Analiza geste i improviziranog pokreta

Marta Zacchigna
Marta Zacchigna

U utorak s početkom u 19.30 sati u Zavičajnom muzeju Poreštine održat će se performans suvremenog plesa "Dancing Photos" u izvedbi tršćanskih plesačica Marte Zacchigna i Martine Serban.

Performerice će pokretom interpretirati fotografske trenutke zabilježene u fotografijama autora Alaina Schroedera, Alphana Yilmazmadena i Luca Meole izloženim na izložbi "URBAN Photo Awards". Osmišljene koreografije bit će svojevrsna posveta svakom od izloženih radova. 

Urbani prostor

Marta Zacchigna i Martina Serban djeluju samostalno i kao plesni dvojac, a glavne karakteristike njihovog plesa su analiza geste i improviziranog pokreta. Bave se performansom u urbanom prostoru, inspiriranim raznovrsnim umjetničkim kontekstima. Kroz nastup nazvan "Dancing Photos" interpretirat će tri serije fotografija u trajanju od ukupno 30 minuta. Prvi dio nastupa bit će inspiriran radom autora Alphana Yilmazmadena, odnosno njegova djela "Passage", gdje će interpretirati pogled na određene životne trenutke: djeliće svakodnevnice i trenutke intimnosti u kojima fotograf djeluje diskretno, ali prisutno. Nastavit će s "Cidade de Garoa" koja će biti pomalo bizarna i nekonvencionalna koreografija gdje će izvođačice interpretirati svakodnevne trenutke života u velikom gradu, kao što je to i autor Luca Meola učinio koristeći fotografski medij. Nastup će završiti inspirirane serijom fotografija Alaina Schroedera po nazivom "Kushti", čime će predstaviti analizu tijela u instinktivnom i iskonskom položaju borbe i poistovjećenja sa samom zemljom koja poprima obilježja Majke.

Predstavljanje projekta

Ovim događajem obilježava se zatvaranje izložbe "URBAN Photo Awards" koja je postavljena u prostorima Zavičajnog muzeja Poreštine do 31. kolovoza. Na zatvaranju će biti prisutan i Luca Meola, jedan od autora fotografija, koji će održati kratko predstavljanje svog projekta.

Luca Meola je talijanski fotograf. Diplomirao je sociologiju na Sveučilištu u Trentu, radio kao istraživač za različite kontekste marginalnosti, te surađivao s agencijom za socijalna istraživanja Codici. Nakon istraživačkog rada odlučuje se potpuno posvetiti fotografiji. Razvija dugoročne projekte koji se uglavnom bave socijalnim pitanjima poput senegalske borbe, transseksualnosti i miotonične distrofije. Živio je u Španjolskoj, Boliviji i Senegalu, a od 2014. živi u Sao Paulu.

Marta Zacchigna, plesačica i istraživačica u području suvremenog plesa, diplomirala je na CIMD-u u Milanu (Centro Internazionale Movimento e Danza). Autorica je dvije knjige i instruktorica plesa za djecu i odrasle. Njezin je stil fokusiran na istraživanje pokreta i odnosa između koncepata prisutnosti, namjera i odnosa. Živi i radi u Trstu.

Martina Serban se bavi plesom već dugi niz godina, krenula je od učenja klasičnog baleta pa sve do suvremenih izvedbi. Studirala je ples u Udinama, Padovi i Milanu te integrirala studije pokreta sa studijem psihologije koji je i diplomirala. Od 2004. bavi se istraživanjem metode Marie Fux, kultne argentinske plesačice koja svoj stil bazira na improvizaciji i osobnoj točki susreta. Također djeluje kao instruktorica plesa i plesne terapije. Živi i radi u Trstu. (Priredila V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter