Analiza EP-a u košarci: Maestralna Hrvatska!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa F

Finska - Hrvatska 63:88 (11-17, 9-22, 18-24, 25-25)

Košarkaška reprezentacija Hrvatske u potpunosti je deklasira Finsku rezultatom 88:63, reprezentaciju koja je u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva poražena samo od Italije. Ovom pobjedom Hrvatska je odlično otvorila drugu fazu novoformirane skupine F i nadigrala u svim segmentima igre Finsku, koja je jedno od najvećih iznenađenja ovog prvenstva.

Izabranici Jasmina Repeše briljirali su svih četrdeset minuta i nisu ostavili niti najmanju priliku protivniku da odigra izjednačenu utakmicu. Dominirali su naši reprezentativci u skoku, šutu za dva poena i čak imali bolji postotak šuta, najjačeg oružja Finaca, za tri poena.

Od prve minute Hrvatska je stavila do znanja selekciji Finske da će odigrati od prve do posljednje minute koncentrirano i borbeno. I najmanju pogrešku Finaca naši reprezentativci su iskoristili i predvođeni sjajnim Bojanom Bogdanovićem pogađali iz svih pozicija. Rezultat je to velike borbenosti i timskog duha koji naš tim jača iz utakmice u utakmicu. U takvoj igri stiče se samopouzdanje čitave ekipe, a najbolji pokazatelj toga je "mekana ruka" Damjana Rudeža koji od kada Hrvatska igra borbeno i timski, briljira u šutu za tri poena.

U ovoj utakmici najviše treba pohvaliti obranu koja je natjerala protivnika da završava napade u posljednjim sekundama i koja je njihovog najboljeg strijelca ostavila samo na pet poena uz šut iz igre od 14 posto. Kada naglasimo da do sada to nije uspjelo niti jednoj reprezentaciji, lako se dođe do zaključka da je iz odlične obrane Hrvatska došla do sigurnosti u napadu.

Na kraju utakmice izbornik Repeša pružio je priliku braći Delaš koji su se za četiri minute provedene na terenu uspjeli upisati u listu strijelaca, kao i ostalih deset igrača u našoj reprezentaciji.

Najbolji u ekipi Hrvatske bili su Rudež sa 17 poena uz šut za tri 5/8 i Bogdanović s 15, dok je pod obručima "carovao" Markota koji je upisao četiri poena i 11 skokova.

U selekciji Finske dvoznamenkasti broj koševa postigao je jedino Huff, 10, dok su svi ostali, zahvaljujući hrvatskoj maestralnoj obrani, bili ispod razine koju su pružali u uvodnoj fazi prvenstva.

Sljedeću utakmicu naša reprezentacija igra u subotu protiv Italije 14:30, dok će Finska igrati protiv Španjolske.

 

Grčka - Španjolska 79:75 ( 16:26 , 25:12 , 11:19 , 27:18 )

Grčki košarkaši odigrali su najvažniju utakmicu u dosadašnjem dijelu prvenstva i pobjedom protiv Španjolske rezultatom 79:75 ostali u igri za prolazak u četvrtfinale.

Ništa u prvoj četvrtini nije nagovještavalo takav rasplet događaja, Španjolci su odlično ušli u utakmicu i kontrolirali igru i na prvi odmor otišli s, obično u ovakvim utakmicama, ogromnih plus 10.

Drugu četvrtinu Grci igraju kao u transu i sjajnom serijom od 13:4 vraćaju se u igru i na poluvrijeme odlaze s tri koša prednosti (41:38).

Nastavak utakmice ponudio je puno uzbuđenja i rezultatsku klackalicu koja je trajala do zadnje četvrtine kada Španjolci odlaze na plus osam (60:52) i propuštaju priliku da potpuno prelome utakmicu. Spanoulis preuzima odgovornost na sebe i najzaslužniji je za seriju 10:1 koja donosi "helenima" prednost.

Uslijedila je drama u finišu utakmice koju je riješio Bramos trojkom za velikih plus sedam (75:68) samo minutu do kraja utakmice. Nakon slobodnih bacanja čekao se samo konačni rezultat koji je na kraju glasio 79:75 za reprezentaciju Grčke.
Najbolji kod pobjednika bio je Spanoulis s 20 poena, četiri skoka i tri asistencije, a u prijelomnim trenucima odlično ga je pratio Bramos s osam koševa, postigavši dva važna koša kada se lomila utakmica. U Španjolskoj su se po običaju najviše istaknuli Fernandez i Gasol koji su postigli po 20 poena.

Sljedeću utakmicu Grčka igra protiv domaćina Eurobasketa, reprezentacije Slovenije, dok će Španjolska odmjeriti snage s Finskom koju je naša reprezentacija deklasirala sa 25 koševa razlike.

 

Slovenija - Italija 84:77 (18:21 , 27:18 15:15 , 21:23)

Košarkaši Slovenije nanijeli su prvi poraz reprezentaciji Italije na Eurobasketu, nakon što su u posljednjem meču prvog kola skupine F slavili 84:77.

Braća Dragić su bila prosto nezaustavljiva za Talijane, koji su upisali prvi poraz u paklenoj atmosferi u Stožicama.

U vrlo brzoj igri na početku utakmice bolje su se snašli "azzuri" koji su lako dolazili do poena, sve do druge dionice kada su Slovenci podigli kvalitetu svoje obrane.
Nakon uspostavljene kontrole reketa "zmajčeki" su uz pomoć raspoloženog Gorana Dragića otišli na odmor s prednošću od šest poena (45:39).

Drugo poluvrijeme gledali smo konstantnu prednost Slovenije od šest do deset poena, da bi dvije minute prije kraja "azzuri" s linije za slobodna bacanja smanjili na 72:75 i odveli utakmicu u neizvjesnu završnicu.

Odgovornost na sebe preuzeo je Zoran Dragič koji je s četiri poena u nizu donio nedostižnu prednost svom timu, da bi točku na "i" stavio njegov brat Goran i donio veliku pobjedu i dozu samopuzdanja Sloveniji pred nastavak natjecanja.

Upravo su braća Dragič bila nezaustavljiva za protivnika, postigavši 22 (Goran), odnosno 15 poena (Zoran).

Kod Talijana su najučinkovitiji bili Gentile s 20 poena, dok je Datome ubacio 16.

Sljedeće kolo očekuje nas vrlo zanimljiv susret Slovenije s Grčkom, dok će Italija igrati protiv naše reprezentacije.

Tablica: 1. Italija 2-1 (220/200), 5 bodova, Slovenija 2-1 (236/222), 5 bodova, 3. Hrvatska 2-1 (204-205), 5 bodova, 4. Španjolska 1-2 (212-197), 4 boda, 5. Grčka 1-2 (228-242), 4 boda, 6. Finska 1-2 (193/227), 4 boda. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter