Analiza EP-a u košarci: Srbija na SP-u, Slovenija 5.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Utakmica za 5. mjesto

Slovenija - Ukrajina 69:63 (16:23, 24:13, 14:8 15:19)

Košarkaši Slovenije osvojili su peto mjesto na Eurobasketu nakon što su u Stožicama savladali reprezentaciju Ukrajine 69:63. Ukrajina je unatoč porazu ostvarila najbolji plasman na Europskim prvenstvima i ujedno povijesni uspjeh.

Utakmicu je bolje otvorila Ukrajina koja je brzom igrom i odličnim šutom u prvoj četvrtini ostvarila prednost od sedam koševa prednosti. Tek u drugoj četvrtini budi se reprezentacija Slovenije koja se pred svojim navijačima nije željela blamirati u utakmici bez posebnog motiva, jer su se već prije ove utakmice obje reprezentacije plasirale na Svjetsko prvenstvo koje će se sljedeće godine odigrati u Španjolskoj.

Nakon odlične odigrane druge dionice, koju su dobili 24:13, Slovenci nastavljaju u istom ritmu i u trećoj četvrtini u kojoj rješavaju pitanje pobjednika. Na kraju treće četvrtine Slovenija je imala dvoznamenkastu prednost koju je lako čuvala do kraja utakmice. Na kraju Slovenija - Ukrajina 69:63.

Najbolji igrač ove utakmice i čitavog prvenstva za reprezentaciju Slovenije bio je Goran Dragič koji je ostvario učinak od 19 poena, sedam skokova i četiri asistencije. U pobjedi nad Ukrajinom još su se istaknuli Blažić, Murić i Nachbar s po devet koševa, dok je kod poraženih najbolji bio Eugene Jeter s 12 poena i četiri asistencije.
Iako domaćini Eurobasketa nisu uspjeli ući u borbu za medalje, mogu itekako biti zadovoljni petim mjestom, na veoma izjednačenom prvenstvu Europe, i plasmanom na Svjetsko prvenstvo naredne godine.

Utakmica za 7. mjesto

Srbija - Italija 76:64 ( 27:11, 14:16, 14:17, 21:20)

 

Košarkaška reprezentacija Srbije u utakmici za sedmo mjesto i plasman na Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj sljedeće godine pobijedila je u Stožicama reprezentaciju Italije rezultatom 76:64.

Nakon poraza s velikom razlikom od Španjolske, a zatim i Slovenije, reprezentativci Srbije uspjeli su pronaći snage i pobijediti u, za njih, najvažnijoj utakmici na Eurobasketu. Talijani se nakon poraza protiv Srbije mogu samo nadati specijalnoj pozivnici FIBA-e za nastup na Mundobasketu.

Srbija je u ovaj meč ušla odlično, baš kao i njeni protivnici u prethodna dva poraza, i već u prvoj četvrtini riješila pitanje pobjednika. Izabranici Dušana Ivkovića su na prvi odmor otišli s ogromnom prednošću od 16 poena.

Kao što se i očekivalo Srbija je ovu utakmicu dobila pod obručima, gdje je najviše problema Talijanima pravio kapetan Nenad Krstić. Nakon uvodnih pogrešaka u drugoj četvrtini Srbija do kraja prvog poluvremena uspijeva vratiti lako stečenu prednost i na veliki odmor odlazi s 14 poena prednosti.

U nastavku meča, u rastrganoj igri, ključni momenti su se dogodili kada je Italija u dva navrata priprijetila, a Nemanja Nedović pogodio dvije ključne trojke. Prvu iz nemoguće situacije za 49:35, a drugu nakon što je Italija prišla na samo minus devet (49:40) za nedostižnih 52:40.

Do kraja utakmice Srbija je trojkama odbijala svaki napad nervoznih Talijana koji su se teško pomirili s drugim uzastopnim porazom. Iako su srpski košarkaši dozvolili Talijanima da smanje veliko vodstvo do kraja utakmice, prave prijetnje nije bilo. Na kraju Srbija je zasluženo slavila s 12 poena prednosti (76:64) i kvalificirala se na Svjetsko prvenstvo.

Najbolji u reprezentaciji Srbije bio je kapetan Nenad Krstić koji je upisao 17 poena i četiri skoka, dok je Nemanja Bjelica ostvario double-double učinak s 12 koševa i deset skokova kojima je pridodao četiri asistencije.

Kod Italije bolji od ostalih bio je Luigi Datome s 19 poena i tri skoka.

Košarkaško prvenstvo u Sloveniji završava se danas kada će se od 17:30 minuta naša reprezentacija boriti za brončanu medalju sa Španjolskom, dok zavjesu na Eurobasket spuštaju Francuska i Litva finalnom borbom u 21 sat. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter