Analiza EP-a u košarci: Litva ipak prejaka!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Polufinale: Litva - Hrvatska 77:62 (24-19, 16-18, 21-8, 16-17)

Košarkaška reprezentacija Hrvatske nije se uspjela plasirati u finale Europskog prvenstva, jer je bolja od nje u polufinalu bila Litva rezultatom 77:62. Litva nakon što su je dijelila četiri poena od ispadanja u prvoj rundi natjecanja, uspjela je podignuti svoju igru i zasluženo se plasirati u finale Eurobasketa u Sloveniji.

Hrvatska je odlično ušla u utakmicu i imala vodstvo u prvih pet minuta utakmice, ali su Litvanci podigli razinu svoje igre i preko nezaustavljivog Linasa Kleize otići na prvi odmor s pet poena prednosti (24:19). Treba napomenuti da je baš navedeni igrač u prvih 11 minuta igre ubacio 15 poena našem timu.

Litva je uspjela sačuvati prednost do poluvremena, iako su naši momci predvođeni Bojanom Bogdanovićem uspjeli doći u par navrata na minus jedan i dobiti drugu četvrtinu rezultatom 18:16.

I onda je došla treća, kobna četvrtina po naš tim koju je Maciulis otvorio s dvije trojke, dok je Lavrinović "carovao" u reketu i dao Litvi raznovrsniju igru u napadu. Četvrtina koja je bila presudna u ovoj utakmici riješena je zbog vrlo lošeg šuta za tri poena, u igri koja je više bila individualna nego timska. Za čitavih 10 minuta naš tim je postigao samo osam koševa i već tada je bilo svima jasno da ćemo se teško vratiti u meč.
U zadnjoj četvrtini naši reprezentativci su odigrali potpuno bezglavo i neorganizirano i zato ne čudi što uopće nisu došli u priliku da ugroze visoko vodstvo protivnika. Nastavljene su individualne akcije u kojima se Hrvatska pokušala trojkama vratiti u utakmicu, ali bez organiziranog napada i prave pozicije za šut to nije bilo moguće. Litva se u takvoj igri s puno grešaka odlično snašla i nastavila lako održavati veliku prednost sve do kraja utakmice i velike pobjede.
Najbolji u redovima Litve bili su Jonas Maciulis s 23 poena koji je svom učinku dodao i šest skokova i Kleiza s double-double učinkom od 22 poena i 11 skokova.
U hrvatskoj reprezentaciji jedini dvoznamenkasti igrač bio je standardno dobar Bojan Bogdanović s 15 poena, ali u ovoj utakmici s očajnim šutom iz igre (5/15).
Bez obzira na zasluženi poraz od Litve, treba čestitati našim košarkašima na ostvarenom velikom uspjehu nakon 18 godina čekanja za plasman u polufinale Europskog prvenstva. U utakmici protiv Litve naši košarkaši su "izgorjeli" u prevelikoj želji u kojoj je ipak presudilo iskustvo i "hladnija glava" košarkaša Litve.

Hrvatska u nedjelju u 17:30 minuta igra utakmicu za treće mjesto sa starim znancima iz prve runde natjecanja na Eurobasketu, reprezentacijom Španjolske. Nadamo se da će naši reprezentativci uspjeti "oprati gorak okus" teškog poraza iz prvog kola Europskog prvenstva i osvojiti toliko željenu medalju.

Španjolska - Francuska 72:75 (18-14, 16-6, 15-23, 16-22, 7-10)

Protivnik Litve u finalu Europskog prvenstva biti će reprezentacija Francuske koja je u "ljepotici" prvenstva, poslije produžetka, savladala aktualnog Europskog prvaka Španjolsku 75:72.

Odmah na početku utakmice aktualni prvaci stavili su do znanja "trikolorima" da ih čeka jako težak posao u borbi za prolazak u finale Eurobasketa. Kako je kod Francuske bio raspoložen samo Tony Parker, "furiji" nije bilo teško izgraditi veliku prednost u prvih 20 minuta utakmice (34:20).

Ipak, to nije bilo dovoljno da se izdrži fenomenalan nalet francuske reprezentacije koja je igrala utakmicu iz snova u drugom poluvremenu. Nevjerojatnom serijom trojki Francuzi su uspjeli izboriti produžetak, a u njemu i pobjedu za plasman u veliko finale.

Najveća greška Španjolaca bila je što su omogućili Parkeru da odlučuje pitanje pobjednika, dok u svojim redovima nisu imali pravog "match-winnera".
Francuzi su u prvih 20 minuta ovog polufinalnog okršaja šutirali samo 10/29 iz igre, da bi u drugom poluvremenu vidjeli potpuno drugačiju reprezentaciju Francuske.

Pogodivši u trećoj četvrtini četiri trojke iz pet pokušaja, Francuzi dolaze na samo minus tri i vraćaju se potpuno u igru, uvodeći utakmicu u neizvjesnost. Rezultatsku klackalicu s jedne strane, na stranu Španjolske, prebacivao je Fernandez, dok je na drugoj strani Parker vodio "trikolore", odvodeći ovaj meč u istinski spektakl i borbu "prsa o prsa".

Zadnja minuta donijela je i najviše uzbuđenja, a u nju se ušlo s plus jedan za Španjolsku poslije koša Marca Gasola. Ajinca je s linije penala bio polovično uspješan, poravnavši na 65:65, i to 40 sekundi prije kraja. U zadnja dva napada u regularnom dijelu, prvo je Fernandez fenomenalno blokirao Parkera, dok je Španjolcima ostalo još samo toliko vremena da Calderon iz kuta pokuša za tri poena. Promašaj je označio produžetak, u kojemu je Francuska preko Parkera, koji je pogodio četiri slobodna bacanja u nizu, došla do nedostižnih plus četiri.

U penal završnici reprezentativci Francuske bili su mirne ruke i zasluženo odnijeli pobjedu u jednoj od najzanimljivijih utakmica prvenstva.

Najbolji igrač utakmice, ujedno i prva zvijezda ovog prvenstva Tony Parker ostvario je učinak od 32 poena i dvije ukradene lopte, dok se kod poražene ekipe najviše istaknuo Marc Gasol s 19 poena i devet skokova.

Francuska u nedjelju od 21 sat igra finale s reprezentacijom Litve, dok se Španjolska u borbi za treće mjesto sastaje s našom reprezentacijom.

Plasman od 5. do 8. mjesta

Italija - Ukrajina 58:66 (17-13, 17-22, 14-16, 10-15)

Košarkaška reprezentacija Ukrajine pobijedila je Italiju u razigravanju od 5. do 8. mjesta na Europskom prvenstvu s 66:58.

Meč pred praznim tribinama počeo je loše i bez koševa u prve dvije minute, nakon čega je počela serija Talijana. Zahvaljujući raspoloženom Aradoriju stvorena je početna prednost od 12:5, ali su Ukrajinci do kraja četvrtine smanjili na minus četiri.

Prvo poluvrijeme obilježile su serije Talijana, ali je finiš pripao Ukrajincima gdje je Jeter trojkom donio prednost svom timu pred odlazak na odmor (34:35). 
U trećoj četvrtini Ukrajina je preuzela i počela održavati minimalno vodstvo. To je ujedno bila i najava pada Italije i serije Ukrajinaca. "Azzuri" su počeli griješiti u napadu, pa čitavih pet minuta nisu postigli ni poen, što je Ukrajina iskoristila i otišla na ogromnih plus deset.
Ukrajina je uspjela održati tu prednost i u zadnjoj dionici gdje su u penal završnici došli do velike pobjede koja ih vodi na Svjetsko prvenstvo. 

Najbolji igrač u redovima Ukrajine bio je Eugene Jeter s 20 poena, četiri skoka i četiri asistencije, dok su kod Italije Aradori s 15 i Datome s 11 gurali reprezentaciju, ali taj njihov učinak nije bio dovoljan za pobjedu.
Da bi osigurali plasman na Svjetsko prvenstvo, Talijani će se za sedmo, posljednje mjesto koje vodi na to natjecanje, boriti s reprezentacijom Srbije u subotu od 17.30 sati, dok će utakmicu za peto mjesto Ukrajina igrati protiv domaćina Eurobasketa Slovenije. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter