Analiza EP-a u košarci: Makedonci prizemljili Srbiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa A (Ljubljana)

Njemačka - Ukrajina 83:88 (16:15, 14:24, 27:25, 26:24).

Košarkaška reprezentacija Ukrajine je sigurno najveće iznenađenje Eurobasketa, pogotovo nakon što je svladala Njemačku rezultatom 88:83. S ovom pobjedom Ukrajina je ostala jedina neporažena ekipa u grupi A.

Na drugoj strani nešto čudno se dogodilo sa "pancerima" koji su na startu prvenstva iznenadili Francusku, a onda potpuno podbacili u mečevima s Belgijom i Ukrajinom.

U ovoj utakmici niti jedan tim nije stvorio osjetniju prednost, sve do druge četvrtine koju su reprezentativci Ukrajine dobili s 10 razlike i na pauzu otišli s +9 (39:30).

Činilo se da je utakmica odlučena sredinom treće četvrtine kada su Ukrajinci imali 16 poena prednosti, međutim, Njemački reprezentativci su uspjeli u posljednjoj četvrtini i povesti, ali na kraju nisu zadržali prednost i zasluženo su poraženi u ovom meču.

Sljedeće kolo Nijemci će odmjeriti snage s Velikom Britanijom, dok Ukrajinci, koji na opće iznenađenje imaju učinak od tri pobjede poslije tri kola, mogu mirno čekati okršaj sa Francuzima.

Sergii Gladyr i Eugene Jeter su predovodili Ukrajinu do pobjede s po 25 i 19 poena, dok je u timu Njemačke najraspoloženiji bio Heiko Schaffartzik koji je upisao 22 poena.

Belgija - Velika Britanija 76:71 (23:19, 10:19, 22:17, 21:16)

Reprezentacija Belgije je u posljednjim minutama meča došla do vrlo važne pobjede protiv Velike Britanije (76:71) i na taj način povećala svoje šanse za prolazak u narednu rundu natjecanja.

Vrlo neizvjesnu utakmicu odigrali su Belgijanci i Britanci, vjerovatno zbog velikog značaja samog meča, jer je pobjednik korak bliži nastavku natjecanja, dok se poraženi udaljava od prolaza u drugu fazu.

Krenuli su košarkaši Belgije vrlo dobro, na isteku petog minuta ostvarili su dvoznamenkastu prednost, ali se uporni Otočani nisu predavali i vratili su se u utakmicu i čak na poluvrijeme otišli sa prednošću od šest koševa.
 
U nastavku utakmice, ekipe su se međusobno izmjenjivale u vodstvu, ali nijedan tim nije uspio napraviti veću prednost. Podatak da su se ekipe izmjenjivale u vodstvu tijekom meča čak 12 puta, dovoljno govori koliko je ovo bila neizvjesna utakmica.

Sretniji i spretniji na kraju su bili Belgijanci najviše zahvaljujući Mukubu koji je šutirao za tri poena 4/6 i sjajnom Axel Hervellu koji je ostvario double-double učinak od 10 poena i 10 skokova. Kod Britanca je bio najbolji Clark sa 19 pogodaka i devet skokova.

Francuska - Izrael 82:63 (20:14, 18:15, 27:14, 17:20)

Košarkaši Francuske pobijedili su Izrael s 82:63 u posljednjem meču trećeg kola skupine A na Europskom prvenstvu.

Dominantni su bili Francuzi u reketu gdje su postigli 42 poena naspram 24 Izraelaca, a istaknuo se Alexis Ajinca s 13 poena i šest skokova.

U trećoj četvrtini viđena je serija zakucavanja i kontri, u igri Francuske, za nedostižnih "+22".

"Trikolori" su skoro u svim segmentima igre bili nadmoćni. Velika razlika u skoku, kao i dobar postotak šuta za tri poena donijeli su Francuzima uvjerljiv trijumf.

Izrael je bez pobjede poslije tri kola i pred eliminacijom je s Europskog prvenstva, a Francuska ponovo drži sve u svojim rukama, pošto se iskupila za poraz od Njemačke u prvom kolu.

Tablica: 1. Ukrajina 3-0, 2. Francuska 2-1, 3. Belgija 2-1, 4. Njemačka 1-2, 5. Velika Britanija 1-2, 6. Izrael 0-3.

Grupa B (Jesenice)

Crna Gora - Bosna i Hercegovina 70:76 (13:17, 21:20, 15:22, 27:11)

Košarkaši Bosne i Hercegovine uspjeli su ostvariti prvu pobjedu na Eurobasketu, pošto su bili bolji od Crne Gore u trećem kolu skupine B sa 76:70.

Nijedna ekipa nije uspjela doći do ozbiljnije prednosti u uvodu prvog poluvremena, rezultatska klackalica je trajala do 15. minuta, kada je Crna Gora počela polako povećavati razliku.

Pauza između dva poluvremena trajala je dosta duže nego što je trebala, jer su organizatori u Jesenicama imali problema sa semaforima, pa je nakon kašnjenja meč nastavljen u ritmu Crne Gore.

Na kraju treće dionice izabranici Luke Pavićevića imali su prednost od 12 poena, a ona se počela topiti najviše zahvaljujući Gordiću kojemu su se polako priključivali Teletović i Šutalo.

Bosna i Hercegovina je polako preuzimala vodstvo i bolje ušla u finiš, a jedino je trojkom malo zakuhao Šehović za posljednji "trzaj" Crnogoraca koji su prišli na -2 samo 17 sekundi prije kraja.

Ipak, Đedović je bio hladnokravan s linije penala i povećao na +4. Na drugoj strani Rice je neuspješno pokušao iznuditi faul na šutu za tri poena što je samo otvorilo kontru BiH koja preko Đedovića postavlja konačan rezultat.

U pobjedničkoj ekipi najviše se istaknuo Teletović s 18 poena i 11 skokova, a pratio ga je Gordić sa 17. Na drugoj strani Suad Šehović je imao čak 14 skokova uz 5 poena, dok je najučinkovitiji bio Dubljević sa 16 poena.

Crna Gora i Bosna i Hercegovina sada imaju po trijumf i dva poraza u skupini B. Pred Crnogorcima je težak posao jer im predstoje dueli sa Litvom i Srbijom, dok Bosna i Hercegovina neće imati ništa lakši raspored jer će još igrati protiv Makedonaca i sa Litvom.
 

Litva - Latvija 67:59 (22:17, 17:14, 13:14, 15:14)

Košarkaši Litve u "baltičkom derbiju" pobijedili su reprezentaciju Latvije sa 67:59 i tako drugu utakmicu sa redom opravdali status favorita.

Nakon odličnih partija i uvodne dvije pobjede Latvijaca na startu Eurobasketa nije bilo sumnje da težak zadatak čeka Litvu protiv baltičkih susjeda. Pokazali su se Latvijci kao tvrd orah, ali ipak nekog ozbiljnijeg rezultatskog pritiska nije bilo.

Latvijci su igrali s velikim žarom koji ih je i vodio do pobjeda protiv Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali jednostavno nisu imali dovoljno kvaliteta da iznenade reprezentaciju Litve, koja poslije poraza od Srbije nije smjela sebi dozvoliti luksuz da izgubi još jedan meč.

Držali su se Latvijci svog oprobanog recepta i čak su 31 put šutirali za tri poena, i osam puta bili uspješni, dok je Litva bila dominantnija u skoku (48:26).

Najučinkovitiji u pobjedničkoj ekipi bio je Jonas Valanciunas koji je ostvario učinak od 11 poena i 10 skokova dok se kod poraženih najviše istakao Rihards Kuksiks sa 13 poena.

Latvijci će poslije dana pauze u nedjelju igrati od 17:45 protiv Srbije, a zatim u ponedjeljak protiv Makedonije. Litvi predstoje okršaji s Crnom Gorom i Bosnom i Hercegovinom.

Makedonija - Srbija 89:75 (29:17, 19:15, 22:13, 19:30)

Košarkaši Srbije doživjeli neočekivan poraz od reprezentacije Makedonije (89:75) u trećem kolu Europskog prvenstva u Sloveniji, što je dodatno zakompliciralo situaciju u skupini B.

Odličnom igrom u prvoj četvrtini Makedonija je iznenadila favoriziranu Srbiju koja nije znala što je snašlo, tako da je prednost Makedonaca konstatno rasla i u jednom trenutku iznosila čak 26 poena, nakon čega su se Antić i društvo malo opustili, ali na kraju ipak rutinski došli do prve pobjede na Eurobasketu.

Ništa iz repertoara prikazanog na startu prvenstva u prve dvije utakmice nije pokazala reprezentacija Srbije, dok je sa druge strane Makedonija koja nije imala više što izgubiti igrala kao u transu.

Poraženi u prva dva kola na kontroverzan način od Crne Gore i Litve, poslije čega su bili ljuti na suce, ovaj put su imali "vjetar u leđa" baš od strane sudaca koji su im pomogli naročito u prvoj četvrtini da ostvare dvoznamenkastu prednost koju nisu ispuštali do kraja utakmice.

S druge strane igra Srbije je bila katastrofalna, pa su čak i poslije serija ofenzivnih skokova pravili početničke greške u napadu. Kada se tome pridoda divlja igra i ishitreni šutevi mladih igrača Srbije, poraz je i više nego zaslužen.

Nakon vodstva od 26 poena u trećoj četvrtini, reprezentacija Makedonije se opustila, ali ipak nije dozvilila da se prednost previše istopi, pa su "orlovi" posljednju četvrtinu dobili sa 30:19, za konačnih Makedonija - Srbija 89:75.

Na kraju, McCalebb je meč završio sa čak 25 poena, Antić i Ilievski su ga pratili sa po 16, dok je u ekipi Srbije najučinkovitiji bio Anđušić sa 19 poena.

Tablica: 1. Litva 2-1, 3. Latvija 2-1, 3. Srbija 2-1, 4. Makedonija 1-2, 5. Crna Gora 1-2, 6. Bosna i Hercegovina 1-2. (D. FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter