Analiza EP-a u košarci: Sjajna serija Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa F

Hrvatska - Italija 76:68 (08:17 23:19, 26:9, 19:23)

Košarkaši Hrvatske savladali su Italiju u drugom kolu skupine F 76:68 i plasirali se u četvrtfinale Eurobasketa u Sloveniji. "Azzuri" će u posljednjem kolu tražiti pobjedu nad Španjolskom za prolazak dalje.
Hrvatska je pobijedila u drugoj utakmici zaredom u grupi F i napravila veliki uspjeh svladavši reprezentaciju Italije koja se u drugu fazu Eurobasketa plasirala kao jedina neporažena reprezentacija prvenstva. 

Pobjeda je još slađa nakon boljeg otvaranja utakmice "azzura" i velikog preokreta, nakon što su Talijani sredinom druge četvrtine imali maksimalnih plus 13. Ipak, naši reprezentativci su na krilima Bogdanovića uspjeli do odmora smanjiti na samo pet poena minusa (31:36).

U drugom poluvremenu Jasmin Repeša je poslao probuđene reprezentativce Hrvatske na parket Stožica. Ponovo su naši reprezentativci odigrali odlično u obrani i sveli Talijane, u trećoj četvrtini, samo na devet poena. Potpuno se reprezentacija Italije raspala u trećoj četvrtini i nisu nalazi rješenja u napadu, dok su im koš naizmjenično zatrpavali Bogdanović i Simon.
Njih dvojica su u drugoj polovici treće četvrtine pokrenula seriju od 16:2, koja je našoj reprezentaciji donijela vodstvo od 57:45 i na taj način prelomili utakmicu u našu korist.

Imali su izabranici Jasmina Repeše plus 15 u zadnjoj četvrtini, ali kao i mnogo puta do sada dozvolili su protivniku da priđe na samo četiri poena zaostatka (66:70). Srećom, Bogdanović već u sljedećem napadu pogađa trojku kojom stavlja točku na "i" za veliko slavlje i prolaz u četvrtfinale Eurobasketa u Sloveniji.
Najbolji u našoj reprezentaciji bili su Bojan Bogdanović s 18 poena, 14 je ubacio Simon, dok je poen manje postigao Ukić. Jedini raspoložen igrač u dresu Italije bio je Datome s 24 poena koji nije imao podršku od suigrača zbog odlične obrane naših košarkaša.

U posljednjem kolu grupe F Hrvatska će odmjeriti snage s reprezentacijom Grčke, dok će Italija odlučujuću utakmicu za prolazak u četvrtfinale igrati protiv reprezentacije Španjolske.

 

Španjolska - Finska 82:65 (18-15, 24-15, 15-14, 25-12)

Reprezentacija Španjolske je ostvarila uvjerljivu pobjedu nad Finskom rezultatom 82:56 u utakmici dva protivnika nejednakog kvaliteta.

"Crvena furija" je, kao branitelj titule na Europskom prvenstvu, u ovoj utakmici imala imperativ pobjede zbog učinka 1-2 i poraza od Grčke u prvom kolu grupe F. Finci su držali neizvjesnost u ovom meču samo jednu četvrtinu, nakon čega su teško uspijevali biti ravnopravan rival.
Finci su uspijevali koliko-toliko ostati u utakmici dobrim šutom za tri poena, ali u drugoj četvrtini Španjolci su podigli razinu igre i odveli utakmicu u "mirnije vode". Nakon izjednačene treće četvrtine "furija" je u posljednjoj dodala gas i riješila utakmicu puno prije završetka regularnog dijela.

U pobjedničkoj ekipi najbolji je bio José Calderón s 23 poena i pet asistencija, dok se kod poraženih najviše istaknuo Petteri Koponen sa 17 poena, četiri asistencije i tri ukradene lopte.

Finska se u zadnjem kolu sastaje s reprezentacijom Slovenije, dok će se Španjolska sastati sa reprezentacijom Italije.

 

Grčka - Slovenija 65:73 (13-26, 14-17, 19-19, 19-11)

Košarkaška reprezentacija Slovenije osigurala je plasman u četvrtfinale Eurobasketa nakon pojede nad Grčkom rezultatom 75:63. "Zmajčeki" su u jednom trenutku vodili 26 poena razlike, ali su na kraju dopustili rivalu da se vrati u igru i zaprijeti.

Slovenija je utakmicu dobila skok igrom, u segmentu u kojem su potpuno nadigrali reprezentaciju Grče ostvarivši učinak od 47 skokova, od čega čak 21 u napadu.
Predvođeni svojim NBA igračem Goranom Dragićem Slovenci su odlično počeli ovu utakmicu i već do kraja prve četvrtine ostvarili prednost od 13 koševa razlike. U sjajnoj atmosferi Grci su bili potpuno izgubljeni i nisu izgledali kao tim koji bi mogao zaprijetiti domaćinu Eurobasketa.

Ipak, "Heleni" se bude pri rezultatu 62:36 u 27. minuti kada predvođeni Spanoulisom prave seriju 26:6, prilaze na samo šest poena zaostatka i vraćaju utakmici neizvjesnost. Nakon toga ponovo Grci staju i do kraja utakmice ne uspijevaju dati niti jedan koš iz igre, dok sa druge strane Slovenci preko Dragića i Lakoviča ponovo prave nedostižnu prednost. Na kraju Grčka-Slovenija 65:73.

Najbolji pojedinac meča kod pobjednika bio je Goran Dragić s 29 poena, pet skokova i četiri asistencije, dok je kod Grka Vassilis Spanoulis imao učinak od 21 poena, osam skokova, tri asistencije i dvije ukradene lopte.

Ovom pobjedom Slovenija je ostvarila učinak od 3:1 i pred zadnje kolo osigurala plasman u četvrtfinale Europskog prvenstva kojeg su domaćini.

U posljednjem kolu Slovenija igra s Finskom, dok se Grci moraju uzdati u čudo, kao i pobjedu nad reprezentacijom Hrvatske koja se nalazi u fenomenalnoj seriji. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter