Analiza Lige prvaka: Bayern definitivno najbolji!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stadion: "Wembley" (London). Gledatelja: 86.298. Sudac: Nicola Rizzoli. Strijelci: Gundogan 68.p - Mandžukić 60, Roben 89. Žuti kartoni: Grosskreutz - Dante

Borussia Dortmund (4-2-3-1): Weidenfeller, Piszczek, Subotić, Hummels, Schmelzer, Bender (od 90. Bender), Gundogan, Blaszczykowski (0d 90. Schieber), Reus, Grosskreutz, Lewandowski

Bayern (4-2-3-1): Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Martinez, Schweinsteiger, Robben, Müller, Ribery (od 90. Gustavo), Mandžukić (od 90. Gomez)

Europa je dobila novog vladara! Nakon 12 godina čekanja i dva izgubljena finala u posljednje tri godine nogometaši Bayerna su na Wembleyu savladali Borussiju iz Dortmunda rezultatom 2:1 i zasluženo se popeli na krov Europe.

Bayern München je po peti put u povijesti postao prvak Europe jer je u subotu, 25. svibnja 2013 pobijedio Borusiju Dortmund 2:1 u finalu Lige prvaka.

Borussija je ostala na trofeju osvojenom 1997. godine, kada je u Münchenu pobijedila Juventus sa 3:1.

Bayern i Borussia pokazali su na Wembleyu da trenutno igraju najljepši nogomet u Europi i da su se zasluženo našli u finalu Lige prvaka.

Bio je to nogomet za sladokusce. Junak je Arjen Robben koji je najprije u 60. minuti asistirao Mandžukiću za 1:0 da bi, poslije izjednačujućeg gola Gundogana, iskoristio kiks obrane u 89. minuti i od prošlogodišnjeg gubitnika postao najomiljenija osoba u Münchenu.

Još jedan neuspjeh u finalu Lige prvaka bi nogometaše Bayerna, koje mnogi uspoređuju sa sjajnom generacijom Beckenbauera, vjerojatno "etiketirao" kao jedne od najvećih gubitnika u povijesti nogometa i pitanje bi bilo kako bi smogli snage za narednu sezonu.

Trener Bavaraca Jupp Heynckes koji se 1998. godine s Realom popeo na krov Europe, sjajno je motivirao ekipu poslije gubitka svih trofeja prošle godine i to u sezoni nakon koje sasvim sigurno napušta München.

S druge strane Dotmund je prvi put poslije 1997. godine i pobjede nad Juventusom (3:1) došao u situaciju da se bori za trofej. Od ekipe koja je osvojila trofej, pa se potom izgubila na nogometnoj karti, Klopp, koji je nekoliko puta kao trener Mainza pregovarao sa Bayernom, uspio je stvoriti sustav koji mu je donio borbu za "uhati pehar".

Svjesni da je ovo jedinstvena prilika za osvajanje trofeja i da bi ovaj trofej bio kruna ove generacije nogometaši Borussije su krenuli silovito već od samog početka. Visok ritam i presing na zadnju liniju Bayerna urodio je plodom u prvih 25 minuta i samo zahvaljujući fenomenalnom Neueru "milijunaši" nisu imali prednost.

Reprezentativni vratar Njemačke najprije je u 13. minuti odlično reagirao i udarac Lewandowskog s 25 metara odbio u korner, da bi samo dvije minute kasnije uspio "ukrotiti" udarac Blaszczykowskog sa samo pet metara. Totalna opsada gola Bayerna je zahvaljujući Neueru, završena neuspjehom. Kontra Borussije u 19. minuti i šut Reusa još jednom je završio "na rukama" Neuera koji je spriječio napadača Borussije da zatrese mrežu.

Kada su vidjeli da je "vrag odnio šalu" Bavarci su napokon uspjeli osloboditi se početnog psihološkog pritiska i već u prvom udarcu prema golu "milijunaša" mogli voditi. Sjajno je ubacio Ribery, odlično pokušao glavom Mandžukić, a maestralno reagirao Weidenfeller i pokazao da je vjerojatno jedan od najboljih vratara Europe.
 

Tragičar "münchenskog finala" Robben je imao u 30. minuti sjajnu priliku da se iskupi za promašen jedanesterac protiv Chelsea, ali se Weidenfeller razbranio i očito "preuzeo posao" od Neuera koji je samo četiri minute kasnije ponovno morao spašavati svoj tim jer se Lewandowski našao u odličnoj prilici.
 

Krug fenomenalnih obrana vratara u prvom poluvremenu zatvorio je Weidenfeller koji je u 42. minuti zaustavio Robbena u situaciji "jedan na jedan".

Drugo poluvrijeme Borussija je krenula malo opreznije u igru, dok se Bayern uspio osloboditi napetosti i počeo odlučnije napadati. Nakon odlučnije igre i konstantnog pritiska na zadnju liniju protivnika Bayern je poveo.

Robben se uspio iskupiti za sve promašaje iz prvog dijela kada je odlično asistirao u sredinu za Mandžukića kojemu je ostao najslađi dio posla, da ubaci loptu u praznu mrežu. Ovim golom Mandžukić je ušao u povijest kao sedmi Hrvat koji je osvojio Ligu prvaka, a prvi Hrvat koji je bio strijelac u velikom finalu.

U tom trenutku Bayern je bio na putu da sruši etiketu "luzera" koja ga krasi posljednje četiri sezone, ali je Dante nakon prekršaja nad Reusom u kaznenom prostoru vratio Dortmund u život. Sudac Rizzoli je dosudio jedanaesterac koji je Gundogan hladnokrvno pretvorio u gol i vratio sve na početak.

To što Bayern nije vodio u 72. minuti navijači "milijunaša" mogu zahvaliti Nevenu Subotiću. Srpski reprezentativac je udarac Müllera, koji su svi vidjeli u golu, uspio izbaciti sa same gol linije ispred Robbena i produžiti san Dortmunda da mogu do druge titule prvaka Europe.

Za razliku od prvog poluvremena kada je Dortmund imao mnogo više udaraca u okvir gola Bayerna, u drugom je Bayern bio bolja ekipa, ali se kao najveća prepreka isticao Weidenfeller. Schweinsteiger  je odlično pucao u 87. minuti sa ruba kaznenog prostora, ali je vratar "milijunaša" ponovo uspio obraniti udarac koji su mnogi već vidjeli u golu.

Međutim, u 89. minuti bio je nemoćan. Kada su svi mislili da će utakmica otići u produžetke, prošlogodišnji tragičar Robben je iskoristio kiks obrane Borussije i donio svom timu neopisivu radost. Robben je u ovoj situaciji iskoristio odlično dodavanje Riberya petom, utrčao pravovremeno između tri igrača Borussije i savladao nemoćnog Weidenfellera za veliko slavlje.

Nakon primljenog pogotka Borussija nije imala snage za izjednačenje, iako su po prikazanoj igri zaslužili produžetke. Nije ovaj put "milijunaše" pomazila sreća kao u četvrtfinalu kada su Malagi u nadoknadi vremena postigli dva pogotka i "isčupali" pobjedu.

Nakon tri minute dodatnog vremena, sudac Rizzoli odsvirao je kraj i veliko slavlje Bavaraca moglo je početi.

Bayernu ostaje još finale nacionalnog Kupa sa Stuttgartom, u kojoj želi iskoristiti povijesnu priliku da po prvi puta osvoji Bundesligu, Kup Njemačke i Ligu prvaka.

Ovo je bila zadnja utakmica Juppa Heynckesa na klupi Bavaraca na kojoj će ga od slijedeće sezone zamijeniti Pep Guardiola.

Bit će zanimljivo vidjeti što će se dogoditi s junakom ovog finala Robbenom jer je Guardiola tražio od Bayerna da ga stavi na transfer listu, uz obrazloženje da nema dovoljno dobre napadačke karakteristike.

Nakon  najvjerojatnijeg povratka Josea Mourinha na klupu Chelsea, dolaska Guardiole na klupu Bayerna i velikog pojačanja Barcelone u vidu Neymara slijedeće sezone očekuje nas još zanimljivija Liga prvaka. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter