Analiza EP u košarci: Ukrajina iznenadila Srbiju!

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Grupa E
Litva - Belgija 86:67 (18:12, 26:9, 25:14 17:32).
Košarkaška reprezentacija Litve bila je uvjerljiva u drugom meču druge faze Eurobasketa pobijedivši bez rezultatskog uzbuđenja reprezentaciju Belgije sa 86:67.

Samo na početku utakmice Belgijanci su uspijevali ostati u utakmici, ali čim je na red došla druga dionica, počela je rapsodija Litvanaca na terenu u Ljubljani, na kome su pokazali da su u usponu forme i da su jedni od glavnih kandidata za medalju.

Poigravanje s Belgijom počeli su Valanciunas i Kuzminskas koji su do poluvremena postigli poena kao čitav tim Belgije.

Nakon fenomenalne obrane Litvanci su u napadu lako dolazili do atraktivnih poteza pojedinaca koji su ubijali svaku nadu Belgijancima da mogu da naprave iznenađenje u ovoj utakmici.

Litva je u 29. minuti došla i do najveće prednosti od 35 koševaa, tako da su zadnju četvrtinu uspjeli odmoriti svoje glavne zvijezde za napore koje ih čekaju u nastavku prvenstva.

Svi litvanski košarkaši upisali su se u listu strijelaca, a najeefikasniji su bili Motiejunas sa 13 i Valanciunas sa 12 poena.

Belgijance je predvodio Tabu sa 15 koševa, a jedini je još do dvoznamenkastog učinka stigao Hervelle koji je postigao 10 poena, ali imao očajan šut iz igre (4/13).

Ovim porazom Belgija je izgubila sve šanse za kvalifikaciju u četvrtfinale Europskog prvenstva, dok je Litva potvrdila svoj prolazak u nastavak natjecanja.

U posljednjem kolu grupe E, Litva će u nedjelju igrati protiv Ukrajine, a Belgijanci protiv Latvije.

Ukrajina - Srbija 82:75 ( 18:21 23:19 , 22:14 , 19:21)
Košarkaška reprezentacija Ukrajine uspjela je da napravi još jedno iznenađenje na Europskom prvenstvu i pobijedi Srbiju rezultatom 82:75. U drugom kolu druge faze grupe E ovo je bilo jedino iznenađenje, ali bez posljedica za Srbiju koja se, uz Litvu i Francusku, plasirala u četvrtfinale Eurobasketa.

Iako su odluku o prolasku u četvrtfinale "orlovi" imali u svojim rukama, oni su upali u probleme i čekali rezultat utakmice Francuska-Latvija da bi potvrdili prolazak među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Nakon teškog poraza protiv Latvije nitko nije očekivao toliko dobro pripremljenu i borbenu reprezentaciju Ukrajine koja je do maksimuma koristila pogreške mlade reprezentacije Srbije.

Ukrajina je brzim protokom lopte u napadu i igrom u reketu čitavu utakmicu gradila svoju prednost i do ludila dovodila centre Srbije.

U prvom poluvremenu Srbija je vodila samo četiri minute što i ne čudi jer kada se razigrao Jeter više nije bilo načina da se zaustavi raspoložena Ukrajina. Najviše zahvaljujući trojkama, a onda i odličnom igrom u reketu Korniyenka, Ukrajinci su potpuno neutralizirali čak 11 ofanzivnih skokova reprezentativaca Srbije u prvom poluvremenu, dobivši ga s poenom razlike (41:40).

U drugom poluvremenu Ukrajina je povela sa 53:44 poslije serije jednostavnih i brzih akcija, koje je završavao Korniyenko koji je do tog trenutka ubacio već 15 koševa.

Zadnja četvrtina je počela borbenijim nastupom Srbije, koja preko Krstića prilazi na 65:59, sedam minuta prije kraja. Ipak, Jeter je na četiri i pol minute prije kraja ponovo vratio dvoznamenkasto vodstvo Ukrajini i do kraja praktički sam rješavao sve napade protiv nemoćne obrane Srbije.

Junak utakmice uz Jetera bio je Korniyenko koji je ubacio 21 koš za Ukrajinu, jedan manje je dao Jeter, dok su u reprezentaciji Srbije najefikasniji bili Bjelica sa 22 koša i 10 skokova i Nenad Krstić sa 17 koševa.

U trećem kolu grupe E Ukrajina odlučujuću utakmicu za prolazak u četvrtfinale igra protiv reprezentacije Litve, dok Srbiju čeka utakmica protiv Francuske.

Francuska - Latvija 102:91 (31:15, 21:20, 24:30, 26:26)
Košarkaši Francuske nisu dozvolili još jedno iznenađenje, nego su pobijedili selekciju Latvije sa 102:91 i na taj način kolo prije kraja osigurali prolazak u četvrtfinale Eurobasketa.

Francuzi su odlično odigrali prvo poluvrijeme u kojem su ubacili čak 52 poena, dok su suparnike sveli na samo 35. U nastavku utakmice došli su i do najveće prednosti, početkom drugog poluvremena, kada su imali plus 22 (59:37) i praktički već tada riješili pitanje pobjednika u ovoj utakmici.

Latvijci su do kraja uspjeli izbjeći uvjerljiv poraz u meču u kojem nisu niti jednom poveli niti ozbiljnije ugrozili svog protivnika.

"Trikolore" su predvodila četvorica igrača s dvoznamenkastim učinkom, a prednjačili su Ajinca s 25 i Tony Parker s dva poena manje. Pratio ih je Batum sa double-double učinkom od 19 poena i 10 skokova, dok je Diaw ubacio 16 koševa i imao devet uhvaćenih lopti. Latviji nije pomogla ni odlična partija Bertansa, koji je postigao 28 poena.

Reprezentaciji s Baltika ostaje da u posljednjem kolu savlada otpisanu Belgiju i da se nada porazu Ukrajine od Litve kako bi zauzela četvrto mjesto i otišla u četvrtfinale, za koje su karte već osigurali Srbija, Francuska i Litva. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter