Analiza EP-a u košarci: Srbi iznenadili Francusku!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa E

Latvija - Belgija 56:60 (15-14, 17-18, 10-14, 14-14)

Koliko je ovaj Eurobasket nepredvidiv najbolje možda pokazuje prva utakmica zadnjeg kola u grupi E, gdje je Latvija izgubila od otpisane Belgije rezultatom 60:56. Zbog ovog poraza Latvija je ostala bez četvrtfinala Europskog prvenstva.

Košarkašima Latvije ova je pobjeda bila neophodna, uz poraz Ukrajine, za prolazak u četvrtfinale, što bi im ujedno bio i najveći uspjeh. Ali, Belgija je u potpunosti iznenadila Latvijce željom da se što časnije oprosti od prvenstva Europe. Šut za tri poena, najjače oružje Latvijaca, u potpunosti je zakazao kada im je to bilo najpotrebnije i zato ne čudi što su u ovoj utakmici postigli samo 56 koševa.

Čitavo prvo poluvrijeme Latvija je imala probleme s čvrstom belgijskom obranom i zbog toga su uspjeli voditi samo na kraju i početku druge četvrtine. Na poluvrijeme se otišlo s neriješenim rezultatom (32:32). U nastavku Latvijci nikako nisu mogli prelomiti meč, što su Belgijanci koristili i odlazili dva puta na pet poena prednosti (41:36 i 43:38).

U zadnjoj četvrtini u igri živaca Belgijanci kreću serijom 9:0, kojom rješavaju pitanje pobjednika i "poklanjaju" Ukrajini da se i pored poraza od Litve nađe, potpuno neočekivano, u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

Najbolji u timu Belgije bio je Sacha Massot s postignutih 14 koševa, dok se kod Latvije istaknu Rolands Freimanis double-double učinkom - 10 poena i 11 skokova.

Ukrajina - Litva 63:70 (13-18, 17-14, 16-16, 17-22)

Košarkaška reprezentacija Litve savladala je u posljednjem kolu E skupine prvenstva Europe nacionalnu selekciju Ukrajine sa 70:63 i potvrdila drugo mjesto s omjerom 4-1.

Meč koji je obilovao dobrim šutevima za tri poena bio je zapravo borba za što bolju poziciju pred četvrtfinale, a iz njega su kao pobjednici izašli Litvanci, koje ni pobjeda nije dovela na prvo mjesto grupe E, jer je Srbija u zadnjoj utakmici ove grupe savladala reprezentaciju Francuske.

Ukrajina je borbeno otvorila utakmicu, odigrala u egalu skoro sve četvrtine i kada su Litvanci pobjegli u par navrata na devet koševa razlike, vraćali su se dalekometnim šutevima za tri poena. Jednostavno, košarkaša reprezentacija Ukrajine je dala sve od sebe da namuči litvanske zvijezde i pokuša napraviti još jedno iznenađenje.

Ukrajina je čak na 1:20 do kraja uspjela povesti, ali tada je Linas Kleiza preuzeo stvar u svoje ruke i tricom vratio Litvi vodstvo, nakon čega novog preokreta Ukrajine nije bilo. Na kraju Ukrajina - Litva 63:70.

Kleiza je s 15 poena bio najefikasniji akter pobjedničke ekipe, za koju je Motiejunas postigao 10 poena, dok je kod Ukrajinaca Gladir s 18 bio bolji od ostalih, uključujući i indisponiranog Jetera, koji je u ključnim trenucima griješio i omogućio Litvancima da mirno privedu utakmicu kraju.

Srbija - Francuska 77:65 (19-17, 19-14, 22-20, 17-14)

Košarkaška reprezentacija Srbije je nakon nekoliko loših utakmica zaigrala odlično u zadnjoj utakmici grupe E u sklopu druge runde Europskog prvenstva i savladala Francusku rezultatom 77:65. Srbija je kao najmlađi tim na prvenstvu srušila još jednog od glavnih favorita za medalju i upisala pobjedu koja ju je dovela na prvo mjesto u grupi E.

Srbija je na početku Francuskoj najviše glavobolje zadavala preko kapetana Krstića, koji je bio nerješiva enigma čitavu utakmicu za reprezentativce "trikolora". Do prvog ozbiljnijeg vodstva Srbija dolazi serijom 7:0, koju tricom zaključuje Nemanja Nedović. Francuzi nikako nisu pronalazi rješenja za prvog centra Srbije, kojemu se na kraju prve i početku druge četvrtine koševima pridružio Štimac.

Nakon vraćanja Parkera u igru, početkom druge dionice, "trikolori" preuzimaju prednost (29:26), ali zakratko, jer je Srbija novom serijom od 7:0 preuzela ponovno vodstvo i do kraja poluvremena ga povećala na sedam koševa razlike (38:31).

U nastavku utakmice Nedović je tricom donio "orlovima" prvu dvoznamenkastu prednost (41:31), ali da se utakmica ne završi već početkom drugog poluvremena pobrinuo se Tony Parker, koji je jedini držao Francusku u igri.

Do kraja treće četvrtine za majstorije su bili zaduženi Parker i Nedović, koji su u međusobnom nadmetanju dali posebnu draž ovoj utakmicu. Na kraju treće dionice Srbija je košem Bjelice uz zvuk sirene otišla na odmor rezultatom 60:51.

Zadnju dionicu ponovo su otvorili u ovoj utakmici nezadrživi Nenad Krstić i Nemanja Nedović, koji u 34. minuti odvode Srbiju na nevjerojatnih plus 14 (70:56). Iako se "trikolori" nisu predavali u tim trenucima, nisu uspijevali niti u jednom segmentu parirati raspoloženoj košarkaškoj reprezentaciji Srbije. Nedović je ujedno i zapečatio sudbinu Francuske tricom za nedostižnih 10 poena (76:65), samo dvije minute prije kraja utakmice.

Najefikasniji u redovima Srbije bili su Nenad Krstić s 19 i Nemanja Nedović sa 17 poena, dok su kod Francuske čak četvorica igrača ostvarila učinak od 12 poena (Batum, De Colo, Diaw i Ajinca). Tony Parker je na terenu proveo 28 minuta i postigao 10 koševa, uz očajan šut iz igre (4/12).

Ovom pobjedom Srbija je zauzela prvo mjesto u skupini E, dok je Francuska treća. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter