Analiza Lige prvaka: Bayern Grandioso

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Barceloni se 23. travnja 2013. godine dogodilo nešto što se u povijesti događalo mnogim velikim, snažnim carstvima, kraljevstvima, vojskama, vladama... Daleko od Katalonije, u Bavarskoj, spavala je jedna nogometna vojska, ranjena s tri bolna poraza u zadnja tri finala Lige prvaka, koja je jučer pokazala da je zaista točno da te ono što te ne ubije - može samo ojačati.

Ta se nogometna vojska zove Bayern München! Klub koji je dugo dominirao europskim nogometom i onda to skupo plaćao, još od 1999. godine.

Znajući što mogu, a promatrajući kako to radi Barcelona, Bayern je strpljivo stvarao tim koji će jednog dana poraziti najdominantniju ekipu u Europi u zadnjih desetak godina. Taj dan je došao i prije no što su se u Münchenu nadali. Jučerašnji datum, 23. travnja 2013., bit će upisan zlatnim slovima u povijest Bayerna kao dan kada je srušena i potučena do nogu jedna od najvećih ekipa svih vremena, (ne)moćna Barcelona.

Žudeći za svojom verzijom "tika-take", Bavarci su se možda i sami iznenadili kada su svijetu nogometa priredili jednu od najdominantnijih utakmica u mnogo godina. Guardiola je promatrao kako njegov budući klub "gazi" ekipu s kojom je za četiri sezone osvojio 14 trofeja. I to je možda nagovještaj promjena na karti Europe koja će se događati od sljedeće sezone. Barcelona je gubila bitke, bila nadigravana, osobito od odlaska Guardiole i bolesti koja je zadesila njegovog nasljednika Tita Villanovu, ali nikad i nigdje ovako kao u Münchenu.

Četiri - nula! U sezoni 2008./09. u dvoboju istih suparnika bilo je 5:1 ukupno, ali za Barcelonu, 4:0 na poluvremenu u revanšu na Camp Nouu.

I onda naravno ne čudi da je poslije prve polufinalne utakmice Lige prvaka protiv Barcelone najveće pitanje među navijačima Bayerna - koliko košta karta do Londona?

Bayern je ušao agresivnije i odlučnije u utakmicu, neutralizirao napade Barcelone i odsjekao nedovoljno oporavljenog Lea Messija, koji do kraja utakmice praktički nije bio primjetan. Oba boka Bayerna su konstantno pritiskala Katalonce, a usput su Robben i Ribery stizali vraćati se i pomoći svom timu u defenzivi.

U 15. minuti igrači Bayerna su tražili jedanaesterac. Lopta je poslije udarca Lahma zakačila Piqueovu ruku, no u ovoj utakmici katastrofalni sudac Viktor Kassai iz Mađarske nije se oglasio. Nedugo potom, njemački klub je poveo. Thomas Müller je vratio loptu prema Robbenu, nizozemski internacionalac je centrirao pravo na glavu Dantea, koji pronalazi Müllera na drugoj stativi, a ovaj glavom šalje loptu zajedno s Valdesom u mrežu Katalonaca.

Pokušali su odmah španjolski nogometaši uzvratiti. U 28. minuti je Dante opasno uklizao ispred svog gola, ali to se pokazalo kao dobro rješenje, jer je Messi bio na drugoj stativi, spreman proslijediti loptu u gol. Ponovno su igrači domaćina tražili jedanaesterac u 31. minutu. Lopta je poslije kornera pogodila u ruku Alexisa Sancheza, ali je i ovaj put mađarski sudac pogriješio i pokazao da se igra nastavi.

Na poluvrijeme se otišlo s minimalnom prednošću Nijemaca, ali je već poslije četiri minute igre u drugom poluvremenu ona udvostručena. Krenuli su Bavarci jako prema golu Valdesa, tražili ponovno jedanaesterac nakon igranja rukom u šesnaestercu Španjolaca, ali još jednom katastrofalni sudac Kassai ne pokazuje na bijelu točku. Nije im to smetalo da odmah poslije kornera dođu do novog pogotka. Izveo je Robben udarac iz kuta, a Müller je glavom pronašao usamljenog Marija Gomeza, koji zakucava loptu u mrežu. Kod ovog pogotka ostaje pitanje je li reprezentativac Njemačke bio u zaleđu?

Divovski korak prema finalu Lige prvaka Bavarci su napravili u 72. minuti, kada je Robben iskoristio košarkaški blok Tomasa Müllera, kojim je izbacio Albu i poslije očiglednog prekršaja oslobodio Nizozemcu prostor, nakon čega je uslijedio novi gol u mreži gostiju za vodstvo Bayerna od 3:0. Naravno, sudac Kassai nije vidio prekršaj nad Jordijem Albom.

Propustio je mladi Bartra šansu da u 75. minuti donese nadu gostima. Ostao je nakon prekida sam pred golmanom Bayerna, ali trebalo mu je dosta vremena da se okrene pa je poslije njegovog udarca lopta završila visoko iznad gola Neuera.

Za potpunu katastrofu Španjolaca pobrinuo se još jednom fenomenalni Müller. Robben je proigrao Alabu, koji je u petercu pronašao Müllera, a njemačkom reprezentativcu nije bilo teško ubaciti loptu u praznu mrežu. Očajnom dojmu Barce pridonio je na kraju utakmice Jordi Alba. Španjolski defenzivac je namjerno pogodio loptom u lice Robbena, a sudac Kassai mu je pokazao samo žuti karton, iako je morao i trebao direktan crveni. Još jedna u nizu loših prosudbi mađarskog suca.

Na kraju, koliko god to čudno zvučalo, Barcelona može biti zadovoljna što se u Kataloniju ne vraća s još nekim golom u mreži. Bavarci su od prve do posljednje minute dominirali nad ekipom Tita Villanove.

Je li moguće čudo u glavnom gradu Katalonije? Ima li se Barca pravo nadati poslije ovako impresivne partije Bayerna ili Bavarci već sada mogu rezervirati karte za London i finale Lige prvaka?

BAYERN - BARCELONA 4:0 (1:0)

Strijelci: Müller 25, 82, Gomez 49, Robben 72. Stadion: Allianz arena, gledatelja: 69.000. Sudac: Viktor Kassai.

Žuti kartoni: Gomez, Martinez - Bartra, Sanchez, Iniesta, Alba.

BAYERN (4-2-3-1): Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller (od 82. Pizarro), Ribery (od 87. Shaqiri), Gomez (od 71. Gustavo). Trener: Yupp Heynckes.

BARCELONA (4-3-3): Valdes, Alves, Pique, Bartra, Alba, Busquets, Iniesta, Xavi, Pedro (od 82. Villa), Sanchez, Messi. Trener: Tito Vilanova. (piše Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter