Analiza EP-a u košarci: Litva bolja od Francuske!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

GRUPA E

Latvija - Ukrajina 85-51 (24-11, 18-11, 23-10, 20-19)

Košarkaši Latvije savladali Ukrajinu s 85:51 u prvoj utakmici novoformirane skupine E na Europskom prvenstvu u Sloveniji.

Ovo Europsko košarkaško prvenstvo itekako obiluje iznenađenjima. Nije iznenađenje pobjeda Latvije nad Ukrajinom, ali malo tko je očekivao da će Latvija pobijediti Ukrajinu s 34 koša razlike. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su Ukrajinci u grupi A poraženi samo od Francuske koju su prvo dobro namučili.

Utakmica je počela serijom Latvije od 11:3 i do kraja prve četvrtine razlika se povećala na već tada, za Ukrajinu, nedostižnih plus 13. U nastavku utakmice Latvijci su nastavili u istom ritmu i trojkama zatrpali koš rivala. Čak 15 pokušaja za tri poena imala je Latvija do kraja prvog poluvremena, od čega čak sedam pogođenih, dok su s druge strane Ukrajinci imali šut za dva poena samo 24 posto.

Takva igra donijela nam je potpuno nezanimljiv susret u kojem se samo čekao krajnji rezultat i razlika s kojom će Latvijci pobijediti potpuno, u ovoj utakmici, nemoćnu reprezentaciju Ukrajine.

U trećoj četvrtini Ukrajinci su se potpuno predali, dok s druge strane košarkaška reprezentacija Latvije je bila nemilosrdna prema svojem protivniku i samo tu četvrtinu dobila s 13 koševa razlike (23:10).

Zadnja četvrtina bila je samo odrađivanje sjajno odrađenog posla za Latviju koja je potpuno demoralizirala svog protivnika pred nastavak natjecanja.

Najbolji u pobjedničkoj ekipi bio je Kristaps Janicenoks s 14 poena i tri skoka, dok ga je ispratio Rihards Kuksiks s 13 ubačenih koševa. U katastrofi Ukrajine jedina svijetla točka bio je Sergii Gladyr s 12 poena, ali ostali igrači te selekcije nisu uspjeli zabilježiti zapaženiji učinak.

Ukrajinci su u skupinu E prenijeli tri boda, a Latvija ih je ovom pobjedom preskočila i sada ima četiri boda. Deklasiranu Ukrajinu u petak čeka utakmica sa Srbijom od 17:45, dok će se Latvijci sastati s Francuskom koja je u prvom kolu poražena od Litve.

Belgija - Srbija 69:76 (18-19, 18-21, 15-14, 18-22)

Košarkaška reprezentacija Srbije pobjedom je započela drugu fazu Europskog prvenstva, a važan korak k plasmanu u četvrtfinale ostvarila je pobjedom nad Belgijom rezultatom 76:69.

Iako su svrstani u red favorita za medalju, mlada reprezentacija Srbije od samog početka je imala probleme s dobro pripremljenom ekipom Belgije koja je otvorila utakmicu s neočekivanih 8:0.

Shvativši da se protivnici neće sami pobijediti, reprezentativci Srbije odigrali su čvršće u obrani i već do prvog odmora otišli s prednošću od "pola koša" (18:19).

Baš kad je Srbija odlično otvorila drugu četvtinu i povela sa sedam koševa razlike, proradilo je najveće oružje Belgijanaca, šut za tri poena. Nakon rezultatske klackalice na kraj prvog poluvremena se odlazi s "tijesnim" vodstvom Srbije od 40:36.

Drugo poluvrijeme preslika druge četvrtine u kojem Srbija igra preko svog kapetana i najboljeg igrača, Nenada Krstića, dok s druge strane Belgijance u igri odražava odličan šut za tri poena kojim unose nervozu u redove protivnika.

Ipak, četvrtu dionicu Srbija otvara pogođenom trojkom, za mnoge najvećeg iznenađenja prvenstva Kalinića, koji odvodi svoju reprezentaciju na zasluženih plus šest. Uslijedile su zatim nove bravure Krstića i Bogdanovića s jedne, belgijskih trojkaša s druge strane, pa je u 46. minutu na semaforu pisalo 63:57 za Srbiju.  

Nakon trojki Belgije, Stefan Marković je preuzeo stvar u svoje ruke, postigao pet poena u nizu i donio Srbiji nedostižnih 70:63 na dvije minute prije kraja utakmice.

Zadnji trzaj Belgijanaca bio je 50 sekundi prije isteka regularnog dijela kada su trojkom prišli na 70:67, ali već u sljedećem napadu Bogdanović vraća trojku i ovjerava pobjedu Srbije.

Krstić sa 17, Marković s 15 i Bogdanović s 12 poena bili su najučinkovitiji kod Srbije, dok je Mukubu sa 16 ubačenih poena bio najefikasniji u belgijskoj selekciji .

Priliku da ovjere plasman u četvrtfinale Eurobasketa, Srbija će imati u petak od 17.45 kada se sastaju s Ukrajinom koja je deklasirana od Latvije sa 85:51, dok Belgiju čeka susret s Litvom.

Litva - Francuska 76:62 (16:10, 16:17, 19:15, 25:20)

Košarkaška reprezentacija Litve u derbiju novoformirane grupe E pobijedila je selekciju Francuske s rezultatom 76:62.

Treća utakmica prvog kola druge runde Eurobasketa počela je lošom igrom na obje strane, u kojoj su se na početku bolje snašli Francuzi.

Nakon što su u petoj minuti preuzeli vodstvo od Francuza, Litvanci su pokazali zašto su upravo uz svoje protivnike jedni od glavnih pretendenata na najsjajnije odličje.

Timskom igrom nadmudrili su fizički dominantnije Francuze čija se igra zasniva na majstorijama Tonyja Parkera. Litva je prvenstveno odličnom igrom u obrani, zaustavila glavne igrače protivnika, a onda preko Valanciunasa i Kalnietisa pokazala "trikolorima" u kom smjeru će ići ova utakmica.

Zadnji "trzaj" Francuske bio je u 23. minuti, kada su prišli na 43:39, nakon čega je uslijedila serija Litve od 8:3 i poslije koje je nestala posljednja nada u neizvjesnu završnicu. U zadnjoj dionici meča Francuzi čitavih šest minuta nisu postigli niti jedan jedini koš i zbog toga nikoga ne treba začuditi rezultat od 14 poena razlike u korist košarkaša Litve.

Litavci su još jednom, nakon Njemačke, na ovom prvenstvu pokazali i dokazali Francuzima da košarku ne igraju pojedinci i zvijezde, već da utakmice pobjeđuje timski duh i veća želja za pobjedom.

Nakon ove pobjede Litve u grupi E ako se nastavi serija neočekivanih rezultata, na koje smo navikli na ovom Eurobasketu, može se dogoditi da se čak reprezentacija Francuske uopće ne plasira u četvrtfinale. S druge strane Litva je napravila ogroman korak ka četvrtfinalu, što u petak može i potvrditi nakon susreta s Belgijom.

U zadnjoj utakmici  prvog kola druge faze E skupine, pobjedničku ekipu je košgeterski predvodio Seibutis s 15 poena, Jonas Valanciunas je uz 13 poena imao i šest skokova, dok je kod Francuza Nando De Colo ubacio 12, a Parker skromnih 11 poena uz šut iz igre od 50 posto.

Tablica Grupe E: 1. Srbija 3-0 (219/196), 6 bodova, 2. Litva 2-1 (199/184), 5 bodova, 3. Francuska 2-1 (211/212), 5 bodova, 4. Latvija 1-2 (215/198), 4 boda, 5. Ukrajina 1-2 (180/219), 4 boda, 6. Belgija 0-3 (191/216) 3 boda. (D. FERINAC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter