenu u uzvratnoj utakmici 0:3! U dvije utakmice ukupnim rezultatom 0:7!

U povijesti Kupa i Lige prvaka nije se nikada dogodilo da dva njemačka kluba odlučuju o trofeju. Dana 25. svibnja na Wembleyju ćemo gledati okršaj za titulu prvaka Europe između münchenskog Bayerna i dortmundske Borussije.

Moramo priznati da su to dvije ekipe koje su najviše i pokazale u ovogodišnjem izdanju Lige prvaka. Bayern i Borussia apsolutno su zaslužili naći se u velikom finalu nakon što su u utorak "milijunaši" izbacili moćni Real Madrid, a Bavarci dotad nezadrživu Barcelonu.

Bayern u uzvratnoj utakmici Barceloni nije dao ni tračak nade i pun samopuzdanja je gospodario terenom na Camp Nouu. U 48. minuti Arjen Robben srušio je sve snove Katalonaca o velikom preokretu. Od tog trenutka pa sve do kraja utakmice Barca je na terenu izgledala kao boksač na konopcima. Prvo je Pique u 72. minuti postigao autogol, da bi završni udarac i ujedno nokaut zadao Thomas Müller u 77. minuti za ogromnih 0:3!

Bayern je od početka utakmice znao što želi i već je u prvih 45 minuta mogao staviti točku na "i" ovog dvomeča. Katalonci su kako je vrijeme prolazilo bacili sve karte u napad i ostavili dosta prostora za ubitačne kontre gostiju iz Münchena.

Barcelona je svoju najbolju šansu imala u prvom poluvremenu. Xavi je u 27. minuti volejem s nekih sedam-osam metara pucao iznad grede i propustio priliku da na najbolji mogući način otvori utakmicu za svoj tim.

Dodavanja na sredini terena i pokušaji da se na taj način pronađe put do gola Bayerna nisu dali učinka. U toj situaciji vezni igrači Barce su često griješili i bez prave ideje nisu sličili na sebe. Izostao je presing po čitavom terenu i konstantni pritisak na veznu liniju koji jednostavno tjera protivnika na grešku.

Messi je ovu utakmicu proveo na klupi za rezervne igrače, gdje su mu se nakon riješenog pitanja pobjednika pridružili Xavi i Iniesta. Tito Vilanova je želeći sačuvati svoje glavne zvijezde napravio kobnu pogrešku ne sluteći da će ga to koštati nove katastrofe.

Nakon izlaska ovog dvojca Bayern je postigao još dva gola i postavio ukupan rezultat u dvije utakmice od velikih, ogromnih, nestvarnih 7:0!

Bayern je veliku, moćnu Barcelonu bacio na koljena i pokazao da je u ovom trenutku mnogo jači tim od društva iz Katalonije.

Je li to kraj Barcelone ili samo pokazatelj da s Messijem i bez njega to nije isti tim? Je li ovo kraj "tika-take"? Već u sljedećoj sezoni Lige prvaka dobit ćemo odgovor, i s nestrpljenjem ga očekujemo.

Bayern poslije ove utakmice čeka finale i borbu za petu titulu prvaka Europe. Prvu titulu osvojio je 1974. godine, a tron nije ispuštao iduće dvije sezone. Uslijedila je pauza od 25 godina, da bi 2001. na San Siru protiv Valencije vratio trofej u svoje vlasništvo. Bayern je do sada devet puta igrao za titulu prvaka Europe, ali je čak pet puta izgubio odlučujući meč.

S druge strane "milijunaše" čeka drugo finale. Prvo odigrano 1997. godine su trijumfalno završili pobjedom protiv Juventusa na Olimpijskom stadionu u Münchenu. Borussia je tada slavila s 3:1 i osvojila svoju jedinu titulu u ovom natjecanju.

London će biti svjedok novog povijesnog događaja - za titulu prvaka Europe po prvi će se put boriti dva njemačka kluba, a jedan od bundesligaša prišit će novu zlatnu zvjezdicu na svoj dres.

Barcelona - Bayern 0:3

BARCELONA: Valdes, Alves, Pique, Bartra, Adriano, Fabregas, Xavi, Iniesta, Song, Villa, Pedro.

BAYERN: Neuer, Van Buyten, Boateng, Lahm, Ribéry, Martínez, Robben, Müller, Alaba, Schweinsteiger, Mandžukić. (piše Dejan Ferinac)


Podijeli: Facebook Twiter