Analiza EP-a u košarci: Hrvatska spašavala pobjedu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa C (Celje)

Španjolska - Češka 60:39 (18:7, 15:18, 14:12, 13:2)

U prvom meču trećeg kola skupine C, košarkaši Španjolske su u Celju deklasirali reprezentaciju Češke sa 60:39.
Europskom prvaku je duel s "knedličkama" došao u pravo vrijeme da se oporavi od poraza od Slovenije, pa su već na startu pokazali da je neuspjeh iz prethodnog kola zaboravljen.
"Crvena furija" je u skladu s nadimkom otvorila meč sa 6:0, da bi na kraju prve dionice na semaforu stajalo 18:7 i već u tom trenutku je svima bilo jasno u kom smjeru će ići utakmica.

Česi su do odmora uspjeli prići na jednoznamenkastu razliku, ali su Španjolci poslije sporije druge i treće četvrtine, u posljednjoj dodali gas i dozvolili protivniku da postigne samo dva poena, čime je oboren neslavni rekord naše reprezentacije, koji su u tom razdoblju protiv Španjolske dali tri koša.

Kod Španjolaca su se u strijelce upisali svi osim Aguilara, a najučinkovitiji su bili Rudy Fernandez s 14 i Ricky Rubio s 10 poena, dok je Mark Gasol ubacio svega dva za pola sata, ali je imao 10 skokova.
Kod poraženih su bolji od ostalih bili Vesely i Pumprla sa po sedam koševa.

Hrvatska - Poljska 74:70 (24:12, 17:20, 21:17, 12:21)

Košarkaši Hrvatske pobijedili su Poljsku 74:70 u trećem kolu Eurobasketa u grupi C.
Nakon teškog poraza od Španjolske i minimalne pobjede nad Gruzijom, Hrvatska je uspjela slaviti protiv Poljske, koja je na dnu tablice nakon trećeg poraza.
Imali su naši košarkaši sjajan početak utakmice, do sedme minute meča primili su samo četiri poena i došli do prednosti od +20. Uslijedila im je i crna serija od pet minuta bez poena, koju je prekinuo Simon, a Poljaci su se polako počeli približavati, do osam poena razlike.
Nakon "crne rupe" košarkaši Hrvatske ponovo su podizali svoju prednost, sve do trenutka kada je ponovno proradio naš mentalitet. Tada su naši košarkaši potpuno stali u finišu treće četvrtine protiv Poljaka koji se nisu predavali. Napravili su Poljaci seriju od 10:0 i na samo tri minute prije kraja prišli na pola koša razlike, šokantan preokret je bio blizu.

Srećom nisu imali snage za još jedan korak i potpuni preokret. Na kraju je Bogdanović iz kontre zapečatio sudbinu Poljske na Eurobasketu.
Najučinkovitiji je bio upravo Bogdanović s 23 poena, Simon je dodao 14 uz šest asistencija, dok je Ukić zabilježio 10 poena i šest asistencija. Na drugoj strani istaknuo se Ignerski s 22 poena i 12 skokova.
Hrvatskoj košarkaškoj reprezentaciji predstoji utakmica s domaćinom turnira Slovenijom i na kraju prvog dijela s Češkom. Poljska se sastaje još sa Španjolskom i Slovenijom do kraja natjecanja u skupini D, i svela je šanse za nastavak natjecanja na domenu teorije.

Gruzija - Slovenija 68:72 (19-13, 13-31, 14-10, 22-18)

Uz Italiju, Grčku i Ukrajinu, Slovenija nakon tri kola ima maksimalan učinak i osigurala je prolazak u drugi krug natjecanja.

Reprezentacija domaćina Europskog prvenstva u Celju je savladala Gruziju rezultatom 72:68 i zadržala lidersku poziciju u Grupi C ispred Španjolske i Hrvatske.

Poene odluke postigao je Zoran Dragić šest sekundi prije kraja i postavio konačan rezultat.

Gruzijci su u ovom prvenstvu prikazali odličnu košarku i pružili čvrst otpor favoriziranom domaćinu. Košarkaši Gruzije su u prvom poluvremenu u jednom trenutku vodili 11 poena razlike, ali Slovenci nisu dugo bili u zaostatku.

Brzo su anulirali razliku, a potom i prešli u vodstvo već u drugoj četvrtini koju su dobili sa nevjerojatnih 31:13.

Uporni Gruzijci se nisu predavali i na kraju su trojkom Sanikidzea minutu prije kraja prišli na 66:69, ali su Slovenci imali dovoljno iskustva i umijeća da uzvrate i sačuvaju prednost.

Najučinkovitiji u pobjedničkom timu bio je Domen Lorbek s 18 poena. Goran Dragić je ubacio 12, dok je kod poražene ekipe bolji od ostalih bio Ricky Hickman s 19 poena.

Tablica: Slovenija 3-0, Španjolska 2-1, Hrvatska 2-1, Češka 1-2, Gruzija 1-2, Poljska 0-3.

 

Grupa D (Koper)

Rusija  - Švedska 62:81 (15-18, 14-16, 16-18, 17-29)

Košarkaši Švedske su došli na Eurobasket kao jedni od najvećih outsidera i poslije dva poraza u uvodnim kolima došli su do prve pobjede u skupini D nakon što su savladali Rusiju s ogromnih 81:62 i bacili je za dno tablice.

"Zbornaja" je stigla u Koper s prilično izmijenjenim sastavom u odnosu na neka prethodna natjecanja, ali je malo tko očekivao da neće uspjeti upisati niti jednu pobjedu u duelima s Italijom, Grčkom i Švedskom, kojoj je ovo prvo sudjelovanje na EP-u nakon 10 godina.

Bez Kirilenka i trenera Blata na klupi očito da Rusija predvođena novim izbornikom ne može više dobiti niti jednu četvrtinu protiv skromnih Šveđana.
"Vikinzi" su odličnim izdanjem, pogotovo u posljednjoj dionici došli do uvjerljivog trijumfa, do kojeg su ih predvodili NBA igrači, Jeffery Taylor s 25 i Jonas Jerebko s double-double učinkom od 22 poena i 13 skokova, dok je kod Rusa najbolji bio Shved s 15 poena.

Italija - Finska 62:44 (14:17, 17:9, 15:8, 16:10)

Košarkaši Italije pobijedili su Finsku 62:44 u drugom meču trećeg kola Eurobasketa u okviru skupine D i na taj način prekinuli bajku finske košarkaške reprezentacije.
Šokirali su Finci prvo Tursku, zatim su uvjerljivo svladali Švedsku, što je bilo dobro upozorenje za Italiju, koja je također neporažena ušla u ovaj meč. I vodili su Finci punih 15 minuta protiv "azura", držali se zatim do poluvremena, ali nakon toga je uslijedila nezaustavljiva serija Italije.
Talijani su zadnju četvrtinu ušli sa 17 poena prednosti, i rutinski su priveli meč kraju. Očajan postotak šuta imali su Finci, samo 27 posto (18/6) i zbog toga ne čudi uvjerljiv poraz protiv, u ovoj utakmici favorizirane Italije. 
Talijani su bili dominantni u skoku, a koševe su raspodijelili na čitav tim, dok je na drugoj strani najučinkovitiji bio Rannikko s osam poena.
Nakon tri pobjede "azuri" su osigurali plasman u narednu fazu i predstoje im još dueli s Grčkom i Švedskom za konačan poredak u grupi D. Finska do kraja prve faze ide još na megdan razočaravajućoj Rusiji, i na kraju se sastaje s Grčkom.

Turska - Grčka 61:84 (16-21, 19-20, 14-23, 12-20)

Košarkaši Grčke nanijeli su treći poraz Turskoj na Eurobasketu s uvjerljivih 84:61 i uz Italiju imaju maksimalan učinak nakon tri kola u skupini D.
Turska je parirala Grčkoj do poluvremena, dok je u trećoj četvrtini bilo svima jasno da je ekipa Bogdana Tanjevića spremna za oproštaj od Europskog prvenstva kao najveće razočaranje.
"Heleni" su i bez prve zvijezde Spanoulisa održali sat košarke Turcima, lako ih savladali i zabilježili treću pobjedu kojom su osigurali plasman u drugu rundu natjecanja.

Ekipi Bogdana Tanjevića, koja je u duelu s Grcima djelovala kao razbijena vojska, ovo je bio treći poraz i kao najveće razočaranje prvenstva završit će natjecanje već nakon prvog kruga.

Kod pobjedničke ekipe najbolju partiju pružio je Nikos Zisis koji je pored šest poena podijelio 11 asistencija suigračima. U Turskoj reprezentaciji manje lošiji od ostalih bio je Ersan Ilyasova s 13 koševa.

Tablica: Grčka 3-0, Italija 3-0, Finska 2-1, Švedska 1-2, Rusija 0-3, Turska 0-3. (Dejan FERINAC)


Podijeli: Facebook Twiter