Analiza Lige prvaka: Bayern silan u Manchesteru!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Derbi drugog kola Lige prvaka trebalo je biti odigran u Manchesteru, ali igrači Bayerna nisu mislili tako i lako su savladali City rezultatom 3:1. U Torinu smo gledali fenomenalan meč u kojemu su Juve i Galata podijelili bodove odigravši 2:2, dok je PSG neočekivano lako deklasirao Benficu s 3:0, isto kao i Olympiakos ekipu Anderlechta. Manchester Utd. je dugo vodio 1:0, ali se na kraju zadovoljio bodom odigravši 1:1 protiv Shakhtara, dok je Real lako izišao na kraj s Kopenhagenom. U prvoj utakmici dana CSKA je pobijedio Plzen s 3:2.

Grupa A: Shakhtar i United podijelili bodove, Leverkusen u nadoknadi vremena do pobjede protiv Sociedada

Shakhtar Donetsk - Manchester United 1:1 (0:1)

Taison 76' - Welbeck 18'

Nakon dva poraza u Premier ligi Manchester United je došao s velikim imperativom, ali i velikom strepnjom u Donetsk na megdan uvijek nezgodnom Shakhtaru. Veliki imperativ pobjede je i najavio Welbeck već u 18. minuti, kada je na proigravanje Fellainija s pet metara zakucao loptu u mrežu domaćina, ali na kraju igrači iz Manchestera nisu imali snage odnijeti cijeli plijen.

U voj je utakmici europski nogomet dobio novog rekordera, Ryana Giggsa, koji je u drugom poluvremenu zamijenio Fellainija i upisao svoju 145. utakmicu u europskim natjecanjima. Na njegovu žalost, slavlje mu je pomutio Taison, koji je nakon asistencije Rakickog poravnao rezultat i donio svome timu veliki bod. Na kraju Shakhtar - Manchester United 1:1.

Bayer Leverkusen - Real Sociedad 2:1 (1:0)

Rolfes 45' +1, Hegeler 90' +2 - Vela 52'

U drugoj utakmici, onih poraženih iz prvih utakmica u ovoj grupi, sastali su se Bayer iz Leverkusena i Real Socieded. Bayer je poveo u nadoknadi vremena u prvom poluvremenu, kada je nakon loše intervencije Brava poslije slobodnog udarca Simon Rolfes donio vodstvo svom timu. U nastavku utakmice, iako je Bayer bio bolji tim i imao više šansi, Soceidad prvi dolazi do zgoditka i izjednačenja. Nakon neopreznog starta Hilberta nad Carlosom Velom sudac pokazuje na bijelu točku; odgovornost preuzima Vela, kojemu vratar Leno brani prvi udarac, ali Vela je najbrži nakon odbijene lopte i donosi izjednačenje svom timu u 52. minuti. I kada su svi već vidjeli podjelu bodova, Bayer je završio utakmicu kao i prvo poluvrijeme, golom u nadoknadi vremena. Prvu pobjedu u ovom izdanju Lige prvaka ekipi iz Leverkusena donio je Jens Hegeler golom u 92. minuti utakmice, za konačnih 2:1.

Grupa B: Juventus u utakmici preokreta remizirao s Galatom, Kopenhagen bez pravog otpora u Madridu

Juventus - Galatasaray 2:2 (0:1)

Vidal 80'(p), Quagliarella 87' - Drogba 36', Bulut 88'

Galatasaray je nakon promjene trenera i nakon što je na užarenoj klupi Fatiha Terima zamijenio Roberto Mancini, uspio osvojiti veliki bod u Torinu. Prvaci Italije ovaj puta nisu bili miljenici sreće, kao u prvenstvenim utakmicama, tako da su gosti potpuno zasluženo osvojili svoj prvi bod. U prvom poluvremenu Drogba je pokazao da je stari lisac - iskoristio je grešku Bonuccija, lako zaobišao Buffona i poslao loptu u mrežu za vodstvo ekipe iz Istanbula.

Da je Juventus miljenik sudaca pokazao je i dosuđeni jedanaesterac za domaćina u 78. minuti, nakon kojeg Vidal izjednačuje rezultat na 1:1. Potpuni preokret i vodstvo Juventusa donosi Quagliarella u 87. minuti. Ali, radost Juventina nije dugo trajala jer je već u sljedećem napadu Umut Bulut još jednom izjednačio rezultat. Nakon fenomenalnog proigravanja Drogbe, Bulut hladnokrvno prebacuje Buffona i postavlja konačan rezultat, Juventus - Galatasaray 2:2.

Real - Kopenhagen 4:0 (1:0)

Ronaldo 21', 66', Di Maria 71', 90' +1

Dok smo u Torinu gledali zanimljivu utakmicu punu preokreta, u Madridu potpuno drugačija priča. Bilo je pitanje samo s koliko golova u mreži će Real ispratiti goste iz Kopenhagena, koji su ohrabreni remijem protiv Juventusa u prvom kolu pokušali iznenaditi favorizirani Real. Ali, na pokušaju je sve i ostalo. Uspijevali su gosti sačuvati svoju mrežu netaknutom samo do 21. minute, kada je Ronaldo na svom jubilarnoj, 100. europskoj utakmici udarcem glavom doveo svoj tim u vodstvo. Ronaldo je postigao i drugi pogodak, u 66. minuti, nakon majstorije Benzeme, i povećao vodstvo Reala na 2:0. Ovo mu je ujedno bio 55. zgoditak u Ligi prvaka.

Nakon drugog gola Reala, Kopenhagen u potpunosti gubi konce u igri i Di Maria s dva prekrasna gola postavlja konačan rezultat: Real Madrid - Kopenhagen 4:0.

Grupa C: PSG-u dovoljno poluvrijeme, Anderlecht doživio težak poraz protiv Olympiakosa

PSG - Benfica 3:0 (3:0)

Ibrahimović 5', 31', Marquinhos 25'

PSG je dočekao uvijek nezgodnu Benficu, protiv koje su svi očekivali teži posao domaćih, ali su Ibrahimović i društvo odigrali furiozno prvo poluvrijeme i riješili pitanje pobjednika već u prvom dijelu utakmice. U glavnoj ulozi bio je, naravno, Zlatan Ibrahimović, koji je sa svoja dva gola dao veliki doprinos pobjedi Parižana. Prvo je švedski reprezentativac odlično iskoristio proigravanje Van der Wiela i lako poslao loptu u nebranjenu mrežu, da bi sudbinu "orlova" zapečatio u 31. minuti kada je golom glavom donio svom timu nedostižnih 3:0. Između dva gola Ibrahimovića u strijelce se upisao Marquinhos, koji je iskoristio grešku vratara gostiju i donio svome timu u tim trenucima vodstvo od 2:0.

U drugom poluvremenu PSG je mirnom igrom lako čuvao stečenu prednost iz prvih 45 minuta, dok Benfica nije imala snage ni za počasni pogodak. Gosti iz Lisabona su tek jednom priprijetili, no udarac Sulejmanija vratar domaćih je lako obranio. Na kraju PSG - Benfica 3:0.

Anderlecht - Olympiakos 0:3 (0:1)

Mitroglou 17', 56', 72'

Ako je netko i očekivao laganu pobjedu Parižana, sigurno nitko nije očekivao potpuni debakl Anderlechta u utakmici protiv Olympiakosa. Junak ove utakmice bio je Mitroglou, koji je postigao hat-trick, dok je s druge strane tragičar bio srpski reprezentativac Mitrović, koji je promašio jedanaesterac kod rezultata 1:0 za goste.

Poslije zgoditka Mitroglua za 1:0, imao je reprezentativac Srbije priliku da u 24. minuti vrati svoj tim u utakmicu, ali je njegov šut u donji lijevi kut pročitao vratar Jimenez i spriječio izjednačenje. To je skupo koštalo Anderlecht u nastavku, promašaje je kaznio Mitroglou golovima u 56. i 72. minuti te potpuno ugasio nade Belgijanaca i postavio konačan rezultat: Anderlecht - Olympiakos 0:3.

Mitroglu je u ovoj utakmici postao prvi grčki igrač koji je ostvario hat-trick u Ligi prvaka, a drugi nogometaš nekog kluba iz svoje zemlje.

Grupa D: CSKA nadigrao Plzen, moćni Bayern protutnjao kroz Manchester

CSKA Moskva - Plzen 3:2 (2:1)

Tošić 19', Honda 29', Řezník 78'(ag) - Rajtoral 4', Bakoš 90' +1

Moskovski CSKA je ostvario prvu ovosezonsku pobjedu u Ligi prvaka, nakon što su gubili pa preokrenuli rezultat. Iako je češki tim prvi poveo, CSKA je kreirao preokret i uspio do kraja sačuvati vodstvo.

Navijači CSKA doživjeli su hladan tuš već u četvrtoj minuti, kada se Rajtoral našao na pravome mjestu i doveo goste u vodstvo. Radost igrača Plzena nije dugo trajala, jer je izjednačenje uslijedilo već u 19. minuti, nakon proigravanja Muse za Tošića koji sretno donosi izjednačenje svom timu.

Samo deset minuta kasnije CSKA je potpuno preokrenuo rezultat. Nakon proigravanja Tošića, Honda bježi svoj čuvarima i efektno šalje loptu u mrežu za vodstvo svog tima od 2:1. U drugom poluvremenu pitanje pobjednika bilo je riješeno na bizaran način, kada je vratar Plzena vraćenu loptu Řezníka neočekivano propustio u svoju mrežu. Tako je CSKA osigurao trijumf, a Plzen je u naletima u samom finišu samo uspio ublažiti poraz preko Bakoša za konačnih CSKA - Plzen 3:2.

Manchester City - Bayern München 1:3 (0:1)

Negredo 80' - Ribery 7', Müller 53', Robben 60'

Bayern je protiv Cityja pokazao da će i ove sezone biti glavni kandidat za naslov europskog prvaka te da ima tim koji bi nakon dugo godina uspio osvojiti tu titulu dvije godine zaredom. Hoće li tako i biti, ostaje nam da vidimo.

Puleni Pepa Guardiole potpuno su nadigrali City u ovom tzv. derbiju kola i pravo je čudo da nisu do vrha napunili mrežu statičnih domaćina. Bavarci su krenuli silovito od prve minute, što im se isplatilo već u uvodu utakmice, kada se Ribery oslobodio svojih čuvara i iskosa s lijeve strane s 25 metara pogodio donji lijevi kut mreže vratara Joea Harta.

City je u prvom poluvremenu bio potpuno neprepoznatljiv i nemoćan, što se najbolje vidi u činjenici da su u prvih 45 minuta uputili samo jedan udarac u okvir gola Bayerna. Nadmoć Bavaraca evidentna je i iz statistike o posjedu lopte, koju su 67 posto vremena (250 točnih dodavanja) držali kod sebe.

Iako je City krenuo bolje u drugom poluvremenu, Bayern je vrlo brzo preuzeo stvar u svoje ruke i riješio pitanje pobjednika. Odlično je u 56. minuti Dante sa svoje polovice proigrao Müllera, koji bježi čuvarima i gasi svaku nadu Cityja da ćemo u ovoj utakmici gledati ravnopravni derbi. Četiri minute kasnije Robben je solo prodorom potpuno dotukao nedoraslog protivnika i odveo Bayern do nedostižnog vodstva od 3:0.

Puleni Manuela Pellegrinija su do kraja uspjeli samo ublažiti poraz, a konačnih 1:3 u 80. minuti postavio je Negredo sjajnim udarcem s ruba kaznenog prostora. Bilo je to kasno buđenje "građana", koji su do kraja uspjeli još priprijetiti preko Davida Silve, koji je iz slobodnog udarca pogodio gredu. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter