Analiza EP u košarci: Hrvatska prva u grupi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa F
 
Hrvatska - Grčka 92:88 ( 16:17 , 20:17 15:16 , 19:20, 7:7 , 15:11)
Pobjedom nakon dva produžetka s rezultatom 92:88 košarkaška reprezentacija Hrvatske zauzela je prvo mjesto u F grupi Eurobasketa, pritom izbacivši Grčku iz konkurencije za četvrtfinale. Ovom pobjedom naša reprezentacija si je osigurala najlakšeg mogućeg protivnika u četvrtfinalu, reprezentaciju Ukrajine.
 
Grčka je u ovu utakmica ušla sa imperativom pobjede, jer ju je samo pobjeda ostavljala u utrci za četvrtfinale, ali protiv raspoložene Hrvatske koja je u velikom nizu pobjeda, jednostavno nije mogla. Najviše što su Grci mogli je izboriti produžetak nakon promašenih bacanja Tomića, ali naši košarkaši su na kraju drugog produžetka pokazali da su ovom trenutku bolja i psihički spremnija ekipa.
 
Prvo poluvrijeme smo vidjeli rezultatsku klackalicu u kojoj niti jedna reprezentacija nije uspjevala stvoriti osjetniju prednost. Iako su naši košarkaši imali jako loš šut za tri poena (2/12), imali su raspoloženog Ukića koji je za prvih 20 minuta ostvario učinak od sedam poena i pet asistencija. Neizvjesnost je potrajala do samog kraja, kad su naši reprezentativci nakon trojke Ukića poveli sa plus četiri (65:61), ali nisu uspjeli u zadnje dvije minute sačuvati teško stečeno vodstvo.

U 38. minuti nakon koša Bogdanovića pri rezultatu 69:65, Bourousis vraća Grke u igru i smanjuje na minus dva. U slijedećem napadu 21 sekundu prije kraja Tomić pogađa samo jedno slobodo bacanje, dok na drugoj strani nakon time-outa Grci pogađaju trojku preko Nikosa Zisisa i odvode utakmicu u prvi produžetak.
 
Prvi produžetak bolje je odigrala reprezentacija Grčke koja je ostvarila prednost od tri koša u zadnjih 30 sekundi, ali onda je Bojan Bogdanović pokazao zašto je jedan od glavnih nositelja igre naše reprezentacije. U solo akciji, preko svoga čuvara, pogađa trojku za izjednačenje (77:77) samo 25 sekundi do kraja.

Kod Grčke odgovornost preuzima Zisis, koji je čekao do zadnje sekunde i na našu sreću promašio polaganje, pa se otišlo u drugi produžetak.
 
Drugi produžetak Bogdanović preuzima odgovornost na sebe i sa šest uzastopnih poena dao je važnu prednost Hrvatskoj pred odlučujuće minute. Nakon trojke Rudeža Hrvatska ostvaruje prednost od sedam koševa (86:79), ali tada Grci uzvraćaju nevjerovatnom serijom od 7:0 i na taj način vraaćaju neizvjesnost pred zadnju minutu drugog produžetka.
 
Draper u zadnjoj minuti, nakon promašenog šuta za tri poena, odlučuje se za bolje rješenje, prodor s kojim vraća prednost na našu stranu. Zisis u slijedećem napadu promašuje polaganje i tu je bio kraj Grčkog nadanja da mogu do četvrtfinala Europskog prvenstva. Faul nad najboljim igračem Hrvatske, Bogdanovićem, bio je samo potvrda pobjede Hrvatske i ovjerenog prvog mjesta u skupini. Grčka nakon ovog poraza završava svoj put na Eurobasketu i vraća se kući.
 
Najbolji igrač utakmice i naše reprezentacije bio je Bojan Bogdanović koji je pokazao sa 22 poena da je pravi lider ove ekipe. Tomić je ostvario double-double učinak sa 15 koševa i 12 skokova, Ukić je dodao 14, a Draper 13 koševa. Kod poražene ekipe istakao se Bourousis koji je postigao 21 poen.
 
Italija - Španjolska 86:81 (24:12 13:25 , 08:19 , 24:14 , 16:11)
 
U najsramotnijoj "predstavi" Eurobaketa na kraju su se "veselili" Talijani, koji su nakon produžetka pobijedili prvaka Europe s 86:81.
 
Već u prvoj četvtrini ovog meča vidio se čudan pristup obje reprezentacije koje su kalkulirale i birale protivnike u nastavku natjecanja. Španjolci su izgledali potpuno nezainteresirano na terenu, dok su Talijani igrali bez pola tima i već u prvoj četvrtini ostvarili prednost od 12 koševa razlike (24:12). Da se potpuno ne osramote košarkaši Španjolske ipak odlučuju vratiti neizvjesnost u meč, ali na kraju ipak odlučuju odabrati protivnika u četvrtfinalu.
 
Koliko je Španjoska izgledala nezainteresirano u prvoj četvrtini, Italija se odlučila na isti pristup u nastavku utakmice. Nakon izjednačenja u drugoj dionici, treću četvrtinu gledali smo Italiju koja čitavih sedam minuta nije željela postići koš, dok Španjolci prave seriju od 12:0 (54:43).
 
Bilo je u pojedinim trenucima tužno gledati glumu želje za pobjedom u utakmici u kojoj ju niko nije želio. Sa jedne strane nakon odlične role u napadu i 32 postignuta poena Mark Gasol je u obrani statirao i nevjerojatno je da jedan od najboljih obrambenih igrača izgleda poput početnika baš u tim obrambenim zadacima.
 
Sa druge strane Talijani su sramotnim potezima i šutevima sa osam metara, bez organizacije igre i predajom lopte u ruke protivnicima obezvrijeđivali ovaj lijep sport.
 
I taman kada su svi pomislili da je utakmica rješena poslije vodstva Španjolske od 58:45 u zadnjoj četvrtini, "furija" je (ne)objašnjivo stala. Obrane nije bilo, napadi su bili "bezglavi" i Talijani u takvoj situaciji ni krivi ni dužni, bez prevelike želje serijom 11:0 prilaze na 66:64 samo minutu prije kraja. Nakon dva koša prednosti Španjolske Sergio Rodriguez promašuje oba slobodna bacanja i ostavlja Italiji šansu za produžetak ili pobjedu. Azzuri nakon početno promašenog napada, dobivaju nakon španjolskog izbacivanje lopte u out šansu da za 2,8 sekundi postignu koš. To su i učinili nakon što je Datome bez ikakvog otpora prošao kroz obranu Španjolaca i položio za produžetak.
 
U produžetku kalkuliranje je bilo još očiglednije, gdje se najviše (ne)zalaganjem isticao Mark Gasol puštajući bekove azzura da prodiru bez otpora. Talijanska košarkaša reprezentacija je tako ostvarila pobjedu koja ih u četvrtfinalu vodi na Litvu, dok su Španjolci izabrali Srbiju.

Najbolji akteri ove, u najmanju ruku, čudne utakmice bili su Alessandro Gentile sa 25 poena kod Italije i Mark Gasol kod reprezentacije Španjolske sa double-double učinkom od 32 poena i 10 skokova.
 

Finska - Slovenija 92:76 (22:26, 20:16, 29:14, 21:20)
 
Košarkaška reprezentacija Finske je u utakmici bez takmičarkog značanja napravila još jedno iznenađenje pobijedivši reprezentaciju Slovenije rezultatom 92:76. Ovom pobjedom Finske završena je i zadnja utakmica u drugoj fazi natjecenja u grupi F.
 
Finci su odličnim šutem za tri poena (32/17) došli do velike pobjede i na taj način se časno oprostili od Eurobasketa u Sloveniji.
 
Slovenija je sa druge strane odigrala ispod očekivanja i opušteno, baš kao i na kraju prve faze Europskog prvenstva kada su igrali protiv Poljske.
 
Prvo poluvrijeme smo gledali izjednačenu igru u kojoj se na veliki odmor otišlo rezultatom 42:42. U nastavku utakmice Finci su odigrali u istom ritmu, dok su zmajčeki potpuno stali i utakmica je riješena već u 26. minuti kada je Finska ostvarila prednost od 17 koševa prednosti (45:62).
 
Slovenija je unatoč porazu zadržala drugo mjesto u grupi sa učinkom 3:2 i u četvrtfinalu će igrati protiv reprezentacije Francuske.
 
Najučinkovitiji u redovima Finske bio je Gerald Lee sa 17 poena, dok su kod Slovenaca najbolji bili Nachbar sa 15 i Jaka Blažič sa 14 poena.
 
Tablica: 1. Hrvatska 4-1, 2. Slovenija 3-2, 3. Italija 3-2, 4. Španjolska 2-3, 5. Finska 2-3, 6. Grčka 1-4.
 
Parovi četvrtfinala: Srbija - Španjolska, Slovenija - Francuska, Hrvatska - Ukrajina, Litva - Italija.


Podijeli: Facebook Twiter