Analiza EP-a u košarci: Španjolska ponizila Hrvatsku!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa A (Ljubljana)

Izrael - Velika Britanija 71:75 (22:17, 00:13, 13:22, 19:14, 9:5)
Reprezentacija Velike Britanije priredila je najveće iznenađenje na startu Eurobasketa u Sloveniji, pobijedivši Izrael nakon produžetaka sa 75:71.

Ekipa sa otoka se fanatično borila bez svojih najvećih NBA zvijezda i na kraju zasluženo pobijedila. Prvo su Britanci izborili produžetak zahvaljujući pogođenim slobodnim bacanjima Lawrencea, dok je na drugoj strani Eliyahu promašio oba.

U dodatnih pet minuta Johnson je priredio šok favoriziranom Izraelu.

Kyle Johnson je ujedno bio i najefikasniji u pobjedničkoj ekipi sa 22 koša, uz šest skokova, dok je u poraženom timu najefikasniji bio Nissim sa 17 koševa.

Belgija - Ukrajina 57:58 (11:12, 15:24, 14:12,19:8)
Ukrajina je u ovoj utakmici napravila nevjerojatan preokret nakon -13 i svladala selekciju Belgije sa 58:57.

Belgijanci su držali sve pod kontrolom, pogotovo u prvom poluvremenu koje završava sa 36:26 u njihovu korist.

Ipak u drugom poluvremenu Ukrajinci uzimaju stvar u svoje ruke i počinju kontrolirati utakmicu. Već na kraju treće četvrtine su odličnom obranom došli na samo dva koša razlike i na kraju u penal završnici uspjeli izaći kao pobjednici.

Ni 14 poena Christophea Beghina nisu donijeli Belgiji pobjedu, dok je Ihor Zaytsev sa 16 koševa vodio svoju reprezentaciju do pobjede i prvih bodova na prvenstvu Europe.

Francuska - Njemača 74:80 (27:14, 16:25, 14:17, 23:18)
Najveći favorit za osvajanje Europskog prvenstva, reprezentacija Francuske čitavu je utakmicu gubila od reprezentacije Njemačke, pa su "trikolori" zasluženo i potpuno neočekivano pretrpjeli prvi poraz na prvenstvu u Sloveniji.

Francuski košarkaši nisu nikako imali rješenje kako da zaustave raspoloženog Schaffartzika koji je ostvario double-double učinak od 12 koševa i 11 asistencija. Najviše koševa u pobjedničkoj ekipi postigao je Benzing (19), dok su Staiger i Giffey ubacili po 13 koševa.

Iako su Francuzi imali raspoloženog Parkera i Batuma, konstantno stizanje rezultatskog zaostatka kroz čitavu utakmicu nije bilo dovoljno da se pobijedi razigrana reprezentacija Njemačke.

Kada se pogleda prva petorka Francuske, sastavljena većinom od NBA zvijezda, stječe se dojam da rijetko koja ekipa na ovom prvenstvu može parirati takvom kolektivu, ali su reprezentativci Njemačke "spustili na zemlju" velike zvijezde i pokazali da se utakmice dobivaju sa srcem, a ne zvjezdanim statusom.

Grupa B (Jesenice)

Latvija - Bosna i Hercegovina 86:75 (20:20, 23:13, 19:24, 24:18)
Košarkaši Latvije iskoristili su očajan start izabranika Ace Petrovića savladavši u Jesenicama ekipu Bosne i Hercegovine sa 86:75.

Od početka utakmice, kao i u pripremnom periodu, vidjelo sa da u timu Ace Petrovića nema ni kemije ni žara, a to su raspoloženi Latvijci itekako znali kazniti.

Čitavu utakmicu održavali su prednost koja je na kraju prvog poluvremena narasla do deset bodova.

Bosna i Hercegovina je tek u trećoj četvrtini zaigrala nešto ozbiljnije, došla na samo dva poena zaostatka, ali su nove trojke Latvijce vratile na razliku od 10 bodova, koje su bez većih problema čuvali do kraja.

O igri Bosne i Hercegovine najbolje govori podatak da su u cijelom meču imali samo 4 asistencije, nasuprot 20 Latvije. Najefikasniji u pobjedničkoj ekipi bio je Freimanis, dok je Đedović na drugoj strani imao 19 poena, a slijedio ga je samo Mirza Teletović sa 18 poena uz osam skokova.

Makedonija - Crna Gora 80:81 (24:25, 22:20, 21:19, 13:17)
U jednom od derbija prvog dana na Eurobasketu Crna Gora je poslije velike drame savladala reprezentaciju Makedonije rezultatom 81:80.

Jedna od najzanimljivijih utakmica obilovala je naletima jedne i druge ekipe, da bi na kraju odlučila sjajna igra crnogorskog pojačanja iz SAD-a, Tyresea Ricea.

Činilo se u 16. minuti da će Crna Gora, poslije početne bolje igre Makedonaca, lako upisati svoje prve bodove, ali onda se razigrao Pero Antić i prednost Crnogoraca od 43:32 se lagano počela topiti. Uz njegovu borbenost i asistencije koji su njegovi suigrači ispratili trojkama, Makedonci su do kraja prvog poluvremena uspjeli uhvatiti rezultatski priključak (45:46).

U trećoj četvrtini Damjan Stojanovski je uzeo stvar u svoje ruke i donio Makedoniji najveću prednost od 59:52, uz svojih do tada ubačenih 15 poena.

Ništa nije nagovijestilo dramu do samog kraja kada je "novopečeni" Crnogorac Rice odigrao sjajnu minijaturu i smanjio rezultat na 78:77 minutu i pol prije kraja. U zadnjem napadu Crne Gore isti igrač je strpljivo trošio vrijeme i deset sekundi prije kraja s linije slobodnih bacanja preokrenuo rezultat na 81:80.

Zadnjih deset sekundi odgovornost u reprezentaciji Makedonije preuzeo je na sebe Bo McCalebb, ali njegovo polaganje nije završilo u košu iako su reprezentativci Makedonije tražili da im se prizna pogodak, jer je jedan od igrača Crne Gore povlačio mrežicu dok je drugi dodirnuo loptu koja je, po njihovom mišljenju bila već u silaznoj putanji.

Vrlo zanimljivu utakmicu u jednom od derbija kola, kod obje reprezentacije, obilježili su "stranci" jer je McCalebb s jedne strane meč završio s 23 poena, dok je kod pobjednika Rice ubacio 16 poena.

Srbija - Litva 63:56 (20:10, 13:17, 18:14, 12:15)
Najmlađi tim na Europskom prvenstvu iznenadio je jednog od najvećih favorita za titulu, reprezentaciju Litve, savladavši je u prvom kolu sa 63:56.

Timski duh i iskustvo Dušana Ivkovića donijeli su Srbiji neočekivanu pobjedu nad velikim favoritom. Već u uvodnim minutama vidjelo se da je igra Srbije potpuno šokirala rivala. Krstić je briljirao pod oba obruča, brze akcije predvodio je novi NBA igrač Nemanja Nedović dok je Nemanja Bjelica u potpunosti zaustavio prvo ime Litvanaca, Linasa Kleizu.

Borbenost i brzina bili su odlučujući faktori za pobjedu Srbije čiji je prosjek samo 24 godine. Ako ništa drugo pokazali su našim reprezentativcima kako timski duh, veliko srce i davanje cijelog sebe za zajednički cilj donosi pobjedu nad rivalom koji nije ništa slabiji od Španjolske.

U pobjedničkoj ekipi briljirao je Nenad Krstić ubacivši 20 koševa uz devet skokova, dok je kod poraženih Kalneitis upisao 17.

Grupa C (Celje)

Gruzija - Poljska 84:67 (20:14, 19:8, 16:15, 29:30)

Košarkaši Gruzije su u prvom kolu grupe C uvjerljivo savladali Poljsku rezultatom 84:67 i priredili još jedno od malih iznenađenja na startu Europskog prvenstva.

Kod pobjedničke ekipe čak četiri igrača su imala dvocifreni učinak, a najviše se istaknuo Sanikidze sa 23, dok je kod Poljaka Gortat ubacio 12 poena.

Španjolska - Hrvatska 68:40 (24:9, 9:11, 16:17, 19:3)
Španjolska košarkaška kaznena ekspedicija držala je predavanje našoj reprezentaciji dozvolivši nam samo tri poena u četvrtoj četvrtini.

Aktualni prvaci Europe završili su posao već u prvoj četvrtini kada su poveli s 15 razlike i tu prednost povećavali praktički do posljednje sekunde utakmice.

Cijelu utakmicu gledali smo igru mačke i miša, gdje naši reprezentativci nisu uspjeli niti jednom približiti se na manje od -11 i kada je na kraju treće četvrtine na semaforu stajalo 49:37 ostala je samo želja da se doživi častan poraz.

Ali reprezentativci Hrvatske ni to nisu bili u stanju, već su se u zadnjoj četvrtini potpuno raspali i dozvolili egzibiciju Španjolskoj koja nas je naučila još jednu lekciju, da se utakmica igra do posljednje sekunde bez obzira na rezultat.  

Tri postignuta poena, igra, želja i sve ostalo je zabrinjavajuće i vjerojatno je ovo zadnji kredit koji je potrošila košarkaška reprezentacija kod svojih navijača koji su ih i u ovoj utakmici (ne)očekivano ispratili u velikom broju. 

Do pobjede Španjolsku su predvodili Rudy Fernandez s 15 i Mark Gasol sa 14 poena i 11 skokova, dok je kod naše reprezentacije manje loš od ostalih bio Bojan Bogdanović koji je ostvario učinak od 12 poena i dodao tome sedam skokova.

Slijedi nam dan odluke i prva od utakmica "na život i smrt" protiv reprezentacije Gruzije sa početkom u 14:30h.

Češka - Slovenija 60:62 (19:21, 13:15, 14:15, 14:11)
Domaćin Europskog prvenstva Slovenija ostvarila je tešku pobjedu na startu, savladavši Češku rezultatom 62:60.

Vidjeli smo u svakoj četvrtini veliku borbu u kojoj su "zmajčeki" uspjeli na kraju da prevagnu u svoju korist. Česte promjene obrane čeških košarkaša zbunjivale su objektivno daleko kvalitetnijeg protivnika.

Ipak, Slovenci su uspjeli slaviti na premijeri iako nisu imali rješenja protiv NBA igrača, Jana Veselog koji je ubacio 17 poena i upisao šest skokova. Vesely ipak nije bio dovoljan da bi se svladala domaća reprezentacija koju su do pobjede vodili Jure Balažić s 11 i Jaka Blažić s 9 poena.

Grupa D (Koper)

Turska - Finska 55:61 (8:10, 11:22, 19:17, 17:12)
Košarkaška reprezentacija Turske odmah je na startu Europskog prvenstva popila "gorku pilulu" nakon što je poražena od osrednje reprezentacije Finske rezultatom 61:55.

Izabranici Bogdana Tanjevića neugodno su iznenadili svoje navijače iako su svi očekivali sigurnu i laku pobjedu Turske.

Turska je većinu susreta gubila sa dvocifrenom razlikom i tek u posljednje dvije minute smanjila i pritisnula protivnika koji je na kraju ipak bio mirniji nakon penal završnice. Najbolji kod jednog od najvećih iznenađenja Europskog prvenstva bili su Koponen i Salin sa po 12 ubačenih poena, dok je kod Turske isto toliko postigao Arslan.

Švedska - Grčka 51:79 (13:15, 8:24, 14:20, 16:20)
Reprezentacija Grčke jedna je od rijetkih favorita koja je uz Španjolsku očekivano startala sigurnom pobjedom protiv reprezentacije Švedske rezultatom 79:51.

Svaka četvrtina pripala je grčkim košarkašima koji su bili veliki favoriti u meču sa svojim prvim protivnikom na prvenstvu Europe.

Tandem Bourousis (12) i Spanoulis (13) bio je nezadrživ u ovoj utakmici, u kojoj su najveći teret na svojim leđima iznijeli upravo njih dvojica. Kod ekipe iz Skandinavije jedino je Taylor postigao 16 koševa.

Rusija - Italija 69:76 (18:25, 11:17, 14:13. 27:18)
Talijani su priredili šok Rusima i savladali ih na startu takmičenja rezultatom 76:69.

Selekcija Rusije uvjerila se već na startu Europskog prvenstva da će imati mnogo briga radi izostanka glavnih igrača, koje su povećane nakon poraza od Italije.

Kompaktni "azzuri" pokazali su da im je dovoljna samo jedna zvijezda i kolektivni duh da bi otvaranje Europskog prvenstva počeli pobjedom.

Najveća enigma Rusa u ovoj utakmici bio je Luigi Datome koji je postigao 25 koševa uz osam skokova i dvije asistencije. Kod Ruske selekcije najbolje se pokazao Shved sa 17 poena, dok je Fridzon dodao 12 koševa, ali to je bilo nedovoljno da se pobijedi reprezentacija Italije. 

Slijedi nam drugi dan na košarkaškom prvenstvu Europe u kome očekujemo ili da favoriti pokažu svoje "pravo lice" ili da papirnati autsajderi potvrde da košarku ne igraju samo zvijezde već timski i kolektivni duh. (D. FERINAC)

 


Podijeli: Facebook Twiter