Analiza EP u košarci: Fenomenalna Hrvatska!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa A (Ljubljana)

Velika Britanija - Ukrajina 68:87 (18:21, 13:27, 20:22, 17:1)
Košarkaši Ukrajine nastavili su s odličnim igrama na Europskom prvenstvu gdje su rutinski u grupi A svladali Veliku Britaniju s 87:68.

Sigurno jedno od najvećih iznenađenja prvenstva je upravo ekipa Ukrajine koja je u prvih pet utakmica izgubila samo od Francuske, koja vrijedi za najvećeg favorita na prvenstvu.

Ukrajina ima tim u pravom smislu te riječi, jer u reprezentaciji nemaju lidera koji se ističe koševima, što najbolje pokazuje utakmica protiv britanske selekcije gdje su skoro svi dali podjednak doprinos u još jednoj važnoj pobjedi.

Britanci se kao jedni od autsajedera nisu ni nadali da će se u zadnjoj utakmici prve runde natjecanja boriti za prolazak dalje, ali ukazanu šansu je bilo praktički nemoguće ugrabiti protiv, u ovoj utakmici, skoro pa savršene reprezentacije Ukrajine.

Plavo-žuti su prve tri četvrtine riješili u svoju korist, dok su četvrtu odigrali neriješeno, ali su utakmicu riješili praktički u prvom poluvremenu na koje su otišli s +17 (31:48).

Kyryl Natyazhko, Ihor Zaytsev postigli su po 11 koševa za Ukrajinu, dok je kod Velike Britanje standardno dobri Devon Van Oostrum postigao 12 poena i tome pridodao četiri asistencije.

Njemačka - Izrael 80:76 (12:20, 19:10, 22:19, 27:27)
Nakon uvodne pobjede protiv Francuske u skupini A, košarkaši Njemačke ostvarili su još jedan trijumf na Europskom prvenstvu protiv Izraela rezultatom 80:76. Buđenje Njemačke reprezentacije je stiglo kasno, jer "panceri" neće vidjeti drugu fazu natjecanja, bez obzira na ostvarenu pobjedu.

S druge stane Izrael je uz Njemačku, slobodno se može reći, jedno od većih razočaranja u grupi A kao i na prvenstvu Europe pošto je od pet utakmica zabilježio čak četiri poraza.

Ponovo su Izraelci dobro krenuli u utakmicu, vodili sa 20:12, ali su svu prednost izgubili već do poluvremena.

To je samo dalo poticaj njemačkoj reprezentaciji da sa čvrstom igrom u neizvjesnoj utakmici dođe do pobjede.

Najbolji u redovima pobjedničke ekipe bio je Tibor Pleiss sa double-double učinkom od 14 koševa i 14 skokova, dok je kod poraženih Omri Casspi također ostvario double-double učinak ubacivši 22 poena i skočivši 13 puta.

Belgija - Francuska 62:85 (30-19, 16-15, 9-32, 10-16)
Košarkaška reprezentacija Francuske završila je prvu fazu Europskog prvenstva u Sloveniji pobjedom nad Belgijom u grupi A rezultatom 82:65. S ovom pobjedom Francuska u drugu rundu natjecanja nosi maksimalna četiri boda.

Belgijanci su krenuli neočekivano dobro te ubacili Francuskoj 30 poena u prvoj četvrtini, ali se mora naglasiti da je baš u toj četvrtini izbornik francuske košarkaše reprezentacije Vincent Collet odmarao svoje najbolje igrače.

Situacija je postala ozbiljna kada je Belgija povisila razliku, a njihovim prolazom u drugu fazu natjecanja i porazom u posljednjem kolu Francuzi bi ostali bez dva boda.

Ipak, uslijedio je veliki preokret "trikolora" u trećoj četvrtini kada su dozvolili Belgijancima da u toj dionici ubace samo devet koševa, dok su Francuzi, s druge strane, ubacili 32 i preokrenuli utakmicu u svoju korist.

Do kraja Francuska je rutinski povećavala prednost i mirno privela utakmicu kraju. Ovaj poraz nije utjecao mnogo na Belgiju, jer se i s neuspjehom u posljednjem kolu neočekivano našla u drugoj rundi natjecanja.

Najbolji u redovima selekcije Francuske bio je, standardno, Tony Parker s 20 poena, tri skoka i šest asistencija. Kod Belgije najviše se istaknuo Aksel Hervelle s 13 poena i četiri skoka.

Iz skupine A u drugu rundu natjecanja kvalificirali su Francuska (prenosi 4 boda), Ukrajina (prenosi 2 boda) i Belgija (bez bodova).

Grupa B (Jesenice)

Latvija - Makedonija 76:66 (27-16, 22-20, 13-16, 14-14)
Košarkaši Latvije nakon pobjede nad Makedonijom rezultatom 76:66 u posljednjem kolu skupine B, nakon odigranih preostalih utakmica, plasirali su u drugu rundu natjecanje.

Latvijci su protiv Makedonije fantastično otvorili utakmicu serijom 12:0, dok je Makedonce probudila tek trojka Antića u četvrtoj minuti utakmice. Makedonija nikako nije uspijevala parirati raspoloženim rivalima, pa su na prvu pauzu Latvijci otišli s velikih 27:16.

Makedonci su se već poslije prve četvrtine našli pred nemogućom misijom jer su trebali napraviti preokret i za nadu u daljnji plasman ostvariti pobjedu od barem 10 koševa prednosti.

Latvijci su tu nadu ugasili održavanjem konstatne prednosti iz prve četvrtine i na kraju ostvarili treću pobjedu u grupi B, nakon pobjeda nad Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom.

Najučinkovitiji kod Latvijaca bili su Kristaps Janicenoks, Kaspars Berzins s po 15 poena, dok je kod Makedonaca jedini raspoloženi Pero Antić ubacio 16 koševa.

Litva - Bosna i Hercegovina 72:78 (18-18, 12-13, 22-26, 20-21)
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je baš kako je njen selektor Aleksandar Petrović najavio, "ludo", protiv Litve u meču u kojem je Bosni i Hercegovini bila potrebna pobjeda od bar deset poena razlike da bi prošla u drugu rundu natjecanja.

Na kraju izabranici Aleksandra Petrovića nisu uspjeli u tome, jer je i pored vodstva od +16 na isteku 36. minuta, pobjeda od šest razlike bila nedovoljna za drugi krug natjecanja.

Kockali su se Litvanci u ovom meču, odmarajući svoje glavne zvijezde u dobrom dijelu meča, dok je Bosna i Hercegovina srčanim nastupom, ponajviše u prvom dijelu četvrte četvrtine, otišla na +16.

Ipak, u finišu su, uz promašene šuteve Teletovića s distance i pogreške u napadu, prokockali teško izgrađenu prednost i ostali bez prilike da nastave borbu za medalje u Sloveniji.

Do treće pobjede u grupi Bosnu i Hercegovinu predvodio je Mirza Teletović s 31 poenom i sedam skokova, dok je kod Litve Linas Kleiza ostvario učinak od 20 koševa i tome dodao 10 skokova.

Crna Gora - Srbija 83:76 (19-25, 15-12, 20-21, 29-18)
Košarkaška reprezentacija Srbije doživjela je drugi poraz na Europskom prvenstvu, ali 83:76 za Crnu Goru nema nikakav značaj, jer Srbija i uz dva poraza prenosi maksimalna četiri boda u drugu fazu.

"Đetići" se i pored ovog trijumfa vraćaju kući iz Slovenije, jer učinak od 2-3 nije dovoljan za nastavak natjecanja.

Utakmicu bez rezultatskog značaja reprezentacija Srbije odigrala je bez svog najboljeg igrača i kapetana Nenada Krstića i lakše ozlijeđenog Stefana Markovića pa ovaj poraz uopće nije iznenađujući.

U izjednačenoj utakmici, Crna Gora je ostvarila pobjedu nakon serije u zadnjoj četvrtini od 20:4. Nakon toga Crnogorci su iskusno održavali prednost od sedam poena i mirno priveli utakmicu kraju.

U pobjedničkom timu Tyrese Rice postigao je 12 poena, a slijedili su ga Dubljević i Milko Bjelica s 11 koševa, dok je kod poraženih, u odsustvu prvog centra Krstića, briljirao Raško Katić s 19 poena.

Iz skupine B u drugu rundu natjecanja kvalificirali su Srbija (prenosi 4 boda), Litva (prenosi 2 boda) i Latvija (bez bodova)

Grupa C (Celje)

Gruzija - Španjolska 59-83 (17-17, 12-24, 10-21, 20-21)
Košarkaška reprezentacija Španjolske ostvarila je i četvrtu pobjedu u skupini C svladavši bez problema selekciju Gruzije rezultatom 83:59.

Gruzijci su krenuli pobjedom na prvenstvu Europe, ali nakon toga redali su poraze i nisu uspjeli biti ništa više od trenutnog iznenađenja.

U ovoj utakmici jednostavno nisu mogli parirati kvalitetom razigranoj Španjolskoj koja je, nakon ujednačene prve četvrtine, preuzela kontrolu i na kraju pobijedila s 24 razlike.

U redovima "crvene furije" najbolji je bio Ricky Rubio s 15 ubačenih poena, dok je kod Gruzijaca Giorgi Shermadini ubacio 10 koševa.

Hrvatska - Češka 70:53 (16:17, 16:16, 15:9, 23:11)
Košarkaška reprezentacija Hrvatske svladala je na kraju prve runde Europskog prvenstva u Sloveniji selekciju Češke s 70:53  i plasirala se u drugu fazu natjecanja.

Odigrali su izabranici Jasmina Repeše fenomenalnu utakmicu u kojoj su strpljivom igrom povećavali prednost, stigli do mirne završnice i zasluženo pobijedili.

Prve dvije četvrtine obje ekipe su bile rezultatski izjednačene, dok su se Česi oslanjali većinom na Jana Veselog Hrvatska je imala timsku igru u kojoj su u svakom napadu gradili najbolju poziciju za završetak akcije.

U trećoj četvrtini, iz izgrađene igre, Hrvatska je po prvi put napravila malo veću prednost i diktirala tempo.

Puni samopuzdanja nakon pobjede nad Slovenijom košarkaški reprezentativci naše zemlje iz minuta u minut su povećavali svoju prednost koje je na kraju iznosila maksimalnih plus 17.

Kako su igrali, tako su naši igrači i podijelili učinak, pa je u toj igri Tomić dao 12, Bogdanović i Šarić po 11, te Simon i Žorić po 10 poena.

Kod poražene ekipe najviše je ubacio Pavel Pumprla, 19 koševa, dok je Vesely dao 11 koševa uz 11 skokova.

Hrvatska s četvrtom uzastopnom pobjedom nastavlja natjecanje u novoformiranoj skupini F koja se križa sa skupinom D iz koje dolaze tri najbolja tima, a naš tim iz prve runde natjecanja prenosi dva boda.

Slovenija - Poljska 61:71 (17-19, 11-17, 14-17, 19-18)
Košarkaši Slovenije zatvorili su natjecanje u skupini C drugim uzastopnim porazom, ovaj put od Poljske rezultatom 71:61. U rezultatskoj nebitnoj utakmici Slovenci su potpuno podbacili i završavaju natjecanje u grupi C na trećem mjestu.

Puleni Božidara Maljkovića su i prije posljednjeg kola izborili prolaz dalje, pa su se i previše opustili, o čemu govori i to da su dobili samo posljednju četvrtinu protiv ekipe koja je tek protiv domaćina Europskog prvenstva ostvarila svoju prvu pobjedu.

Za to je najviše bio zaslužan Kelati koji je postigao 21 poen, dok je u selekciji organizatora Eurobasketa, jedini s dvocifrenim učinkom bio je Goran Dragič s 13 poena.

Slovenci su zauzeli treće mjesto u grupi C s tri trijumfa i dva poraza, ispred njih su Hrvatska i Španjolska s po 4-1.

Iz skupine C u drugu rundu natjecanja kvalificirali su Španjolska (prenosi 2 boda), Hrvatska (prenosi 2 boda) i Slovenija (prenosi 2 boda).

Grupa D (Koper)

Grčka - Finska  77:86 (23-22, 12-14, 12-21, 30-29)
Reprezentacija Grčke odlično je počela prvu fazu Europskog prvenstva u Sloveniji, ali će nakon nevjerovatnog poraza od Finske 86:77 iz skupine D otići u drugu rundu bez bodova.

Velika borba je trajala sve do početka drugog poluvremena kada su Finci nevjerojatnim prodorima i šutevima Koponena "razbijali" obranu protivnika.

Veliki broj poena u posljednjoj četvrtini posljedica su vrlo loših obrana od strane obje ekipe, ali je ipak Finska uspjela napraviti još jedno iznenađenje i pobijediti bivšeg prvaka Europe.

Najbolji u poraženoj ekipi bio je Nikos Zisis s 19 poena, Vassilis Spanoulis je dodao 17, ali to nije bilo dovoljno da se pobjedi razigrana Finska koju je do pobjede predvodio Koponen s čak 29 poena, dva skoka i tri asistencije.

Italija - Švedska 82:79 (27:20, 16:28 20:15, 19:16)
Košarkaška reprezentacija Italije ostvarila je petu pobjedu u skupini D i završila prvu fazu jedina bez poraza! "Azzuri" su posljednjem kolu savladali Švedsku s 82:79 i plasirali se u drugu rundu natjecanja s maksimalnim brojem bodova.

Talijani su odlično ušli u utakmicu i već poslije prve četvrtine imali prednost od sedam koševa, ali je uslijedio nevjerojatan pad u drugoj dionici i preokret Šveđana koji su se sjajno držali protiv najjače reprezentacije u grupi.

Ipak, Italija je u trećoj četvrtini preuzela igru i vodstvo i mirno privela utakmicu kraju.

Nastavile su mlade snage nositi "azzure" k uspjesima i nevjerojatnim pobjedama, jer vjerojatno nitko osim njih samih nije vjerovao da će prvu fazu natjecanja završiti s pet pobjeda u skupini s Rusijom, Turskom, Grčkom i Finskom.

Alessandro Gentile bio je najbolji kod pobjednika u ovoj utakmici s 19 poena, dok je kod protivnika uvjerljivo najbolji bio Jeffery Taylor s 28 koševa.

Turska - Rusija 77:89 (17-16, 23-23, 17-19, 20-31)
Košarkaši Rusije, nakon četiri poraza u skupini D, konačno su uspjeli ostvarili pobjedu na Europskom prvenstvu budući da su bili bolji od selekcije Turske s 89:77, ali će obje ekipe završiti natjecanje, jer nisu uspjele se plasirati u drugu fazu.

Turska i Rusija su najviše razočarale na prvenstvu Europe u Sloveniji. Ipak, u međusobnom duelu Rusija je uspjela svladati Turke i zauzeti četvrtu poziciju.

Igralo se vrlo rastrzano i sa slabim obranama što se vidjelo već u prvom poluvremenu koje je završeno rezultatom 40:39.

U nastavku utakmice viđena je rezultatska klackalica sve do posljednjih deset minuta kada su se Rusi razigrali i postigli čak 31 bod. Taj dio igre je i donio Rusima prvu pobjedu u zadnjoj utakmici prve runde natjecanja.

Rusiju je predvodio raspoloženi Sergey Karasev koji je ubacio 25 poena i upisao pet skokova, a kod Turaka je najbolji bio Oguz Savas s 18 koševa.

Iz skupine D u drugu rundu natjecanja kvalificirali su se Italija (prenosi 4 boda), Finska (prenosi 2 boda) i Grčka (bez bodova). (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter